Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL získala důvěru Sněmovny 110 hlasy

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL získala důvěru Sněmovny 110 hlasy

19.02.2014 8:24, aktualizováno: 19.2. 9:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL bude podle očekávání vládnout s důvěrou Sněmovny. Poslanci hlasovali o jejím vyslovení dnes, téměř čtyři měsíce od voleb. Rozhodování předcházela zhruba jedenáctihodinová debata, které dominovala kritika opozice. V samém úvodu jednání Sněmovny před poslance předstoupil prezident Miloš Zeman. Upozornil na rozdíly mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou a vyjádřil pochyby, zda vláda najde dostatek prostředků na splnění svých slibů. Zákonodárcům také nastínil Skandinávií inspirovanou vizi české budoucnosti.

Pro důvěru vládě hlasovalo všech 110 přítomných koaličních poslanců. Lidovec Ivan Gabal byl omluven. Proti bylo 38 přítomných poslanců TOP 09 a Starostů a ODS. Všech 33 komunistů se hlasování zdrželo. Zástupci hnutí Úsvit opustili před rozhodováním jednací sál, jak dopředu avizovali. Kromě nich a Gabala nebyli hlasování přítomni taky čtyři poslanci TOP 09 a Starostů.

Hlasování podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ukázalo, že vláda by pro některé své návrhy mohla získat i širší podporu. Kabinet podle něj nyní bude intenzivně připravovat legislativní plán, tedy jakýsi jízdní řád zákonů, které chce předložit.

Šéfa ANO a vicepremiéra Andreje Babiše překvapila délka debaty. "Myslel jsem, že to bude kratší," poznamenal. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek doufá, že vláda vydrží celé volební období.

"Podle očekávání vláda získala důvěru. Sluší se popřát jí hodně úspěchů. Nicméně programové prohlášení je zcela nevěrohodné," řekl ČTK místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Zopakoval, že jde o vládu neúcty k zákonům i o vládu, která nebude rozpočtově odpovědná.

O důvěře vládě rozhodovalo 181 poslanců z celkového počtu 200. Týmu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by tedy stačilo pro její získání 91 hlasů.

Poslanci hlasovali veřejně v abecedním pořadí. Pozici prvního hlasujícího si sám vylosoval předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), což vzbudilo v sále smích i potlesk. Šéf dolní komory zdůraznil, že má nejméně dvě stovky svědků na to, že losování nezmanipuloval.

Sněmovna po hlasování o důvěře vládě únorovou schůzi ukončila. Zbývající body - komunistický návrh na referendum o zrušení církevních restitucí, návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu a debatu o současné situaci na Ukrajině odložila. Další schůze dolní komory se plánuje ve druhé polovině března.

Koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, který v úterý získal ve Sněmovně důvěru, začal své vládnutí "zostra" a proto mu nebude dopřáno sto dní hájení, píší dnes komentátoři českých deníků. Koaliční smlouva a programové prohlášení obsahují prý několik kontroverzních záměrů, které je třeba zkoumat hned od začátku. Vláda si podle tisku užívá pohodlné sněmovní většiny a opírá se o kritiku bývalé vlády Petra Nečase.

Komentátor Hospodářských novin (HN) nechce vládě dopřát ani jeden den hájení. "Kabinet nastoupil zostra, a proto zasluhuje od počátku stejně ostrý dohled. Už jen personálními změnami v obsazení úřadů ministři nastupující vlády avizují, co chtějí změnit a akcentovat," píše. Připomíná například odvolání šéfa Vězeňské služby nebo to, že ministr zemědělství Marian Jurečka jmenoval vedoucím kanceláře ministra Lubomíra Poula, exšéfa Nečasova úřadu.

Další důvody proč vládě nedopřát sto dní "gentlemanského ticha" vidí HN v některých záměrech vlády. Zmiňuje například plán ministryně práce Michaely Marksové Tominové, která oznámila, že na začátku roku 2016 skončí druhý pilíř penzijního pojištění. "Musí proto čelit otázkám, jak se přesně stát vyrovná s osmdesáti tisíci účastníky druhého pilíře, jak se chce bránit pravděpodobným arbitrážím, jak chce penzijní systém postavit na dlouhodobé pevnější finanční základy," dodává komentátor.

Mladá fronta Dnes (MfD) ve svém komentáři píše, že vláda nevytvoří ani nová pracovní místa, ani nové bohatství. Je to prý zbytečné slibovat, i když to slibují všechny vlády. "Co má a může vláda vytvářet, je fungující státní správa, srozumitelné a nepřemnožené zákony, vláda zákona a bezpečné prostředí pro práci a kapitál. Tak vzniká bohatství," míní komentátor MfD.

Sobotkova vláda se podle něj opírá o kritiku Nečasovy vlády. Její pád byl prý tak efektní, že si dnes už nikdo netroufne připomenout její klady. "Ale to Sobotkovi dlouho nevydrží. K problémům, které kritizuje, přidala si vláda hned na začátku další. Už nejsou kampaně, vláda by měla pokročit vpřed," dodává.

Komentátor Lidových novin (LN) si všímá i úterní debaty o důvěře vládě. Posun zaznamenal v tom, že zatímco Nečasova vláda "obrněná velereformními plány a roky nevídanou převahou" svými oponenty prý pohrdala, nový kabinet podle něj tak sebejistý není, což považuje za sympatický rys.

"Když to dobře dopadne, vyslyší koalice alespoň některé věcné návrhy z opozičních lavic. Nabylo by to sice efektní, zato prospěšné. Jde-li něco proti zájmu voliče, pak je to zvyk, že každá nová vláda staví na tom, že zruší vše, co ta předchozí prosadila," píšou LN. 


(Zdroj: čtk, ČT)


Čtěte více:

Prezident Zeman jmenoval novou českou vládu pod vedením premiéra Sobotky
29.01.2014 14:22
Česká republika má po 95 dnech od předčasných voleb politickou vládu. ...
Bělobrádek: KDU-ČSL odejde z vládní koalice, pokud projde zrušení lustrací
07.02.2014 11:10
Pokud návrh na zrušení lustrací projde do druhého čtení, odejdou lidov...
Jourová: ČR je v čerpání peněz z evropských fondů nejhorší v EU
10.02.2014 13:48
Česko je v čerpání peněz z evropských fondů za období 2007 až 2013 nej...
Programové prohlášení: Vláda slibuje podporu podnikání, trhu práce i vzdělání
10.02.2014 17:05
Vláda se zaměří na podporu podnikání, fungování státní správy, podporu...
Sobotka: EU se nevypořádala s daňovými ráji, rozdíly mezi zeměmi trvají
13.02.2014 15:44
Evropská unie se nedokázala vypořádat s daňovými ráji a v některých př...

Váš názor
  •  
    19.02.2014 17:11

    "Česká republika požádá o zrušení výjimky z Listiny základních práv EU v Lisabonské smlouvě. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka. Jedná se o výjimku, kterou při schvalování Lisabonské smlouvy prosadil exprezident Václav Klaus."
    mša
  • Nastává další extrém!
    19.02.2014 9:41

    Předseda vlády Sobotka není schopen si udělat pořádek ani na Úřadu vlády (kromě zbytečných poradců chce nabírat na Úřad cca 50 nových úředníků),což svědčí o jeho katastrofální neschopnosti. Tento člověk nemůže být schopen nic řídit, nadále bude jen vést populistické řeči,aby se udržel u moci a dál zadlužovat tento stát.
    kalich
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m