Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: Nakládání s byty OKD privatizační smlouva nebrání. RPG Byty: Nejsme NWR ani OKD

Rusnok: Nakládání s byty OKD privatizační smlouva nebrání. RPG Byty: Nejsme NWR ani OKD

25.09.2013 13:25, aktualizováno: 25.9. 14:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér v demisi Jiří Rusnok dnes odmítl názor, že kvůli privatizační smlouvě není možné nakládat s byty, které dříve patřily těžební společnosti OKD. Prezident Miloš Zeman v úterý navrhl, aby tento bytový fond, nyní spravovaný společností RPG Byty, byl převeden na Moravskoslezský kraj a výnosy z bytů byly využívány pro financování těžby na nerentabilním Dolu Paskov provozovaném OKD. Podle Rusnoka je to sice netradiční návrh, doba však podle něho vyžaduje netradiční řešení. 

Ve společnosti RPG Byty, která spravuje 44.000 bytů na Ostravsku, má rozhodující vlastnický podíl skupina BXR vlastněná z poloviny podnikatelem Zdeňkem Bakalou. BXR je také majoritní vlastník firmy New World Resources (NWR), které patří OKD. 

Své stanovisko ke slovům prezidenta Zemana dnes přinesla také přímo společnost RPG Byty: "RPG Byty byla po sedm let nezávislou a samostatně řízenou společností vedle NWR a OKD a tak to také zůstane. RPG Byty nemá žádnou povinnost podporovat těžební aktivity NWR či OKD," uvedla v regulatorním hlášení pro irskou burzu.

V médiích se po Zemanově úterním návrhu objevily pochybnosti o tom, zda je proveditelný. RPG Byty totiž podle privatizační smlouvy nesmí bytový fond prodat, aniž by dříve nabídla byty k prodeji nájemníkům za zvýhodněnou cenu. Firma navíc ručí svým bytovým fondem za desetimiliardovou půjčku, kterou si u investorů vzala letos na jaře. 

"Odmítám takové argumentace, že nelze na ty byty sahat, protože privatizační smlouva k něčemu zavazuje," prohlásil dnes Rusnok. "Je zvláštní, že nikomu nevadilo, když pan Bakala si na ty byty půjčil 400 milionů eur. Je zajímavé, že tam to zatížení nikomu nevadilo a nikdo nekomentoval, že smlouva privatizační říká, že byty mohou být maximálně vráceny původnímu vlastníkovi, tedy státu, případně prodány nájemníkům," dodal. 

Rusnok také prohlásil, že vláda vítá úsilí vedení OKD o restrukturalizaci. "My ovšem vítáme také i iniciativu pana prezidenta a jeho návrhy, které se někomu mohou zdát originální. Ale ta doba je netradiční a vyžaduje netradiční řešení," řekl. 

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala po jednání vlády řekl, že nadále bude pokračovat práce štábu, který se zabývá problémy Moravskoslezského kraje. Podle Ciencialy se také plánují schůzky s vlastníky velkých zaměstnavatelů v regionu, jako jsou těžební společnost OKD a hutní podniky ArcelorMittal a Evraz. 

Cienciala dále uvedl, že vláda pracuje na přivedení strategických investorů do Moravskoslezského kraje. S poukazem na obchodní tajemství ale odmítl prozradit, s kým kabinet jedná. Zdůraznil nicméně, že stát počítá i s dalším fungováním současných firem. Cienciala od nich očekává, že projdou restrukturalizací a přijmou opatření, která zajistí jejich stabilitu do budoucna. 

NWR (29 CZK, 0,69%) minulý týden oznámila, že hodlá ke konci roku 2014 uzavřít Důl Paskov, kde pracují asi 3000 lidí. Náklady na těžbu uhlí na dole převyšují tržní ceny suroviny. K delšímu provozování dolu je společnost ochotná jen v případě, že se stát nebo kraj bude na takzvané sociální těžbě finančně podílet. Roční provozní ztráta Paskova činí podle NWR 1,5 miliardy korun

Prezident Zeman v úterý na schůzce s Rusnokem a s představiteli OKD navrhl, aby financování těžby prostřednictvím bývalých bytů OKD udrželo Paskov v provozu do roku 2016.

Sledujte téma OKD a Paskov na Patria.cz:
NWR 3


Váš názor
  •  
    25.09.2013 23:20

    jsme v EU?? Me to tady zacina pripadat jak v Mongolsku...chce se mi zvracet z toho staryho zaparenyho ,jak mu porad tece pena od huby...
    Vata
  • A kdo to zase zaplatí ?
    25.09.2013 15:40

    My si ty Zemanovce opravdu zasloužíme. Proto se vším tak pospíchaji než půjdou od válu. Chci vidět těch 10% hlasů co sliboval pan kancléř. Jak někdo mohl tuhle holotu volit ? Neuvěřitelné :o((
    Kleopatra
  •  
    25.09.2013 15:33

    Se poserete až Bakalu vyženou z republiky a díky takovejm jako on bude návrat komunismu a následně znárodnování velkých hospodářských podniků
    červená třešen
    •  
      25.09.2013 16:07

      jsi idiot jedina zachrana to tady zase vse znarodnit !!!
      nebe
  • jiná doba, jiné mravy..
    25.09.2013 14:35

    v Rusku měli Jukos a Chodorkovského, u nás máme NWR a Bakalu..
    Karl von Bahnhof
    • Re: jiná doba, jiné mravy..
      25.09.2013 14:44

      Ještě ne, ale co není může být.
      Homo
      •  
        25.09.2013 16:09

        chce to ho obvinit z dan uniku a zavrit a majetky znarodnit
        nebe
  •  
    25.09.2013 14:17

    Z toho nic nebude, účelem je oživit paměť voličů a zdiskreditovat Sobotku, kéž by už toho h....a vystrašenýho něco dostihlo.
    berta
    •  
      25.09.2013 14:32

      to taky. ..... "bytový fond, nyní spravovaný společností RPG Byty"
      mša
  • čeho se ještě dočkáme?
    25.09.2013 13:46

    Sanovat průser socanů s Bakalou (neodůvodnitelný prodej OKD včetně bytů za babku) z nájmů 44.000 nájemníků nedokáže ani debil na Kubě Fidel Castro, ani idiot Kim Čong Il v sev. Korei a už vůbec ne bolševici v Rusku a nebo ve Venezuele rudé gorily, potomci Cháveze. Naši tupí zahledění představitelé společenské spodiny to DOKÁŽÍ. Místo bankrotu jedné firmy tak velmi rychle zbankrotuje státní kasa, páč na sebe nenechají čekat sovisející dopady - NEUVĚŘITELNÉ. BTW: a co tak pobrat nakradené miliardy z ČSSD ? Někdo přece takovou privatizaci musel viditelně zkorumpovat.
    Jesse
  • nesmyslný nápad
    25.09.2013 13:34

    V uvedených bytech žije cca 100.000 lidí na Ostravsku, z nichž jen nepatrný zlomek má něco společného s dolem Paskov. Proto by raději přivítali nabídku k odkoupení bytů, než aby kvůli populistickým předvolebním gestům sloužily nájmy z těchto bytů k prodlužování agonie nerentabilního dolu.
    springpeace
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data