Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bill Gates: Problém s HDP chudých zemí

Bill Gates: Problém s HDP chudých zemí

07.05.2013 18:09

Ani v dobrých finančních časech rozpočty na rozvojovou pomoc rozhodně nepřekypují penězi. Vládní představitelé a dárci musí přijímat obtížná rozhodnutí, kam soustředit své omezené prostředky. Podle čeho rozhodnete, které země by měly dostat levné úvěry nebo levnější vakcíny a které si mohou dovolit financovat vlastní rozvojové programy?

Odpověď zčásti závisí na tom, jak měříme růst a zlepšování životů lidí. Jedním z ukazatelů je tradičně HDP na obyvatele – hodnota zboží a služeb vytvořených v určité zemi za rok, vydělená počtem obyvatel této země. V nejchudších zemích však může být HDP jako indikátor nepřesný, což znepokojuje nejen politiky nebo lidi jako já, kteří čtou spoustu zpráv Světové banky, ale i každého, kdo chce využívat statistiku jako podklad pro rozhodování o pomoci nejchudším lidem na světě.

Už dlouho věřím, že HDP plně nevystihuje růst ani v bohatých zemích, kde je jeho měření docela důmyslné, poněvadž lze jen velmi obtížně porovnávat spotřební koše z různých časových období. Ve Spojených státech byly například encyklopedie v roce 1960 drahé, ale pro rodiny se zvídavými dětmi měly obrovskou hodnotu. (Mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem strávil mnoho hodin nad mnohosvazkovou World Book Encyclopedia, kterou rodiče mně a sestře koupili.) Dnes mají děti díky internetu přístup k mnohem většímu množství informací zdarma. Jak zahrnete toto do HDP?

Problémy s výpočtem HDP jsou obzvláště akutní v subsaharské Africe kvůli slabým národním statistickým úřadům a historickým podjatostem, které zkreslují klíčová měření. Mortena Jervena, docenta na kanadské Univerzitě Simona Frasera, natolik znepokojovaly možné problémy v národní statistice Zambie, že plné čtyři roky zkoumal, jak africké země získávají data a na jaké obtíže narážejí, když tato data přetavují v odhady HDP. Jeho nová kniha s názvem Poor Numbers: How We Are Misled by African Development Statistics and What to Do about It (Špatná čísla: Jak nás africká rozvojová statistika uvádí v omyl a co s tím lze dělat) přináší silné argumenty na podporu tvrzení, že mnohá měření HDP, která jsme pokládali za přesná, zdaleka přesná nejsou.

Jerven uvádí, že mnoho afrických států má problémy s měřením relativně velkého segmentu hospodaření pro vlastní potřebu a nezaznamenané ekonomické aktivity. Jak zohledníte produkci zemědělce, který si vypěstuje potraviny a sám je zkonzumuje? Pokud se farmaření pro vlastní potřebu systematicky podceňuje, pak to, co vypadá jako růst, může být zčásti pouhým přesunem od hospodaření pro vlastní potřebu k něčemu, co se statisticky snáze podchycuje.

S údaji o HDP chudých zemí jsou i další problémy. Mnoho států v subsaharské Africe například neaktualizuje své údaje dostatečně často, takže jejich čísla o HDP nemusí postihovat velké a rychle rostoucí ekonomické sektory, jako jsou mobilní telefony. Když Ghana před několika lety aktualizovala své údaje, vyskočilo její HDP o 60% vzhůru. Mnoho lidí přitom nechápalo, že je to jen statistická anomálie, nikoliv skutečná změna životní úrovně Ghaňanů.

Navíc existuje hned několik způsobů, jak počítat HDP, a tyto způsoby mohou vést k diametrálně odlišným výsledkům. Jerven zmiňuje tři metody: Světové rozvojové ukazatele, které zveřejňuje Světová banka (jde o zdaleka nejčastěji používaný soubor dat), dále Pensylvánskou světovou tabulku (Penn World Table), již zveřejňuje Pensylvánská univerzita, a Maddisonův projekt při Groningenské univerzitě, který je založen na díle zesnulého ekonoma Anguse Maddisona.

Tyto zdroje vycházejí ze stejných základních dat, ale modifikují je odlišnými způsoby, aby zohlednily inflaci a další faktory. V důsledku toho se u nich pořadí ekonomik různých zemí může velmi lišit. Libérie je z hlediska HDP druhou nejchudší, sedmou nejchudší nebo také dvaadvacátou nejchudší zemí subsaharské Afriky – podle toho, které autoritě dáte přednost.

A neliší se jen relativní pořadí jednotlivých ekonomik. Někdy jeden zdroj ukáže, že určitá ekonomika vzrostla o několik procentních bodů, zatímco podle jiného zdroje zaznamenala ekonomika téhož státu ve stejném časovém období pokles.

Jerven na základě těchto nesrovnalostí tvrdí, že nemůžeme s jistotou vědět, zda je HDP jedné chudé země vyšší než HDP jiné země a že bychom neměli pouze z HDP vyvozovat, jaká hospodářská politika povede k růstu.

Znamená to, že opravdu nevíme nic o tom, co v rozvojové oblasti funguje (a co nefunguje)?

Vůbec ne. Vědci už dlouho používají ke sběru dat metody typu periodických průzkumů v domácnostech. Například demografický a zdravotnický průzkum v pravidelných intervalech zjišťuje údaje typu míry úmrtnosti dětí a matek. Ekonomové kromě toho používají zcela nové metody, jako je satelitní mapování světelných zdrojů, a poté z nich vyvozují odhady hospodářského růstu. Tyto metody sice nejsou dokonalé, ale zároveň nejsou náchylné ke stejným problémům jako HDP.

Další metody měření celkové životní úrovně v určité zemi jsou podobně nedokonalé; i tak představují dodatečné způsoby, jak získat představu o míře chudoby. Jedna z nich nese název Index lidského rozvoje a využívá kromě HDP také statistických údajů o zdraví a vzdělání. Jiná se jmenuje Multidimenzionální index chudoby a používá deset ukazatelů včetně výživy, kanalizace nebo přístupu k palivu pro vaření a k vodě. A používáním takzvané parity kupní síly, která měří cenu totožného koše zboží a služeb v různých zemích, mohou ekonomové upravovat HDP tak, aby získali výstižnější obrázek o životní úrovni.

Přesto je mi jasné, že potřebujeme vyčlenit větší prostředky na zajišťování správných základních údajů o HDP. Jak tvrdí Jerven, národní statistické úřady z celé Afriky potřebují větší podporu, aby mohly získávat a zveřejňovat aktuálnější a přesnější údaje. Dárcovské vlády a mezinárodní organizace, jako je Světová banka, musí dělat víc pro to, aby pomohly africkým institucím vytvářet ucelenější obrázek o jejich ekonomikách. A afričtí politici musí důsledněji vyžadovat kvalitnější statistiky a využívat je k informovaným rozhodnutím.

Jsem velkým zastáncem investic do zdraví a rozvoje po celém světě. Čím lepší budeme mít nástroje k měření pokroku, tím lépe dokážeme zajistit, aby se tyto investice dostaly k lidem, kteří je nejvíc potřebují. 

Bill Gates je spolupředsedou Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
  • HDP
    09.05.2013 10:51

    Hm, Bill si precetl nejakou knihu a hned je z nej expert na HDP. Nam uz na ekonomickem minimu na VS rikali, jak to se slavnym HDP vlastne je. Prikladem budiz dva sousede, kteri sekaji zahradu. Kazdy tyden, svoji. Po case se dohodnou, ze prvni bude sekat zahradu druhemu a druhy prvnimu a zaplati si za to navzajem 10 liber. A voila - HDP vzrostlo... Smutne je, ze na techto zakladech se provadi planovani nejen na mistni, ale i na statni nebo globalni urovni.
    mph1
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.