Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Erste čísla vedla vzhůru, CETV strhla. ČR zvolila a čeká…

Týden na pražské burze: Erste čísla vedla vzhůru, CETV strhla. ČR zvolila a čeká…

01.11.2013 18:48
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Bankovní skupina Erste a mediální CETV mají za sebou svůj díl ve výsledkové sezóně za třetí čtvrtletí roku. Zatímco Erste čísla vynesla se 7% růstem do čela pražských titulů ve zkráceném posvátečním a pro ČR také povolebním týdnu. Její tempo ještě mírně předčila Komerční banka. CETV výsledky a zejména následné komentáře naopak zcela strhly. Končí níž o více jak 51 % nad 58 korunami za akcii. Solidní je zisk také u ČEZu, který zamířil nad 540 korun za akcii. Umírněné ztráty jsou naopak patrné u titulů VIG, Orco, NWR či Pegas a Telefónica CR, na které neustávají spekulace o převzetí majoritního podílu španělské matky skupinou PPF. V příštím týdnu se dozvíme 3Q výsledky, stejně jako na NWR, Komerční bance a Fortuně. Index PX odchází z týdne silnější o 2,39 % na metě 1014,44 bodu.

Česká republika o prodlouženém víkendu odvolila v předčasných parlamentních volbách. Ty nabídly jako pravděpodobnou koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL se 111 mandáty. Nováčkem ve Sněmovně je také Úsvit Tomia Okamury se shodným zastoupením s navrátivší se KDU-ĆSL. Teoretickou většinou by bylo i spojení ODS, TOP09, ANO a KDU-ČSL se 103 mandáty. Naopak předvolební sázka na vládu ČSSD s podporou KSČM přinesla jen hubený fundament 83 mandátů. Jako poražené z voleb vzešli strany dosavadní vlády, ale i lídr voleb ČSSD s 20,5 %. Proti předsedovi Sobotkovi vystoupilo po volbách křídlo kolem místopředsedy strany Haška se snahou vyřadit Sobotku z vyjednávání o vládě a přimět jej k rezignaci. Události předcházela schůzka skupinky s prezidentem Zemanem v Lánech. Sobotka doposud útokům odolal, „vyprat špinavé prádlo“ má ústřední výkonný výbor strany dne 10. listopadu. Do té doby vyjednávání o vládě fakticky stojí. Babišovo ANO i KDU-ČSL v čele s Bělobrádkem chtějí do vlády s ČSSD pod premiérem Sobotkou. Až alternativou je podpora menšinové vlády ČSSD, v případě neúspěchu společné setrvání ANO a KDU-ČSL v opozici. Jednat hodlají se Sobotkou, nikoli Haškem.

Fed po svém dvoudenním zasedání v tomto týdnu ponechal program nákupů dluhopisů beze změny, výroky k ekonomice ale byly optimističtější, čímž si Fed nechává otevřený prostor pro omezení QE a celkově směrem utahování měnové politiky. Podporou pro domácí trh mohl být index nákupních manažerů ve výrobě svým říjnovým růstem až na 54,5 bodu. Překonal odhady trhu a naznačil oživení průmyslové aktivity v ČR. V USA se index nákupních manažerů sestavovaný ISM se v říjnu dokázal dál zvýšit na 56,4 bodu po zářijových 56,2 při očekávaném poklesu na 55 bodů. Po čtvrtku, kdy vyšel hodně vysoko chicagský PMI, se očekávání reálně posunula vzhůru, i tak ale páteční zpráva ISM vyzněla pozitivně.

Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Komerční banka 7,44 4738,00 CETV -51,23 58,30
Erste 7,03 669,70 VIG -2,05 1003,00
ČEZ 5,72 541,20 Orco -1,70 57,80
Fortuna 3,81 111,80 NWR -1,24 27,80
PM ČR 0,62 10810,00 Pegas -0,67 590,00
TMR 0,35 568,00 Telefónica CR -0,32 313,00
Unipetrol 0,00 171,50

 

Komerční banka - Deutsche bank, Goldman Sachs a UBS vydaly v úvodu zkráceného týdne nová doporučení „koupit“ s cílovou cenou 5300 od GS a DB a 4300 od UBS.

ČEZ – Titul v úterý bez nových zpráv reagoval 6% růstem k 545 . Mohlo jít o odpověď na výsledek voleb a odpadnutí rizika zavedení sektorových daní, na což ČSSD velmi pravděpodobně nezískala dostatečnou sílu. Tento důvod by podporoval i 2% růst akcií Telefóniky CR. Ve čtvrtek na akciích ČEZ Patria zvýšila cílovou cenu na 600 z 500 díky vyšší očekávané budoucí průměrné ceně emisní povolenky a tedy i silové elektřiny. Doporučením je „akumulovat“.

Telefónica CR – Na telekomunikačním titulu proběhly další spekulace o převzetí majoritního podílu Telefóniky SA skupinou PPF. Transakce má být údajně dokončena do 11. listopadu. V ten den má být spuštěna LTE aukce ČTÚ. Ve středu Telefónica CR informovala, že k 29. říjnu 2013 rozhodla o zastavení schváleného zpětného odkupu akcií právě kvůli rozpoutání volatility na titulu spekulacemi o potenciálním prodeji majoritního podílu španělské mateřské skupiny Telefónica SA v tuzemském operátorovi. Ve čtvrtek Telefónica CR a T-Mobile oznámily, že budou sdílet své mobilní sítě GSM a 3G. Společnosti uzavřely dohodu, jejímž cílem je zlepšení pokrytí signálem a zvýšení efektivity provozu sítí. Sdílení sítí se nebude týkat Prahy a Brna. Šéf ČTÚ oznámil, že Městský soud v Praze zamítl návrh Telefóniky CR na předběžné opatření, které by zastavilo aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE a aukce tak začne podle plánu - 11. listopadu.

Za neférové označil podmínky pro stávající operátory v LTE aukci ČTÚ šéf tuzemské Telefóniky CR Luis Antonio Malvido v rozhovoru pro Týden. Fakt, že k pokrytí celé sítě každý z operátorů potřebuje dva bloky v nejlukrativnějším pásmu, znamená, že při vyhrazení dvou bloků pro nového hráče jeden ze stávajících operátorů zůstane velmi pravděpodobně bez bloků na 800 MHz. K jednáním s PPF uvedl, že se o nich tuzemská firma dozvěděla shodně s veřejností a že se skupina Telefónica SA netají tím, že za hlavní trhy považuje Latinskou Ameriku a ty velké v Evropě. ČTÚ zahájí s mobilními operátory správní řízení kvůli nedostatkům ve smluvních podmínkách, uvedl v pátek. Maximální možná sankce se může vyšplhat až na deset milionů korun, ale v tomto případě bude zřejmě nižší, vyplynulo z informací úřadu. Akviziční vlnu v evropských telekomunikacích pak v pátek přiživila zpráva na úrovni zdrojů, že americká jednička AT&T chystá strategické plány na možné převzetí evropské jedničky Vodafone v průběhu příštího roku.

CETV – V úterý titul ztratil 4 % k 115 před středečními výsledky. Ve středu před trhem CETV zveřejnila 3Q výsledky, které nebyly nijak výjimečné. Investory ale vyděsily komentáře vedení společnosti ohledně nedostatku hotovosti, což by mohlo v příštím roce znamenat neschopnost placení provozu a dluhů společnosti. V souvislosti s tím se objevily spekulace, že CETV by mohla v dohledné době opět upisovat nové akcie. Zhruba 15% propad akcií nabral na rychlosti s otevřením Wall Street a uveřejněním informací ke konferenčnímu hovoru. CETV podle nich čeká letos na českém trhu výrazně nižší výnos z reklamy oproti loňskému roku a poté výrazné zlepšení situace v příštím roce, ale nikoliv návrat na úrovně z roku 2012. Titul ve finále propadl o více než 50 procent dolů na 56,75 . Akcie CETV se přiblížily na dohled minima 52,5 z května tohoto roku.

CETV počítá se snížením počtu zaměstnanců o tisíc lidí z celkových cca 4,5 tis. do konce roku, vyplynulo z pátečního prohlášení jednoho z šéfů Michaela Del Nina na konferenčním rozhovoru s investory. Lze tak čekat dodatečné úspory v dalších letech, nicméně ve 4Q krok pravděpodobně povede k vyšším restrukturalizačním nákladům a odlivu volné hotovosti ze společnosti. Právě slabá hotovostní pozice firmy, v kombinaci se slabými výsledky za 3Q13 a horším výhledem, vedla ratingovou agenturu Moody’s k zahájení revizního režimu s možným snížením ratingu. Domácí televizi Nova podle ve čtvrtek po závěru trhu zveřejněné zprávy po odchodu generálního ředitele Jana Andruška povede jeden z šéfů mateřské společnosti CETV Christoph Mainusch. Bude také působit ve funkci jednatele CET 21.

Erste – V úterý titul rostl k 640 . Sektorová analýza analytiků Goldman Sachs označila Erste za nejlepší sázku mezi evropskými bankami a potvrdila nákupní doporučení s více než 20% růstovým potenciálem. Ve středu akcie posílily o 6 % k 680 a zavřely tak nejvýš od poloviny srpna. Před trhem Erste reportovala 3Q výsledky. Skupina dosáhla čistého zisku 129,1 mil. eur, meziročně nižšího o 10 % (z 143,7 mil. eur ve 3Q12), čímž nedosáhla na konsensus 133 mil. eur dle agentury Bloomberg. Čistý úrokový výnos dosáhl úrovně 1,22 mld. eur, meziročně nižší o 7 %, při konsensu 1,202 mld. eur. Erste také potvrdila dříve vyslovený celoroční výhled hospodaření, který počítá s celoročním poklesem čistého zisku o 0 - 5 % při očekávaném poklesu nákladů rizik o 10 - 15 %. Ve čtvrtek Société Générale zvýšila cílovou cenu Erste na 30 EUR (772 Kč) z 27 EUR (698 Kč), doporučení zůstalo „koupit“. Credit Suisse zvýšila cílovou cenu na 31 EUR (797 Kč) z 26 EUR (668 Kč).

NWR - Vedení OKD ve čtvrtek uvedlo, že odmítlo návrh kolektivní smlouvy na dalších pět let, který podal zprostředkovatel, a předložilo vlastní návrh, který počítá se zrušením 13. a 14. platů a navázáním případných odměn na výsledky firmy patřící do skupiny NWR. Podle odborářů budou nyní o návrhu OKD hlasovat hornici a do konce týdne bude jasno i o tom, zda nebudou chtít jít do stávky. Rovněž ve čtvrtek NWR po dřívějším odkladu předala ministrovi průmyslu v demisi Ciencialovi studii navrhující dílčí plány a postupy pro řešení situace v OKD. Materiál má dvě části - jedna se zabývá Dolem Paskov, druhá situací celého OKD a hornictví v regionu.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie – ČR.

Průběh tuzemské výsledkové sezóny za 3Q můžete sledovat zde. V příštím týdnu se dozvíme výsledky Telefóniky CR (úterý), NWR (středa), Komerční banky a Fortuny (čtvrtek).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data