Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor: Alexandra Alvarová (KDU-ČSL) na Patria.cz - odpovědi čtěte zde

Předvolební online rozhovor: Alexandra Alvarová (KDU-ČSL) na Patria.cz - odpovědi čtěte zde

23.10.2013 16:00
Autor: Redakce

S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly spíše než politických otázek dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů. Po ekonomických expertech Strany zelených (SZ), Občanské demokratické strany (ODS) a Hnutí ANO přijala pozvání k online diskuzi také Alexandra Alvarová za KDU-ČSL, expert pro oblast veřejné správy a e-government.

Strana byla v minulosti opakovaně součástí vlád, ale poslední roky strávila mimo Sněmovnu. Předvolební průzkumy jí připisují naději na návrat. Ekonomika založená na znalostech nepřijde sama od sebe, je nejvyšší čas posunout školství do centra ekonomického zájmu. Zahraniční investice nás nespasí samy o sobě, mají vysokou volatilitu chování a odcházejí ihned po dosažení míry návratnosti. Lavírování s daněmi musí nahradit ekonomická vize. Rozvoj podnikání, zejména malého a středního, je paralyzován neschopností státu poskytnout kvalitní servis občanům i podnikatelům. To jsou některé z oblastí, na které upozorňuje za KDU-ČSL. Zajímá Vás k těmto tématům víc? Chcete slyšet jiné odpovědi a postoje KDU-ČSL? Alexandra Alvarová odpoví 23. října od 14:00 v online rozhovoru na Patria.cz. Ptejte se již nyní!


AlvarováAlexandra Alvarová je členkou KDU-ČSL od roku 1990. Je místopředsedkyní komise pro veřejnou správu, podílela se na tvorbě ekonomického programu strany. Její hlavní specializací jsou informační technologie, kandiduje ve Středočeském kraji. Po studiích gymnázia a Divadelní fakulty AMU emigrovala v roce 1988 do Německa. Po návratu působila postupně v oblasti překladatelství a publicistiky, jako poradce místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (masmediální legislativa a teorie), byla spolumajitelkou PR agentury, poradkyní BIAC ohledně analýzy možností privatizace České správy letišť. Její další kroky směřují do telekomunikací a IT. V letech 1999-2004 působila jako poradce představenstva TelSource (konsorcium KPN a Swisscom, strategický partner Českého Telecomu) a podílela se na analýzách ve věci privatizace Českého Telecomu. Působila pro společnost Adastra, vídeňskou Objentis Software Integration. Jejími dalšími specializacemi jsou masmediální a nonverbální komunikace a metody vyjednávání. Je členkou představenstva Institutu Friedricha Fundera při ÖVP (vzdělávání novinářů střední a východní Evropy). Hovoří německy, anglicky, francouzsky a rusky. Mezi zájmy uvádí parašutismus.


Váš názor
  •  
    23.10.2013 15:12

    Jaký je pohled KDU-ČSL na církevní restituce? Nemáte pocit, že církev příliš baží po majetku, viz. nedávné vystoupení kard. Duky. Nebylo by lepší, kdyby církev couvla a držela se spíše ideálů skromnosti a v podstatě by zůstala v pozici okradeného, který by nastavil druhou tvář. Pozice Duky mi připadá až moc chtivá majetku. Navíc, se správou majetku budou potíže a dost možná se církev zaplete do dluhů a bude propíraná v médiích a podobně. Vidím to jako dost kontraproduktivní cestu.
    PaPe3814
  • Daně
    23.10.2013 14:35

    Dobrý den, co si myslíte, že přinese Vámi navrhované další zvýšení daně z příjmu u více vydělávajících ? Již dnes je aktivní člověk daněn na úrovni 65 % (včetně odvodů "pojištění" na důchod a zdrav. ) To již není solidarita ale parazitování majority společnosti na zbytku "troubů" co se ještě o něco snaží. Proč nechcete podpořit aktivitu ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    23.10.2013 14:01

    Zajímá mne váš postoj k OZE a podpoře OZE. Jak by měla vypadat? Stojíte za soláry a pěstováním biomasy na úrodných polích? A co spalování pšenice, když to tak hezky funguje... Díky za otevřený postoj. P.
    JoN
  •  
    23.10.2013 13:54

    Co myslíte, měl by Pražský hrad patřit církvi. Celý, část a která.
    Homo
  •  
    23.10.2013 13:52

    Jaký je váš postoj ke kapitálovému trhu a nastaveným podmínkám investování soukromě (zdanění zisků, daňový test, zdanění dividend...). Jste sama aktivní investorkou? Na jakou dlouhodobou investici byste si vsadila?
    JoN
  • penze
    23.10.2013 12:38

    Co je podle vás ono "skutečné řešení penzí"?
    JoN
  • e-gov
    23.10.2013 12:03

    Čtu, že jste v komisi pro e-government. V tomto týdnu jsem poslouchala v rozhlase diskusi o v zásadě plné elektronizaci veřejné správy v Estonsku. Jaká podoba e-gov by byla vaším cílem bez ohledem na "limity" a jakou byste viděla reálně prosaditelnou v ČR? Jaké úspory byste čekala a co odpor lidí?
    JoN
  • Skok
    23.10.2013 11:53

    Dobrý den, rád bych si skočil, ale připadá mi trochu gayské a potupné jít do tandemu. Zároveň bych nerad trávil čas více než půldenním výcvikem. Otázka tedy zní takto: Je těžké skočit tak, abych se po výskoku nedostal do nekontrolovaného pádu s rotacemi? Jinak hodně štěstí v politice, Vám přeju zvolení do sněmovny.
    db
  • Proč zrovna rodiny?
    23.10.2013 11:47

    Proč chcete zvýhodňovat rodiny?
  • co si osobně myslíte
    23.10.2013 11:46

    Jak legitimní a zákonné je rozhodování nikým nezvolené a navíc bez duvěry, dočasné vlády ? Děkuji a přeji hezký den
    Stehlík
  • Dobrý den
    23.10.2013 11:42

    zasáhla vás osobně tato věta „Strom roste pomalu, jen plevel rychle.“ a co by jste vzkázala jejímu autorovi jako reakci na ní? Děkuji za odpověď a Přeji krásné dny a hodně voličů
    ZUZKA
  • Jak chcete snižovat byrokracii?
    23.10.2013 11:41

    Jak chcete snižovat byrokracii? Zejména co se týče daňového přiznání je situace šílená... každý rok musí většina občanů studovat jak má vlastně podat daňové přiznání. Lze případně usnadnit práci příjemcům grantů z TAČR, GAČR aj.? Jakou budoucí vědecký pracovník chci pracovat v laboratoři ne za kancelářským stolem.
  •  
    23.10.2013 11:35

    Proč diskriminujete bezdětné?
    Barbora
  • Lživý program
    23.10.2013 11:33

    Proč lžete v programu? Dobře víte, že nulové DPH na dětské pleny a potřeby, není možné. A není to jediné.
    DanielH.
  •  
    23.10.2013 11:33

    Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor ohledně Nečasovy vlády. V čem dělala tato vláda chyby? Co Vám vadilo? Děkuji.
    Anežka
  •  
    23.10.2013 11:29

    Které parametry růstu chcete sledovat?
    Josef
  •  
    23.10.2013 11:22

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co uděláte pro ekonomický růst v ČR a jak chcete přesvědčit seniory, aby vás volili? Děkuji.
    Filip
  •  
    23.10.2013 11:07

    Dobrý den, zajímalo by mě, zda máte plán na stabilizování veřejných financí. S pozdravem Karel Josef
    Karelpepa
  • telekomunikace
    23.10.2013 11:06

    Zdravím. Dle CV se orientujete na IT a telco. Rád bych znal váš osobní a je-li nějaký oficiální KDU názor na to, jakým způsobem je vedena LTE aukce ČTÚ, zda na tuzemském trhu vidíte jeho fundamentem podložený prostor pro novou konkurenci v podobě dalších silných operátorů a jak se díváte na nápad ČSSD uvalit na klíčové podniky (telekomunikace, energetika,...) zvláštní daň s vyšší 30% sazbou. Což se mně jeví slepé jednak směrem celkových příjmů státu (vyšší daň, ale dopad přes nižší dividendu - hlavně ČEZ) a poškodí investory a pražskou burzu (míří na dividendové tituly).
    JoN
  • Společné zdanění
    23.10.2013 10:58

    Jak dalece se chcete vrátit ke společnému zdanění manželů? A co zvýšení daňových odpočtů na vyživované děti?
    Abbygale
  •  
    23.10.2013 10:38

    Dobrý den, Rád bych Vás požádal o odpověď na následující otázky: a) „Ekonomika založená na znalostech nepřijde sama od sebe, je nejvyšší čas posunout školství do centra ekonomického zájmu.“ S první částí lze souhlasit, s částí druhou je to však na vážkách. Vysoké školství hořekuje na nedostatek prostředků a malý zájem podnikatelských subjektů. Ale nelze říci, že by nebyly v centru ekonomického zájmu. Stačí porovnat databázi lektorů a databázi podnikatelských subjektů. Jak hodláte tuto situaci řešit ? b) Úroveň a kvalita vzdělávání začíná u mateřských školek, ty jsou však rušeny a přicházejí nápady na řešení nedostatku kapacit formou „mikroškolek“ pokytovaných nezaměstnanými. Je toto řešení v souladu s vaší tezí ? c) Pobývala jste v zahraničí, máte možnost srovnat naše a zahraniční podmínky, co by jste jako strana změnili na systému vzdělávání základních a středních škol. Děkuji.
    Jirka
  • Sociálně tržní hospodářství
    23.10.2013 10:38

    Není to Vaše sociálně tržní hospodářství jen prázdná floskule? Nemá přece obsah...
  •  
    23.10.2013 10:07

    Koho vidí lidovci za svého přirozeného "spojence" ve sněmovně? Prosím konkrétní názvy stran. Děkuji a přeji mnoho hlasů.
    Kapi
  • dobrý den
    23.10.2013 10:02

    KDU-ČSL prosazuje od svého vzniku tzv "tržní hospodářství se sociálními přívlastky". Ještě NIKDO mi NIKDY pořádně nevysvětlil, co to v praxi znamená, protože zde existuje řada protimluvů, tedy neuskutečnitelných vizí... Nechci se vás dotknout, působíte mile a jste oživením mezi zkostnatělými papaláši. Přesto a soudě podle vašich preferencí doufám, že mi sdělíte definici tohoto pokřiveného hesla... a jestli se mám bát, pokud se lidovcům tahle podivná forma ekonomiky podaří v ČR prosadit tak, aby nenastal v nějaké fázi nenapravitelný zmatek, který začínáme sledovat v EU. Děkuji za nevyhýbavou odpověď.
    Jesse
  •  
    23.10.2013 9:57

    Dobrý den. Mám jednu poznámku a jeden dotaz. Předčasné volby mohly překvapit dosud vládní strany, ale dle mého měly zastihnout připravenou KDU-ČSL, kterou volby předchozí vyloučily ze sněmovny a měla by vehementně usilovat o návrat. Přiznám se, že nevidím příliš silnou kampaň ani silný vzkaz voličům. Otázka míří na možné povolební spojenectví. Kdo je pro stranu možný partner pro přímou spolupráci a můžete vyloučit účast na jakémkoli projektu, který se bude opírat o KSČM, případně koho dalšího?
    JoN
  •  
    23.10.2013 9:43

    Dobrý den, v ekonomické části svého programu mluvíte o tom, že "Vláda ODS a TOP 09 se pokusila ozdravit veřejné finance v tu nejhorší možnou chvíli. Domácí ekonomika klesala a místo pomoci se dočkala snižování investic ze strany státu a zvýšení daní...". Co byste tedy vy, pokud se vám podaří návrat do sněmovny, chtěli prosadit směrem růstu české ekonomiky a máte pro to zkalkulovány zdroje? Tono
    JoN
Aktuální komentáře
28.03.2024
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university