Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman jmenuje Sobotku premiérem 17. ledna, ten doufá ve jmenování navržených kandidátů

Zeman jmenuje Sobotku premiérem 17. ledna, ten doufá ve jmenování navržených kandidátů

10.01.2014 13:30, aktualizováno: 10.1. 16:11
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. ledna na Pražském hradě. Oznámil to na dnešní tiskové konferenci. Šéf ČSSD podle něj splnil jedinou podmínku, kterou mu dal, a nové koaliční vládě zajistil spolehlivou parlamentní většinu. Celá vláda může být podle Zemana jmenována do konce ledna, když ve Sněmovně v prvním čtení projde zákon o státní službě. Věří, že se tak stane.

Prezident Miloš Zeman řekl rovněž, že kritériem pro jmenování ministrů nemůže být osobní sympatie nebo antipatie. I když prý kandidáta na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) pokládá za popletu, nemá k němu výhrady. Připomínky má k jiným kandidátům, a to k adeptovi na ministra, který během devíti měsíců získal titul na plzeňské právnické fakultě, kterou v minulosti otřásl skandál s "rychlostudenty". Podle prezidenta by takové kvalifikační předpoklady byly pochybné u kandidáta na jakékoliv ministerstvo. Zemanova připomínka se týká místopředsedy ČSSD Milana Chovance, který se má stát ministrem vnitra a má titul z plzeňských práv.

Zeman má výhrady vůči kandidátovi na ministra, který v minulosti nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Prezident nikoho nejmenoval, mohlo by ale jít o nominanta do čela ministerstva průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). NBÚ odmítl v roce 2001 udělit Mládkovi prověrku na stupeň tajné. Podle Zemana je otázkou, zda není bezpečnostním rizikem.

Nová vláda může být podle prezidenta Miloše Zemana jmenována do konce ledna, když ve Sněmovně v prvním čtení projde zákon o státní službě. To si stanovil jako podmínku. Věří, že se tak stane. Sněmovní souhlas se zákonem umožní účast šéfa ANO Andreje Babiše ve vládě bez lustračního osvědčení.

Koaliční lídři: Kandidáty měnit nebudeme

Koaličtí lídři vyjádření Zemana vítají, nominace na ministry strany navzdory prezidentovým výtkám vůči některým kandidátům do kabinetu měnit nechtějí. "Argumenty, s nimiž prezident přišel ve svém dnešním veřejném vyjádření, nepokládám za tak závažné, aby vedly k úvahám o změně personálních nominací," uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka. Podotkl, že výhrady uvedené prezidentem nejsou tak vážné, aby Zeman některého z členů vlády nejmenoval.

"Pro lidi je to skvělá zpráva, hlavně to ukončí různé spekulace," uvedl v reakci v tiskovém sdělení šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Soudí, že hnutí prezidenta o kvalitě svých kandidátů přesvědčí. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek vítá taky to, že se chce Zeman ještě před jmenováním kabinetu sejít se všemi kandidáty do ministerských pozic. "My máme své nominanty, ty jsme dali, nijak lustrováni zatím nebyli, takže uvidíme," řekl ČTK Bělobrádek.

Z prezidentova vyjádření vyplynulo, že má výhrady zejména ke kandidátům ČSSD Milanu Chovancovi (vnitro) a Janu Mládkovi (průmysl a obchod). K Chovancovi mířila výtka ohledně titulu z plzeňských práv, k Mládkovi kvůli bezpečnostní prověrce. Podle dřívějších informací mu jí v roce 2001 odmítl Národní bezpečnostní úřad udělit.

Sobotka uvedl, že v případě námitek, které se týkají Chovance nebo Mládka, nejde o nové či překvapivé informace. Chovanec uvedl, že vedení univerzity konstatovalo, že studium absolvoval a zakončil v souladu s předpisy. Navzdory tomu se rozhodl titul po dobu výkonu veřejných funkcí nevyužívat. Mládek sdělil, že o prověrku požádal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) sám v listopadu 2005, proces jejího získání nebyl dokončen.

"V roce 2007 jsem byl NBÚ požádán, ať doložím, nač prověrku potřebuji, což jsem doložit nemohl, protože jsem byl od září 2006 v soukromém sektoru. NBÚ následně prověrku zastavil," uvedl Mládek a dodal, že k výkonu funkce ministra není prověrka nutná.

Již dřív Zeman vyjádřil výhrady ke kandidátovi ANO na ministra obrany Martinu Stropnickému. "Nepovažuji se za absolutního laika v oboru. Dlouhodobě problematická je otázka hospodaření ministerstva. Bude to největší a nejtěžší úkol kohokoliv, kdo tam půjde," uvedl Stropnický.

Bohuslav Sobotka byl krátce po ukončení studií v roce 1996 poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny na jihomoravské kandidátce ČSSD. Svůj mandát obhájil v dalších volbách v letech 1998, 2002, 2006, 2010 i letos. Byl mimo jiné předsedou rozpočtového výboru, předsedou mandátového a imunitního výboru, předsedou klubu ČSSD a členem organizačního a rozpočtového výboru. Od července 2002 až do září 2006 byl ministrem financí; byl místopředsedou vlády pro ekonomiku (2003 až 2004) a prvním místopředsedou vlády (2005 až 2006). Působil také v komunální politice, byl členem městského zastupitelstva ve Slavkově u Brna (1998-2010).

Členem ČSSD je Sobotka od prosince 1989. O rok později stál u zrodu Mladých sociálních demokratů. V období 2001 až 2002 byl předsedou jihomoravské organizace ČSSD. Od března 2005 do března 2011 byl statutárním místopředsedou ČSSD, po odstoupení tehdejšího předsedy Stanislava Grosse v září 2005 převzal z titulu funkce až do května 2006 vedení strany. Stejná situace nastala v červnu 2010 po sněmovních volbách a rezignaci tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka, kdy Sobotka převzal jako místopředseda vedení strany.


Váš názor
  •  
    10.01.2014 20:26

    "V parlamentní republice je politickou zvyklostí, že prezident vyhovuje návrhům premiéra na obsazení vlády. Zvyklost však není ústavním příkazem. Prezident je totiž za jmenování a odvolání vlády právně odpovědný před Ústavním soudem, kde jej může žalovat Senát. Právní odpovědnost se vyvozuje jen vůči tomu, kdo má svobodu rozhodnutí zvolit mezi správným a špatným. Hlava státu svá oprávnění vykonává v přesvědčení, že jsou v souladu s ústavou a nejsou proti zájmům státu. Pokud toto přesvědčení nemá, podle svého slibu takové rozhodnutí odmítne."............. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Zdenek-Koudelka-Prezident-a-jmenovani-vlady-295703
    mša
  • a teď uvidíte
    10.01.2014 15:19

    co se ještě za týden všechno stane. Co ještě stačí Rusnokova vláda odsouhlasit a provést špatného....
    Bob
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data