Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpřísnění značení lihu zdraží lihoviny, tvrdí likérky

Zpřísnění značení lihu zdraží lihoviny, tvrdí likérky

29.11.2013 14:25
Autor: ČTK

Nový zákon o povinném značení lihu, který začne platit od 1. prosince, přinese zdražení lihovin, vyplývá z vyjádření likérek pro ČTK. Zatímco velcí výrobci ovládající většinu tuzemského trhu s tvrdým alkoholem zákon spíše vítají jako nástroj proti černému trhu s alkoholem, řada malých likérek očekává v jeho důsledku existenční problémy. Zpřísnění předpisů podle nich prosadili velcí výrobci a obchodníci, aby zlikvidovali konkurenci. Zákon je reakcí státu na metanolovou aféru, která vypukla loni v září. Na otravu metylalkoholem zemřelo postupně na pět desítek lidí. 

"Všichni legální producenti lihovin bez ohledu na velikost věří, že přijaté nové zákony přispějí k eliminaci černého trhu s alkoholem," řekl ČTK Jaroslav Burkart z Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Poctivým výrobcům a distributorům podle něj ubude černá konkurence a stát vybere více na spotřební dani. 

Zákon o povinném značení lihu zavádí mimo jiné povinné kauce pro výrobce a distributory tvrdého alkoholu. Kauce se budou lišit podle toho, kolik výrobci a distributoři převezmou kontrolních pásek. Pokud odeberou nejvýše 25.000 kusů pásek, zaplatí půl milionu. Nad toto množství bude kauce pět milionů. Bude možná také bankovní záruka. Podle Generálního ředitelství cel je v současnosti ke značení lihu registrováno celkem 335 subjektů, mezi něž patří jak tuzemské likérky, tak dovozci tvrdého alkoholu. Počet firem, kterých se bude týkat pětimilionová kauce odhaduje UVDL do stovky. 

Černý trh podle Burkarta neomezí sama o sobě novela zákona o značení lihu, ale spolu s dalšími legislativními změnami v podobě již platné změny živnostenského zákona či chystané změny hodnocení nelegální přepravy a výroby lihovin z přestupku na trestný čin. Odhady velikosti černého trhu s lihovinami v ČR se liší. Zatímco Generální ředitelství cel odhaduje jeho rozsah do deseti procent, UVDL mluví o "desítkách procent"."Po zavedení komplexu opatření doufáme, že to bude v jednotkách procent," podotkl Burkart. 

Povinné kauce a komplikace se získáváním bankovních záruk mohou podle dřívějšího vyjádření Pavla Kučery, předsedy Sdružení výrobců lihovin, sdružujícího menší výrobce, vést k odchodu nadpoloviční většiny malých likérek z trhu. Jiní malí výrobci kvůli pokrytí kaucí zdraží lihoviny a rezignují na další růst a rozvoj, zjistila ČTK. 

Růst nákladů v důsledku nových předpisů připouštějí také velké likérky. Zdražení kolků o desetinu či zavedení kaucí zvýší náklady na láhev o desítky haléřů. "U velkých likérek předpokládáme zdražení spíše z titulu změn logistiky, sherware, hardware, monitorovacích systémů či změny kurzu eura," uvedl Burkart. 

Kvůli novým normám se rozhodla ukončit výrobu například likérka Tomáše Koláčka ve Stříteži nad Ludinou na Přerovsku. "Zákon je likvidační. I kdyby člověk zaplatil, nemá komu prodávat. Zákon je nastaven tak, aby vytvořil doslova kartelové seskupení velkých firem se supermarkety. Nikdo jiný na trhu nebude mít prostor. Je to zákon pro pár vyvolených, kteří na tom budou profitovat," řekl ČTK Koláček. 

Malá palírna Style Bohemia ze Zásady na Jablonecku bude nadále vyrábět ovocné destiláty a likéry, přestože před měsícem zvažovala, že v důsledku nového zákona o povinném značení lihu ukončí činnost. Dovolit si ale může zaplatit jen půlmilionovou kauci, což omezí její další rozvoj. ČTK to řekl jednatel firmy Martin Balatka. 

Zákon také snižuje nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit páskou, na 0,6 decilitru. Kontrolní pásky na lahvích budou muset být tištěny na ceninovém papíře s ochrannými prvky a musí být nalepeny tak, aby láhev nešlo otevřít bez jejich porušení. Místo, kde se bude líh značit, bude muset být vybaveno sledovacím kamerovým systémem. Celníci tak budou moci na dálku a nepřetržitě sledovat, zda se líh značí v souladu se zákonem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m