Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Konečně ziskový. CETV +15 %, Erste +9 %, oživil ČEZ

Týden na pražské burze: Konečně ziskový. CETV +15 %, Erste +9 %, oživil ČEZ

12.04.2013 18:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Po ztrátách konečně zisk. Index pražské burzy PX v právě ukončeném obchodním týdnu zpevnil o 3,29 % na 977,92 bodu. Jeho letošní ztráty to snížilo na zhruba 6 % od 9 % v týdnu předchozím. Procenty týden vítězí akcie mediální skupiny CETV s více než 15% ziskem, informační hustotou ale akcie Telefóniky CR.

Telefónica CR končí týden o 1,9 % níže pod tíhou novinek kolem aukce ČTÚ, jako defensívní titul při růstovém týdnu ale také po vyvolané revoluci v tarifech na domácím telekomunikačním trhu. Krokem Telefóniky CR, která oznámila neomezený paušál volání i SMS s datovým balíkem za 749 pronikla i na tuzemský trh cenová a obchodní válka. Ihned odpověděl Vodafone, který od soboty uvede neomezený paušál s méně daty za 691 , brzy se připojí novou nabídkou T-Mobile.

ČEZu se podařilo uhladit spor s EK prodejem Chvaletic, neustává nicméně kauza Bulharsko. Energetický regulátor DKEVR si na rozhodnutí o případném odnětí licence vyžádal čas nejméně do poloviny června, původně mělo rozhodnout příští úterý.

Ke ztrátové části titulů se připojily ještě akcie NWR, defensivního tabáku a věčně ospalý Unipetrol. Na růstové straně naopak oslnil 9% růst Erste, solidní 4 % ČEZu i poskočení VIG či Pegas

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
CETV 15,18 86,50 NWR -2,29 66,00
Erste 8,99 619,60 Telefónica CR -1,90 284,00
ČEZ 4,24 590,00 PM ČR -0,85 11700,00
VIG 3,89 992,00 Unipetrol -0,58 171,00
Pegas 3,59 520,00
AAA Auto 3,46 23,90
Fortuna 1,12 99,10
Orco 0,46 54,95
KB 0,24 3800,00
TMR 0,17 1167,00

 

Úvod nového týdne bohužel odstartovala pražská burza s 0,49% ztrátou. Negativně působilo ranní potvrzení dalšího zhoršení vývoje průmyslové výroby v ČR, které v poledne příliš nevylepšila ani data z pro naši ekonomiku důležitého Německa. Dařilo se CETV, smíšeně obchodovaly banky. Energetické tituly vedl výše ČEZ. CEO Daniel Beneš uvedl, že oba zájemci v tendru o dostavbu Temelína musí své nabídky výrazně zlepšit jako po stránce ceny, tak technického řešení a že tato jednání potrvají několik měsíců. Potvrdil jednání o podpoře jaderné energetiky v rámci podporovaných zdrojů energie, například modelem fixované ceny. ČEZ dle Beneše obdržel nabídky a vyhodnocuje celou ekonomiku temelínské elektrárny.

Dalším kolem výprodejů si prošla v úvodu týdne Telefónica CR. Český telekomunikační úřad v závěru obchodování zveřejnil nové podmínky aukce kmitočtů. Z návrhu k veřejné konzultaci do 8. května vyplývá, že úřad chce zvýšit vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy a část nejlukrativnějšího 800 MHz pásma hodlá vyhradit pro nového operátora. Finanční ředitel Telefóniky CR David Melcon uvedl, že akcie firmy tíží faktory, které jsou mimo její kontrolu: předchozí zrušení aukce ČTÚ, mediální spekulace kolem prodeje části podílu ze strany mateřské skupiny Telefónica SA (obě strany je dříve vždy dementovaly) a celkově sentiment v telekomunikačním sektoru v regionu. Vítězné nabídky v aukci ČTÚ hodlá Telefónica CR financovat dluhem. Melcon ale neuvedl, zda emisí dluhopisů či bankovním úvěrem.

V úterý PX korigoval pondělní ztrátu. Ranní data z domácí ekonomiky nepřinesla žádná velká překvapení, slabší údaje o čínské inflaci podpořily sázky trhů na stimulační opatření. V centru zájmu prodejních účtů se opět ocitly akcie Telefóniky CR.

Pojišťovací skupina VIG uvedla, že dokončila nákup 92,9% podílu v makedonské pojišťovně QBE Makedonija, která loni vykázala výnos z pojistného na úrovni 11,2 milionu eur. Původně přitom VIG v září oznámil nákup pouze 75% podílu. Hvězdou seance se stala Erste s doporučením „koupit“ s cílovou cenou 28 eur, 720 , od analytiků UBS.

Klesající objemy obchodů vedou ředitele burz v regionu k úvahám o možné konsolidaci panevropských trhů. Jednají vídeňská a varšavská burza.
Vrcholem týdne byla jeho polovina. V centru zájmu kupců byla Erste s 6,3% ziskem. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl řekl, že ekonomika je na dně a otázkou je, jak dlouho tam setrvá. Jeho slova o tom, že rizika jdou protiinflačním směrem, potvrzují, že možnost spuštění intervencí proti koruně je stále na stole. Koruna oslabila.

Výprodeje nadále sužovaly akcie těžařské společnosti NWR. Analytici Deutsche Bank snížili doporučení na stupeň „prodat“ ze stupně „držet“ a cílovou cenu z 80 na rovných 55 . KBC Securities stanovila doporučení „prodat“ a cílovou cenou 56,70 . Nevěří v brzký růstový obrat u cen uhlí a varuje před neklesajícími náklady těžby, které NWR znevýhodňují proti konkurenci v sousedním Polsku.

ČEZu pomohlo výše rozhodnutí EK, která oznámila ukončení vyšetřování největší české energetiky. ČEZu bude podle všeho stačit pouze dříve oznámený prodej elektrárny Chvaletice. ČEZ také dle zpráv v médiích plánuje vstup mezi plnohodnotné virtuální operátory a zřejmě bude svým 3 milionům klientů nabízet i telekomunikační služby.

Hvězdou seance se staly akcie CETV, které bez nových zpráv poskočily o více jak 10 % výše a uzavřely poblíž denního vrcholu 87 .

Skupina autobazarů AAA Auto, která v pondělí 8. dubna spustila odkup svých akcií z pražské i budapešťské burzy, uvedla, že registruje „mimořádně vysoký“ zájem investorů. Výkupní cena je v rámci odchodu z BCPP na 23,30 za kus, akcie by měly být vyřazeny z obchodování 4. července.

Ve čtvrtek PX rozšířil středeční 2% zisk další procento. Podporou byl středeční vývoj Wall Street, data z Číny i amerického trhu práce. Erste zpevnila o 3 %, Komerční banka posílila o procento.

Evraz kvůli ochabující poptávce zvažuje permanentní uzavření či prodej produkce oceli v ostravské Evraz Vítkovice Steel. EVS je významným zákazníkem ArcelorMittal Ostrava a ta kupuje zhruba třetinu prodejů koksovatelného uhlí NWR.

ČEZ v Bulharsku interním auditem nalezl chyby subdodavatelů při externím odpočtu elektroměrů a jejich výměně za nové. Šéf bulharského ČEZu Petr Baran uvedl, že s jedním z nich bude smlouva ukončena. Zákazníci nebyli dle jeho slov poškozeni. Další český distributor v Bulharsko Energo-Pro dle finanční inspekce opakovaně pochybil při vypisování tendrů.

Zisky si připsala Telefónica CR, která rozpoutala na českém telekomunikačním trhu tarifní revoluci a zřejmě i cenovou válku. Telefónica CR nabídne od 15. dubna zcela nové tarify, které si vynutily okamžitou reakci konkurence. Uvede neomezená volání i SMS napříč sítěmi s balíčkem 1GB dat za cenu 749 , celkově nabídku zjednodušuje na 3 tarify dle míry neomezenosti (vlastní/všechny sítě, data). Vodafone od soboty uvede neomezený tarif s 600 MB dat za 691 , T-Mobile nový neomezený tarif oznámí v řádu dní.

Pozornost se dál soustředí na aukci ČTÚ. Šéf české Telefóniky Malvido uvedl, že podmínky aukce jsou daleko od toho, co firma čekala a poškozují její podnikatelský záměr. PPF jako možný nováček na trhu zase prohlásila, že pokud z podmínek vypadnou volné frekvence pro nového operátora, či začne až na podzim, ztratí PPF o vstup na trh zájem. Malé telekomunikační firmy pak kritizují naopak unáhlenost ČTÚ v opětovném spuštění aukce s tím, že se nestačí připravit a zapojit do ní.

Další zajímavou rally bez fundamentu předvedly akcie CETV.

Závěr týdne na pražském trhu proběhl ve znamení výběru zisků, jež se týkal především akcií Erste, které v předchozích seancích trhu jasně vévodily. Index PX utržil menší ztrátu ve výši 0,3 %, když ztráty Erste se snažil alespoň z části vyvážit rostoucí ČEZ i akcie Telefóniky CR.

Komerční banka naposledy obchodovala s nárokem na dividendu ve výši 230 na akcii. Do dění v bankovní sektoru mohou promluvit výsledky amerických bank, z nichž jsme se dnes dozvěděli čísla JPMorgan a Wells Fargo za první čtvrtletí roku. Obě banky ziskem předčily očekávání, celkově ale výsledky byly spíše o JPMorgan neutrální a Wells Fargo negativní.

Evraz vyhodnocuje nabídky od potenciálních kupců, kteří by měli zájem o její českou divizi Evraz Vítkovice Steel. Firma obdržela několik nabídek, zatím ale neučinila žádné rozhodnutí.

Akcie ČEZu si i přes okolní negativní sentiment připsaly menší zisk, když se vrátily nad 580 metu. Bulharský energetický regulátor DKEVR uvedl, že o případném odnětí licence ČEZ na distribuci elektřiny v zemi nerozhodne dříve, než za dva měsíce s tím, že jde o závažný a komplikovaný proces, do kterého promlouvá i to, že sám regulátor čelí vyšetřování.

Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro HN uvedl, že vláda prověří všechny fotovoltaické projekty zapojené ve druhém pololetí 2010. Jeho kabinet hodlá také ještě do voleb skoncovat s anonymitou vlastníků poloviny fotovoltaických projektů v zemi. Dále také provede revizi vyhlášek a nařízení od roku 2005 tak, aby byla zajištěna návratnost investic do elektráren za 15 let, a ne dříve.

Opět se dařilo i akciím Telefóniky CR, které navázaly na včerejší růst a dále pokračovaly směrem k 286 . Telefónica CR nabídne od 15. dubna zcela nové tarify. Uvede neomezená volání i SMS napříč sítěmi s balíčkem 1GB dat za cenu 749 , celkově nabídku zjednodušuje na 3 tarify dle míry neomezenosti (vlastní/všechny sítě, data). Vodafone reagoval tím, že v květnu nabídne neomezené volání s SMS s balíčkem 600 MB dat pod 700 , T-Mobile nový neomezený tarif oznámí v řádu dní.

Dle analytika Patria Direct Tomáše Tomčányho mají nové tarify za cíl ztížit vstup PPF nebo jiného operátora na trh, ale na druhou stranu je to známka cenové soutěže, která dosud na českém trhu nebyla viditelná. Krok by mohl vézt ke snížení marží a zisku EBITDA, s tím jak snížení cen bude pravděpodobně následovat i u ostatních operátorů.

Ztráty utržili menší zástupci jako je CETV či Orco. Auditorská společnost Deloitte připustila existenci nejistot ohledně plynulého stabilního fungování realitní skupiny Orco v rámci komentáře auditora k jejím výkazům za rok 2012. Uvedla, že existuje reálná nejistota, která může vrhnout pochybnost na schopnost skupiny pokračovat v souladu s going concern. Akcie v úvodu dne ztrácely v blízkosti 4 %, uzavírají o necelá 2 % níže pod 55 za akcii. 

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m