Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Royal Mail přilákalo statisíce Britů. Převis poptávky vyletěl na 7 ku 1

IPO Royal Mail přilákalo statisíce Britů. Převis poptávky vyletěl na 7 ku 1

10.10.2013 12:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Britové věří své poště, jinak by se po statisících nehlásili o její akcie v největším primárním úpisu v zemi za poslední dvě desetiletí. Objednávkové knihy na IPO Royal Mail, které se uzavřely v úterý, podle prvních hrubých odhadů registrují 700 tisíc zájemců poptávajících sedmkrát víc akcií, než kolik je nabízeno drobným investorům.

Nadšení veřejnosti nemírní ani hrozba stávky listonošů, ani kritika opozičních labouristů, kteří si sami s myšlenkou privatizace Královské pošty před několika lety pohrávali, ale pod tlakem odborů od ní ustoupili.

Díky velkému zájmu by primární úpis měl 500 let starou společnost nacenit v horní části upisovacího pásma na celkových 3,3 mld. GBP (kolem 100 mld. Kč). Stát se v rámci IPO zbaví většinového balíku.

Vstup pošty na burzu je nejvýznamnější privatizací od 80. let a počátku 90. let minulého století, kdy se za vlády Margaret Thatcherové a jejího nástupce Johna Majora privatizovaly velké státní podniky British Gas, British Airways, Rolls-Royce, British Telecom a další monopoly. O akcie plynáren British Gas se v roce 1986 přihlásilo 4,5 milionu lidí. Primární úpis tehdy vynesl 5,4 mld. GBP.

Podle bookmakera IG se střední cena jedné akcie na černém trhu pohybuje kolem 400 pencí, což znamená, že investoři, kteří budou mít to štěstí a akcie v IPO uzmou, mohou počítat se ziskem 20 %. Oficiální rozpětí stanovené vládou činí 260-330 pencí za akcii. Obchodování s titulem na londýnském parketu by mělo začít zítra.

Konečné podrobnosti rozdělení akcií by měly být zveřejněny až po zahájení zítřejší seance. Podle vlády by se k široké veřejnosti mělo dostat 30 % nabízených akcií. Drobní investoři měli v případě zájmu o účast v IPO utratit alespoň 750 GBP, ale vzhledem k extrémnímu převisu poptávky nelze očekávat, že se na každého takové množství cenných papírů dostane. Také velcí investoři z řad bank a penzijních fondů prý nemají očekávat, že jejich objednávky budou plně uspokojeny.

Podle ministra obchodu Vince Cablea budou správci emise při alokaci akcií institucionálním subjektům upřednostňovat dlouhodobé investory typu penzijních fondů na úkor spekulantů.

Ve snaze udobřit si nepřátelsky naladěné odbory se vláda rozhodla rozdat zaměstnancům pošty 10 % celkového množství akcií, což je největší relativní poměr v historii britských privatizací. I když odboráři dál jednají o vyhlášení stávky, podle zdroje agentury Reuters se jen 368 zaměstnanců z celkových 150 tisíc rozhodlo zdarma nabízené akcie odmítnout. Každý pracovník má nárok na balík v hodnotě 2200 GBP (66 tisíc Kč)

Labouristé se do vládnoucích konzervativců pustili kvůli tomu, že emise byla údajně naceněna příliš nízko. Požadují také vyšetřování, jelikož londýnské nemovitosti pošty jsou prý tak cenné, že stát a daňoví poplatníci mohou kvůli levnému úpisu přijít o značnou sumu peněz. Cable tato obvinění odmítl s tím, že Labour Party svými vyjádřeními hodnotu akcií nezodpovědně vyšponovala.

Britskému státu po IPO zbude podíl 37,8 % – 49,9 %. O jeho dalším osudu se prý rozhodne později. Pokud by chtěla poštu převzít zahraniční entita, vláda jí v tom nebude moci zabránit.

Royal Mail, jeden z největších zaměstnavatelů v zemi, má na britském trhu zásilek 53% podíl. Za poslední fiskální rok (s koncem v březnu 2013) pošta vykázala tržby ve výši 9,1 mld. GBP; provozní zisk činil 440 mil; GBP, dividenda byla stanovena na 200 mil. GBP. Implikovaný dividendový výnos při upisovací ceně v horním pásmu spektra by měl činit 6,1 %. Pošta se v posledních letech zaměřila na lukrativní trh balíků, na němž soutěží s TNT Express (Nizozemí) a DHL Express (spadá pod německou Deutsche Post).

(Zdroje: Reuters, Bloomberg)


Váš názor
  • Royal Mail
    11.10.2013 9:45

    Slušný růst a myslím, že není konečný. Royal Mail je podlě mě dost podhodnocený a vzhledem k vysoké poptávce bude nějakou dobu ještě růst. Othaduju, že by se měl s přehledem dostat na 8 GBP, pokud bude panika, tak i nad 10 GBP a poté nějaká korekce na 5-6 GBP
    delcop
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university