Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pentagon vypsal obří zakázku na výměnu vozů Humvee. 3 zbrojovky se perou o desítky miliard USD

Pentagon vypsal obří zakázku na výměnu vozů Humvee. 3 zbrojovky se perou o desítky miliard USD

23.09.2013 11:22
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americké ministerstvo obrany začalo posuzovat šance na vítězství účastníků velkého tendru na nahrazení 55 tisíc vojenských obrněných terénních aut Humvee novými, lépe chráněnými vozidly. O zakázku v hodnotě až 22 mld. USD, před níž bledne třeba i temelínský tendr, se uchází trojice významných amerických zbrojních společností: Lockheed Martin (128 USD, -1,83%), Oshkosh a AM General.

Pentagon si v zadání tendru objednal tzv. kombinované lehké taktické vozidlo (JLTV), kterým hodlá nahradit stávající vozový park Humvee sloužící potřebám armádního sboru a námořní pěchoty.

„Staré vozy Humvee nejsou schopny poskytnout dostatečnou ochranu posádce v prostředí všudypřítomných improvizovaných výbušných zařízení,“ tvrdí Loren Thompsonová, obranná analytička výzkumného centra Lexington Institute. Dodává, že kvůli rozmazávání hranice mezi zázemím a frontovou linií a kvůli tomu, že nepřítel se může objevit kdekoli, je třeba dobře zabezpečit i lehká vojenská vozidla.

Nasvědčují tomu například statistiky z Afghánistánu, kde americké jednotky působí již 12. rokem ve snaze zabránit povstalcům z hnutí Taliban a dalších bojůvek v opětovném ovládnutí významných částí země a nastolení islamistické vlády. Zatímco v roce 2009 bylo ve válkou zmítané zemi zaznamenáno 7228 útoků podomácku vyrobenými náložemi, často nastraženými u silnic, které usmrtily 280 zahraničních vojáků, o rok později počet útoků vzrostl na dvojnásobek a zahynulo při nich 368 vojáků. Loni bylo náložemi zraněno či zabito 1900 amerických vojáků. Počet explozí sice meziročně klesl zhruba o 15 %, ale velitelé nevylučují další růst.

Humvee je široce používán všemi pěti složkami amerických ozbrojených sil, americkou Národní Gardou a také armádami dalších zemí. Vozidlo začalo vznikat v roce 1979, kdy americká armáda vydala oficiální požadavky na nový terénní automobil, který měl nahradit již nepostačující džípy Willys a různé konverze civilních vozidel. Zakázku nakonec získala společnost AM General a Humvee začal sloužit v americké armádě v roce 1985. Díky operaci Pouštní bouře v Perském zálivu vešlo vozidlo povědomí amerického obyvatelstva. Zájem o ně projevil i Arnold Schwarzenegger, který AM General přemluvil k výrobě civilní verze, známé pod názvem Hummer H1.

V rámci tendru v srpnu armáda a mariňáci od každého účastníka dostali 22 prototypů JLTV se šesti přívěsy na testování a hodnocení. Testovací fáze začala ihned poté a měla by skončit na podzim roku 2015.

Zpočátku hodlá Pentagon vybrat jediného dodavatele prvotní várky aut, jež by měla čítat kolem 3000 vozů se smlouvou na tři roky. Ministerstvo si pak ponechá opci na prodloužení kontraktu až na dalších pět let. Obě složky amerických ozbrojených sil podle stávajícího dlouhodobého plánu chtějí během následujících 20 let od jedné a té samé firmy pořídit 54 599 vozů JLTV. Krom starých Humvee mají nové typy nahradit i robustnější vozidla M-ATV vyvinutá speciálně pro Irák a Afghánistán, s nimiž však v těžším horském terénu, což je přesně případ Afghánistánu, občas nelze projet.

Základní cenu jednoho vozu ministerstvo obrany stanovilo na 250 000 USD, což mírně převyšuje stávající náklady na modernizaci jednoho Humvee. V této ceně není zahrnuto dodatečné vybavení a přídavky typu posíleného pancéřování či specializovaných systémů. Podle posledních odhadů by se náklady na zakoupení, nasazení a údržbu JLTV měly vyšplhat na 400 000 USD za kus.

Lockheed svůj návrh připravil ve spolupráci s britskou zbrojovkou BAE Systems (4,44 GBP, -0,93%) . Zatímco Britové dostali na starost zpevněný trup vozidla, motor dodala společnosti Cummings, odpružení je značky Meritor a převodovka je od společnosti Allison. Základní sestavu by mělo jít do dvou hodin upravit podle potřeby mise. Vůz bude dodáván ve dvou variantách: čtyřmístné a podpůrné dvoumístné.

Společnost AM General má ze tří účastníků tendru nejvíc zkušeností s výrobou lehkých taktických vozidel. Právě z jejích provozů za posledních 30 let vyjelo přes 300 000 vozů Humvee. Podle společnosti, která je momentálně pro Pentagon největším dodavatelem vozidel, její kandidát v tendru disponuje převodovkou Allison a modulárním designem pancéřování.

Oshkosh, který vyrábí těžkopádné M-ATV, do soutěže přihlásil upravenou variantu tohoto vozu. Ta však oproti předloze váží o polovinu méně, disponuje inteligentním odpružením a podle vyjádření společnosti může v terénu vyvinout o 70 % vyšší rychlost než M-ATV.

Model Oshkosh zatím v předběžném hodnocení tendru vede. Podle Thompsonové je konkurence velmi ostrá, nabídky vyrovnané a rozhodovat bude pravděpodobně cena. V takovém případě sází na Oshkosh, který prý nejlépe rozumí komerční stránce výrobního procesu JLTV.

(Zdroje: CNBC, CNN, Washington Post)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data