Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Telefónica je velmi blízko prodeje české dcery do rukou PPF. Dohoda již v listopadu? (+komentář)

Telefónica je velmi blízko prodeje české dcery do rukou PPF. Dohoda již v listopadu? (+komentář)

25.10.2013 13:30, aktualizováno: 29.10. 8:47
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Španělská telekomunikační skupina Telefónica SA je velmi blízko dosažení dohody na prodeji majoritního 69,4% podílu v české dceři Telefónice CR do rukou skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Finální dohoda může být oznámena již v listopadu, uvedly zdroje Bloomberg – „dva lidé obeznámení s vývojem věci“. Akcie Telefóniky CR na dnes červeném pražském trhu rostou o necelá 2 % k 315 Kč.

Vyjednávání potvrdily nedávno jak skupina Telefónica SA, tak investiční skupina PPF. Podíl španělské skupiny v českém operátorovi, který má na starosti i slovenský trh, dosahuje tržní hodnoty kolem 68,2 miliardy korun (cca 3,65 miliardy dolarů).

Zdroje potvrdily, že PPF je jediným zájemcem ve hře a dohoda může být zveřejněna již příští měsíc. Má obsahovat odložené platby, závislé na budoucím hospodaření operátora. Následně přišly úterní Hospodářské noviny s kuloární informací, že dohoda bude dosažena do 11. listopadu, tedy do spuštění LTE aukce.

„Zpráva potvrzuje naše očekávání, že PPF za podíl v Telefónice CR nezaplatí významnou prémii, pokud vůbec nějakou, s ohledem na aktuální vysokou valuaci. Domníváme se, že si PPF jako jediný zájemce dokáže vyjednat dobrou cenu za podíl. Poznamenáváme, že Telefónica CR obchoduje na 5.7x EV/EBITDA 2014, zatímco regionální konkurenti na 4.7x. Také připomínáme, že Telefónica CR uskutečnila poslední nákup v rámci zpětného odkupu vlastních akcií 15. října (v den, kdy Telefónica potvrdila jednání s PPF o možném prodeji podílu a kdy akcie Telefóniky CR dosáhly letošního maxima), což podporuje očekávání brzkého dosažení dohody. Tranše zpětného odkupu v rozsahu 2 % vydaných akcií byla zahájena v březnu a měla dle plánu běžet do konce roku 2013,“ shrnul analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Spekulace o tom, že si PPF „brousí zuby“ na získání tuzemské Telefóniky, vygradovaly jejím rozhodnutím ohledně LTE aukce ČTÚ. V poslední možný den pro podání přihlášky do LTE aukce PPF oznámila, že ji nepodala. „Důvodem je skutečnost, že ČTÚ ve vyhlášených podmínkách aukce stanovil bezprecedentní podmínku, která fakticky znemožňuje novým subjektům vstup na tuzemský telekomunikační trh. Součástí podmínek aukce jsou totiž ustanovení, která v souhrnu znamenají, že po celou dobu přídělu vydražených frekvencí (15 let) se nový operátor nesmí “spojit” s kterýmkoliv z dalších účastníků aukce. To ovšem v praxi znamená, že po celých patnáct let je regulátorem předem zakázána jakákoli fúze nového operátora s kterýmkoli ze stávajících operátorů. Protože telekomunikační trh se v důsledku převratných technologických změn dramaticky mění, je takovýto patnáctiletý závazek věcně i ekonomicky nesmyslný,“ zní plné vysvětlení kroku ze strany PPF.

Ta si tak zcela zřejmě chce nechat otevřený prostor pro možné převzetí hráče na tuzemském telekomunikačním trhu. Za účelem účasti v LTE aukci založenou dceru PPF Mobile Services prodala do rukou jejího šéfa Budníka s tím, že ten se s ní pod novým názvem Revolution Mobile do LTE aukce přihlásil.

Podle analýzy Citigroup může být pro PPF spolupráce s Revolution Mobile „nákladově efektivní cestou“, jak narušit trh a zasáhnout vůči potenciálním konkurentům. „Domníváme se, že PPF si touto cestou otevírá jedinečnou příležitost ke vstupu na český telekomunikační trh za atraktivních podmínek, pokud převezme jednoho z vedoucích hráčů. Formální odloučení PPF a Revolution Mobile umožní PPF svobodnou nabídku na převzetí silného hráče, zatímco Revolution Mobile bude plnit roli narušitele a odstrašovatele vůči ostatním účastníkům aukce, případně dalším zájemcům o převzetí některého hráče,“ konstatovala Citigroup.

Telefónica CR v první polovině roku 2013 vytvořila zisk před zdaněním a odpisy meziročně nižší o 10 % na 9,14 mld. Kč. Oibda marže klesla k 38,2 % z 40,5 % před rokem. T-Mobile (ze skupiny Deutsche Telekom) vykázal 12% pokles EBITDA k 5,3 mld. Kč.

PPF je jednou z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Drží podíly ve více jak tuctu významných hráčů, namátkou maloobchodním řetězci s elektronikou Eldorado, těžaři zlata a stříbra Polymetal či finanční společnosti Home Credit.

Skupině Telefónica SA by výnos z prodeje české dcery pomohl s palčivou otázkou zadlužení společnosti. Letos skupina také prodala svou irskou divizi, naopak pod tlakem okolností (odchodu dalších akcionářů) rozhodla o navýšení podílu v Telecom Italia. Dokončuje akvizici německého operátora E-Plus od skupiny KPN pod německou Telefóniku.Tím se ta stane vedoucím hráčem na německém trhu.

Kvartální výsledky za 3Q13 tuzemská Telefónica CR reportuje v úterý 5. listopadu v 7:00, mateřská skupina Telefónica SA v pátek 8. listopadu.

 


Čtěte více:

Skupina Telefónica potvrdila: Zvažujeme budoucnost české Telefóniky, jednáme s PPF
15.10.2013 10:09
Španělská telekomunikační skupina Telefónica SA, která je majoritním 6...
Tuzemská Telefónica může být na prodej (komentář)
15.10.2013 12:28
Španělská telekomunikační skupina Telefónica SA, která je majoritním 6...
Telefónica a PPF jsou již prý v pokročilé fázi jednání. Rozhodnout má cena (komentář)
16.10.2013 9:18
Podle zdrojů HN seznámených se situací se jednání mezi španělskou Tele...
PPF promluvila: Podíl v české Telefónice chceme, výsledek jednání jasný není
16.10.2013 14:51
Investiční skupina PPF, za kterou stojí miliardář Petr Kellner, prolom...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m