Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK prověřuje úpravu on-line sázení v ČR a několika dalších zemích

EK prověřuje úpravu on-line sázení v ČR a několika dalších zemích

20.11.2013 16:49
Autor: ČTK

Evropská komise požádala Česko a některé další země o informace ohledně jejich zákonů omezujících on-line sázení. Zjišťuje totiž, zda jsou tyto úpravy v souladu s právem na volný pohyb služeb. Komise to dnes oznámila v balíku nových řízení pro možné porušení unijní legislativy. Jedná se o první formální krok postupu, který může skončit až před Soudním dvorem Evropské unie. České ministerstvo financí už pracuje na novém loterijním zákonu, který výtky EK odstraňuje. 

Komise má obavy, zda jsou vnitrostátní předpisy v Belgii, v Česku, na Kypru, v Litvě, v Polsku a v Rumunsku slučitelné s unijním právem. 

Chantal Hughesová, mluvčí evropského komisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera, dnes novinářům řekla, že země EU mohou v zásadě samy stanovit cíle své politiky v oblasti hazardních her. "Musí však prokázat vhodnost a potřebnost daných opatření, zejména existenci problému souvisejícího s konkrétním cílem veřejného zájmu a konzistentnost regulačního systému," zdůraznila. Členské země by také měly umět prokázat, že zvolené cíle veřejného zájmu, například ochranu spotřebitelů či mládeže, svou legislativní úpravou trvale sledují a nesmí přijímat opatření, která by s nimi byla v rozporu. 

Dále než v českém případě je postup komise vůči Švédsku. Komise ho nyní přímo požádala, aby zajistilo soulad svých zákonů s evropskými předpisy ohledně volného pohybu služeb, především pokud se týká regulace monopolu v oblasti hazardních her a dohledu nad ním. Stockholm na to má dva měsíce. 

Ohledně Česka a několika dalších zemí komise v podkladech připomněla, že jejich legislativa například podmiňuje poskytování on-line služeb pobočkou či umístěním firmy přímo v dotyčném členském státě, předepisuje pro takové poskytovatele povinnost zvláštní právní formy, zakazuje vstup zahraničního kapitálu či žádá souhlas úřadů při změně akcionářské struktury. 

Hughesová dnes připomněla, že v říjnu 2012 Evropská komise oznámila záměr urychlit hodnocení národních legislativ v oblasti internetového sázení. Některá v této souvislosti vedená řízení, například proti Finsku, byla dnes ukončena. 

Krok komise dnes uvítal tajemník evropské sázkařské asociace EGBA Maarten Haijer. "Doufáme, že země vezmou toto varování komise v potaz a své zákony pozmění tak, aby byly využitelné pro podnikatele, zajímavé pro zákazníky a v souladu s unijním právem," řekl ČTK a českému rozhlasu. Podle údajů asociace tvořilo loni internetové sázení asi 12,5 procenta celkového objemu sázkového trhu v EU s příjmy přes 11 miliard eur

Mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Šrámek ČTK řekl, že resort už připravuje zcela nový loterijní zákon, který výtky Evropské komise odstraňuje. "Ministerstvo financí tedy činí veškeré kroky k tomu, aby nedošlo k zahájení řízení o porušení smlouvy či k následnému soudnímu sporu," prohlásil Šrámek s tím, že ministerstvo musí nový zákon vládě předložit nejpozději do 30. června 2014. 

"Zásadními změnami oproti současné legislativě je odstranění povinnosti sídla provozovatelů v České republice, registrace hráčů v kamenných pobočkách a rozšíření regulovaného prostředí o internetové hry. Pro zajištění souladu s veřejným zájmem budou rovněž do zákona zapracovány výsledky první vědecké studie zpracovávané Národním monitorovacím centrem pro drogy a drogové závislosti týkající se vlivu provozování loterií na společnost," uvedl Šrámek. 

Stávající český loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v ČR. Nelegální je také účastnit se sázek v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad udělit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy i při vyplacení výher.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university