Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Microsoft hlásí bezpečnostní chybu u prohlížeče Internet Explorer. Němci radí použít alternativu

Microsoft hlásí bezpečnostní chybu u prohlížeče Internet Explorer. Němci radí použít alternativu

18.09.2012 15:31
Autor: ČTK

Americká společnost Microsoft vydala varování, v němž upozorňuje na vážnou bezpečnostní chybu ve svém prohlížeči Internet Explorer. Uživatelům prohlížeče proto doporučuje, aby si stáhli takzvanou záplatu, čili opravný program. Ten ale zatím není plně k dispozici. Ohroženy jsou přitom až stovky milionů uživatelů. Německé vládní úřady lidem doporučují, aby až do vyřešení problému raději používali prohlížeč jiných výrobců.

Microsoft uvedl, že objevil nový typ viru, který může počítač uživatele vystavit útoku hackerů. Ti mohou škodlivý program využít tak, že s jeho pomocí proniknou do počítače uživatelů, kteří navštíví stránky se závadným obsahem. Microsoft oznámil, že proti útokům uživatele ochrání bezpečnostní prvek, který si lze stáhnout zdarma.

"Není to vážný problém, cílených útoků nebylo mnoho," řekl mluvčí německé součásti Microsoftu Thomas Baumgärtner, jehož citovala agentura AP. Počet útoků ale mluvčí nebyl schopen říci. Přestože podíl Exploreru na trhu postupně klesá, stále patří tento prohlížeč k nejpoužívanějším. Z toho experti odvozují i riziko a rozsah útoků.

Někteří experti na počítačovou bezpečnost ale tvrdí, že bude jednodušší, když uživatelé začnou používat prohlížeč jiného výrobce. Totéž doporučuje i německý vládní úřad pro bezpečnost v kybernetickém prostoru. Úřad v noci na dnešek sdělil, že hackeři už začali škodlivého kódu využívat, riziko je tedy zřejmě mimořádné.

Uživatelé si mohou virus do počítače zanést obvyklými cestami, například tím, že kliknou na odkaz, který jim někdo poslal v e-mailové zprávě. Podle mluvčího Microsoftu firma pracuje na tom, aby potřebnou "záplatu" uvolnila ke stažení co nejdříve. Mluvčí řekl, že by uživatelé internetu měli být vždy opatrní, když klikají na odkaz z neznámých zdrojů. Je ale prý možné, že některé antivirové programy už mají aktualizovanou virovou bázi, takže jsou schopny riziko poznat.

Microsoft na bezpečnostní problém upozornil v noci na dnešek a německý vládní úřad reagoval bezprostředně. Virus podle Němců napadá počítače s operačním systémem Windows XP nebo Windows 7 a protože se skrývá ve volně dostupných webech, lze očekávat, že se bude šířit velmi rychle.

Uživatelé prohlížečů Internet Explorer verze 7, 8 a 9 by na doporučení německého vládního úřadu měli přejít k jiným prohlížečům a vyčkat, až bude problém vyřešen. Úřad tedy nedoporučuje postup, který zvolil Microsoft. Ten radí, aby si lidé zatím stáhli záplatu, a to manuálně. Tím by Microsoft získal čas na vývoj nového programu. Firma neuvedla, jak dlouho to může trvat.

Microsoft popsal, jak mohou uživatelé problém řešit, podle expertů je to ale pro většinu běžných uživatelů příliš složité. Jednodušší je podle nich zatím přejít na jiný prohlížeč. Nabízí se například Firefox od společnosti Mozilla, dále Chrome od Googlu, Opera a další.

Nově objevený virus patří do kategorie "zero-day". Takové viry se objevují vzácně, protože je těžké je identifikovat. Jsou k tomu zapotřebí zkušení programátoři nebo hackeři, kteří mají čas podrobně přečíst programy a najít v nich takové chyby, kterých je možné využít k útokům. Za celý loňský rok experti na počítačovou bezpečnost přiznali jen osm větších případů, které zahrnovaly tyto viry.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university