Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Produkce platiny propadla. Analytici počítají s růstem cen

Produkce platiny propadla. Analytici počítají s růstem cen

14.11.2012 17:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ceny platiny by se kvůli očekávanému převisu poptávky nad nabídkou měly vydat severním směrem. Zdražování vzácného kovu, požívaného hojně v automobilovém průmyslu nebo ve šperkařství, podle analytiků potáhne propad produkce, zapříčiněný stávkami v jihoafrických dolech.

Nejnovější prognózy nedostatku platiny na světových trzích se od předchozích odhadů dramaticky liší. Ještě v září panoval všeobecný konsensus, že kovu bude na skladech dostatek, přičemž některé odhady hovořily o ročním přebytku 400 tisíc trojských uncí a více.

Už od konce léta však přicházely zprávy o možné změně situace, hlavně v souvislosti se stávkami horníků v dolech v Jihoafrické republice, kde se těží zhruba 75 % celosvětové produkce platiny. Zprvu se zdálo, že se odboráři s vlastníky dolů dohodnou a těžba bude rychle obnovena. Boj o vyšší platy a lepší podmínky na šachtách ale trvá doteď. A přidává se k němu násilí. Při střetech s policisty v dole Marikana, který provozuje společnost Lonmin, zahynulo přes 30 lidí. Krvavé potyčky mezitím spustily širší vlnu stávek. Zářijová důlní produkce v zemi ve výsledku meziročně klesla o 8,3 %.

„Je těžké si představit, odkud v nejbližší době přijde dodatečná nabídka, obzvlášť v Jihoafrické republice. Pokud se věci nezmění, dočkáme se v budoucnu bezpochyby další konsolidace odvětví,“ tvrdí Rainaldo O´Meara ze společnosti Johnson Matthey, která se specializuje na chemikálie a kovy. Současná situace je podle něj neudržitelná. Johnson Matthey letos počítá s deficitem produkce ve výši 400 tisíc uncí, při meziročně stabilní poptávce 8,07 mil. uncí. Krom produkčních potíží na jihu Afriky by nabídku měl postihnout i pokles recyklace platiny.

S převisem poptávky, i když mnohem menším, počítá také francouzská Société Générale, která letošní deficit v pondělí odhadla na 50 tisíc uncí. Ještě v polovině září přitom její prognóza hovořila o přebytku 424 tisíc uncí. Další francouzská banka BNP Paribas deficit odhaduje na 195 tisíc uncí.

Nejvážněji těžební prognózy narušuje stávka dělníků pracujících pro společnost Anglo American Platinum, největšího světového producenta platiny. Horníci o víkendu odmítli návrh managementu na zvýšení platu. Vinou stávek zatím těžař přišel o 167 tisíc uncí platiny. Konkurenční Lonmin ohlásil ztráty 110 tisíc uncí. Obě společnosti letos počítají s nedostatkem kovu na světových trzích. Z větších producentů hodlá letos těžbu navýšit pouze Zimbabwe.

Spotová cena platiny se v posledních dnech pohybuje kolem 1580 USD za unci. Během září se kotace ze 1400 USD postupně vyšplhaly na 1700 USD za unci, poté zkorigovaly na současné hodnoty. Cílové ceny analytiků jsou ve většině případů vyšší: Johnson Matthey v příštích šesti měsících počítá s průměrem 1625 USD za unci, BNP Paribas pro příští rok předpovídá 1820 USD za unci, Société Générale svoji předpověď reviduje, dříve udávala 1650 USD za unci.

Problémy sužovaly odvětví už před podzimní stávkovou vlnou. Jelikož se ložiska vyčerpávají, musí se těžaři pouštět do stále větších hloubek. V některých případech se dobývá až 2 kilometry pod zemí při teplotách kolem 70 stupňů Celsia. Klesá také výtěžnost. Lonmin minulý rok získal 4,4 gramu platiny z každé narubané tuny rudy, což představuje meziroční pokles o 5,4 %. Podle Thorstena Proettela z německé Landesbank Baden Württemberg se nyní produkční náklady těžařů pohybují kolem 1430 USD na unci.

Analytici varují před přílišným spekulačním optimismem. „Navzdory deficitu se zatím neobjevily problémy s likviditou. Ve skladech jsou zásoby na 15 měsíců,“ tvrdí Robert Bhar ze Société Générale. Poptávku by také mohl omezit zhoršující se stav světové ekonomiky, obzvlášť útlum automobilového sektoru v Evropě. Téměř 40 % světové spotřeby platiny připadá na výrobu katalyzátorů do aut.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.