Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hewlett-Packard (-13 %) zažil pád na 10leté minimum po varování před prudkým poklesem zisku, důvěra v úspěšný obrat firmy mizí

Hewlett-Packard (-13 %) zažil pád na 10leté minimum po varování před prudkým poklesem zisku, důvěra v úspěšný obrat firmy mizí

04.10.2012 8:37, aktualizováno: 4.10. 9:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Strategie nové ředitelky Hewlett-Packard, která má firmu obrátit k růstu, se pohledem investorů setkává s pochybami po včerejším profit warningu před propadem zisku o více jak 10 procent pro fiskální rok 2013. 

Intradenní vývoj obchodování s akciemi HP na NYSE (USD/akcie):
001

HP investorů sdělila, že očekává pro FY13, který začíná firmě v listopadu, zisk bez zahrnutí nákladů na restrukturalizaci a dalších mimořádných položek v rozmezí 3,4 až 3,6 dolaru na akcii. Očekáváním trhu doposud byla průměrná hodnota 4,18 USD/akcie, v letošním fiskálním roce do konce října má zisk činit 4,06 USD/akcie. Indikace pro příští rok tedy hovoří o meziročním poklesu o 11 až 16 procent. Investoři na zprávu nemohli reagovat jinak, než propadem akcií firmy. Ty na NYSE ztratily 12,96 procenta a uzavřely o 2,22 dolaru níže na úrovni 14,91 USD/akcie. Prodloužené obchodování přineslo jen jemnou korekci o 0,27 % či 0,04 USD výše. Za poslední rok jsou akcie HP níže o 33,6 %, od počátku roku o 42,1 %. HP nyní obchoduje na desetiletých minimech, od nástupu ředitelky jsou akcie níže o třetinu. Od konce roku 2009 firma přišla o 90 miliard dolarů tržní hodnoty.

Vývoj akcií HP na NYSE za poslední rok (USD/akcie):
002

K horšímu výhledu zisku patří i slabší tržby. Zde ale firma celkový přesný údaje neuvedla vyjma toho, že v divizi služeb, kde jsou největší potíže, dojde na pokles tržeb o 11 až 13 procent. HP je podle příjmů největší technologickou firmou v USA.

Whitmanová, bývala šéfka eBay, za negativním vývojem vidí i střídaní ředitelů. To podle analytiků přineslo i několik rozporuplných strategických rozhodnutí a chyb. Celkově se ale ředitelka odkázala na slábnoucí ekonomiku, která zhoršuje snahy o oživení firmy. Předchozí ředitel Leo Apotheker byl propuštěn po necelém roce. Nyní se Whitmanová snaží revitalizovat firmu propouštěním, snižováním nákladů a expanzí do oblastí s dlouhodobým potenciálem růstu.

Whitmanová se snažila přesvědčit investory, že má strategii, která vrátí HP zpět k růstu. Podle svých slov zdědila nafouklou společnost, která není v některých divizích schopna dostatečně rychlých inovací. Divize společnosti sahají od osobních počítačů a tiskáren po software a uchování dat. Problémy jsou podle ní natolik závažné, že bude trvat nejméně do fiskálního roku 2014, než začnou být viditelné snahy o oživení firmy.

„(Fiskální) rok 2013 bude rokem stabilizace a postavení firmy zpět na nohy. Inovace v HP žije, musíme tyto nápady rychleji proměňovat v produkty a přivádět na trhu,“ uvedla mimo jiné šéfka Whitmanová. Představuje si menší HP – s méně produkty, méně lidmi, nižším celkovým ale vyšším relativním ziskem.

COO firmy Bill Veghte v průběhu prezentace uvedl, že tržby firmy z cloudu vzrostly o 39 procent ke 4 mld. USD a v roce 2015 mají osáhnout 8,4 mld. USD. Dave Donatelli, který vede služby podnikům, uvedl, že firma rozvíjí datová centra, která budou kombinovat server, úložiště dat a síťové zázemí. 

Na trhu tabletů, který vede Apple a jeho iPad, chce HP získat firemní klienty bezpečností a množství firemně orientovaných aplikací. V lednu 2013 uvede nový tablet ElitePad 900, který poběží na operačním systému Windows 8.

(Zdroj: HP, Bloomberg, čtk, AP, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m