Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podmínky nové aukce LTE jsou nepřijatelné, říkají operátoři

Podmínky nové aukce LTE jsou nepřijatelné, říkají operátoři

23.05.2013 8:16, aktualizováno: 23.5. 9:00
Autor: ČTK

Aktualizováno

Navržené podmínky nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE od ČTÚ jsou podle mobilních operátorů nepřijatelné. Firmy nevyloučily možnost, že pokud je úřad neupraví, tendru se v krajním případě nezúčastní. Termín pro podání připomínek k podmínkám skončil o půlnoci. 

Předchozí aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz ČTÚ v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard

Nejvíc operátorům vadí záměr nově vyčlenit část nejlukrativnějšího pásma 800 MHz jen pro případného čtvrtého operátora, což považují za diskriminaci. Zájemce, kterým je PPF, by je získal za vyvolávací cenu 2,2 miliardy korun, zatímco zbytek spektra, o který se utkají všichni účastníci, by byl několikrát dražší. PPF naopak na vyhrazení frekvencí ve svých připomínkách trvá a navíc navrhla snížení jejich ceny. Dále chce i možnost ucházet se o další frekvence v pásmu 800 MHz. Trvá také na zajištění národního roamingu v sítích GSM a 3G stávajících operátorů. I PPF již zmínila možnost, že do aukce nepůjde v případě neakceptovatelných podmínek nebo průtahů. 

"Jako naprosto absurdní lze pak označit návrh pravidel, který i nadále umožňuje novému hráči opětovně se ucházet až o dvě třetiny dostupných kmitočtů a využít tak diskriminační výhodu vyhrazeného spektra v boji o další kmitočty. Tento návrh popírá principy otevřené soutěže," uvedl člen představenstva Telefóniky Jakub Chytil. 

Podle Telefóniky by zachování podmínek aukce tak, jak jsou nyní navrženy, společnosti celý obchodní případ velmi zkomplikovalo. Firma nevidí vzhledem k průběhu předchozí soutěže důvod kohokoli zvýhodňovat. "Diskriminační přístup ke společnosti Telefónica, která od roku 2005 investovala do českého telekomunikačního trhu přes 44 miliard korun, považujeme za chybný," dodal Chytil. 

Přidělení kmitočtů za navrhovaných podmínek bude podle Vodafonu zpochybnitelné, výnos pro státní rozpočet nejistý a nabízené spektrum tak může být vlivem soudních sporů po dlouhou dobu pro poskytování nových rychlých datových služeb nevyužitelné. Vyhrazení pásma pro PPF považuje za nedovolenou veřejnou podporu. "Vývoj předchozí aukce ukázal, že PPF jako zájemce o vstup na trh výrazným způsobem přebíjel ostatní zúčastněné hráče, a tím způsobil prodlužování aukce bez dosažení úspěšného konce a rozdělení kmitočtů," řekl ředitel pro regulaci Vodafonu Richard Stonavský. 

Operátoři se již nechali slyšet, že frekvence z aukce pro LTE nutně nepotřebují. Telefónica spustila komerčně LTE v Praze na již přidělených kmitočtech v pásmu 1800 MHz a podobný postup chystá i T-Mobile. Jeho generální ředitel Milan Vašina se k aukci detailněji vyjádří ve čtvrtek. T-Mobile však už naznačil, že by se aukce v krajním případě také nemusel zúčastnit. V případě neúčasti v aukci by operátoři nemuseli plnit přísná rozvojová kritéria a pokrývat rychlým internetem odlehlé oblasti. 

ČTÚ podle nového předsedy Jaromíra Nováka na vyčlenění pásma 800 MHz trvá. Zároveň hodlá přilákat vedle PPF další nové zájemce o vstup na trh. Aukce by měla začít po vypořádání všech připomínek zřejmě v polovině července. 

V nových podmínkách úřad zvýšil vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy a vyhradil část spektra 800 MHz pro nového operátora. Zpřísnil také podmínky pro poskytnutí národního roamingu v sítích GSM a 3G.


Čtěte více:

Finanční ředitel Telefóniky CR: Zrušení aukce ČTÚ bylo správné. Vítězné nabídky uhradíme dluhem
08.04.2013 15:50
Akcie tuzemské telekomunikační společnosti Telefónica CR dostaly na de...
ČTÚ prodloužil veřejnou konzultaci k podmínkám aukce o dva týdny
24.04.2013 16:20
Český telekomunikační úřad se rozhodl prodloužit o čtrnáct dní veřejno...
Telefónica CR – Nové tarify a aukce LTE největšími riziky (komentář)
09.05.2013 10:34
Telefónica CR v úterý představila výsledky hospodaření za první kvartá...
Nové podmínky LTE aukce... Patria vydala Akciový kompas
16.05.2013 18:37
Dne 8. dubna Český telekomunikační úřad (ČTÚ) svolal veřejnou diskusi ...
Nový šéf ČTÚ: V aukci chceme nová jména, oslovujeme investory
21.05.2013 9:58
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce do nové aukce kmitočtů pro rychl...

Váš názor
  •  
    23.05.2013 10:23

    Výborně, jen do nich! Karteloví zločinci prskaj z posledních sil, ale jsou už za zenitem. Teď už budou zisky jenom klesat a snad brzy se všichni tři, T-Mobile, Vodafone a O2, dostanou do ztrát, které se budou časem jen a jen prohlubovat.
    Marcilus
    • co to plácáš za nesmysly?
      23.05.2013 10:27

      Boj proti kulakům a buržujům už tady v padesátých letech proběhl. To chcete zase opakovat? Přijde nějaký zbohatlický rudý zmrd a bude chtít provozovat operátora, protože si to prostě usmyslí a ty co si už za roky vybudovali pozice zase zlikvidujeme? Se z toho socializmu rychle proberte, nebo tady zase nebude fungovat nic...
      Jesse
      • Re: co to plácáš za nesmysly?
        23.05.2013 10:41

        Promiň Jesse, ale není tu zcela jasné o kom to mluvíš. Jestli máš na mysli toho co já ,tak ten je určitě zbohatlický, dost možná to bude i zmrd, ale že by byl rudý, to se mi moc nezdá.
        fojta
        •  
          23.05.2013 10:47

          zdravím, potomci privilegovaných, kteří byli v privatizaci upřednostněni v rozdávání státního majetku... jsou rudí jako jejich předkové. Všimni si, jak se z jejich synáčlů stali zčista jasna uhlobaroni, solárníci atd... V roce 1948 po únoru při pohledu na průmysl řekli - jednou tohle bude všechno naše. A bylo, resp. už je. Soudruzi našli konkrétního vlastníka. A vidno, že nemají dost. S jídlem roste chuť a diktují si stále nové a nové podmínky. V telekomunikacích ty podmínky vyznívají zcela viditelně.
          Jesse
          •  
            23.05.2013 11:07

            Tak co navrhuješ.Mohla by být další revoluce a ty "nakradený majetky" by se znárodnily.No a já bych se stal papalášem a moji potomci by to mohli s mojí pomocí ukradnout a tak by to šlo do kola až do konce světa.
            fojta
          •  
            23.05.2013 11:01

            Něco jako to co říká Jesse probíhá už nyní v zemědělství.České zemědělství mizí.Včera nebyla v obchodě žádná čeká mrkev ani celer ani jabka.Vše dovoz itálie.A o 50% dráž i ta mrkev.
            ?
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m