Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Programové prohlášení: Vláda slibuje podporu podnikání, trhu práce i vzdělání

Programové prohlášení: Vláda slibuje podporu podnikání, trhu práce i vzdělání

10.02.2014 17:05
Autor: ČTK

Vláda se zaměří na podporu podnikání, fungování státní správy, podporu trhu práce a udržení sociálního smíru. Takové priority si koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců vytkl ve svém programovém prohlášení, které má ČTK k dispozici. Kabinet chce prosadit také dlouhodobě udržitelný penzijní systém, investice do vzdělání nebo vytvoření podmínek pro přijetí eura.

"Občan a jeho rodina by se měli v zemi cítit svobodně, spokojeně a být na ni hrdí. Živnostníci, podnikatelé a firmy by v ní měli bezpečně a svobodně podnikat, platit daně a nabízet zaměstnání," stojí v úvodu šestnáctistránkového textu, který by měl být prakticky finálním. "Stát pak prioritně zlepší vlastní fungování a spolu s uvedením zákona o státní službě do praxe i služby pro občany, bude si vážit daňových poplatníků a zabrání plýtvání při rozdělování peněz z jejich daní."

Mezi své priority vláda řadí také racionalizaci hospodaření státu a audit jeho majetku, boj proti korupci, rozvoj občanské společnosti, vymahatelnost práva a nezapomíná ani na aktivní členství v Evropské unii a NATO. "Vláda se zavazuje, že bude svou činností usilovat o věcné a časové naplnění těchto resortních priorit," stojí také v dokumentu.

V dalších částech programového prohlášení jsou pak podrobněji specifikovány priority jednotlivých resortů, které mají "důsledně vycházet" z koaliční smlouvy.

Návrh programového prohlášení, který v sobotu připravila skupina expertů trojice koaličních stran, dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předal předsedům koaličních partnerů Andreji Babišovi (ANO) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). Ten dnes ČTK řekl, že nečeká, že by se na verzi, kterou dnes obdržel, příliš měnilo. Půjde prý spíš jen o drobnosti a formality.

V úterý bude o programovém prohlášení jednat tripartita, schváleno má být na mimořádném zasedání kabinetu ve středu.

Sobotkova vláda plánuje po celé funkční období dodržovat kritéria pro přijetí eura, především tříprocentní hranici deficitu veřejných financí. Dále chce změnit zákon o rozpočtových pravidlech, pravidla pro čerpání fondů EU nebo zlepšit výběr daní. Rovněž chce zvýšit zdanění hazardu. Vyplývá to z části programového prohlášení vlády, které se týká ministerstva financí. Návrhy většinou obsahuje i koaliční smlouva.

Při přípravě rozpočtu na příští rok chce vláda zejména hledat úspory v provozu, omezí především outsourcing právních služeb, marketingu či poradenství. "Kromě toho bude nezbytné provést prověrku mandatorních a kvazi-mandatorních výdajů státního rozpočtu," uvádí materiál.

Novela zákona o rozpočtových pravidlech má podle prohlášení posílit roli ministerstva financí při řízení likvidity prostředků státu, tedy volných peněz. Pomoci k tomu má i systém Státní pokladny. "Důsledné zapojení všech státních institucí do státní pokladny umožní aktivní, efektivní a transparentní řízení výdajů na centrální úrovni. Veškerá data ze státní pokladny zpřístupníme veřejnosti," uvádí mimo jiné materiál.

Dále chce ministerstvo financí podle programu vlády centrálně evidovat a spravovat veškerý majetek státu, centralizovat nákupy zboží a služeb nebo rozšířit působnost Nejvyššího kontrolního úřadu.

V případě daní chce vláda usilovat o vyšší zdanění hazardu a podniknout nezbytné kroky v oblasti prokazování původu nabytého majetku. Změnit by se měly i daňové předpisy, které při zachování daňového výnosu sníží náklady poctivých daňových poplatníků na správu daní.

Vedle zvýšení daní u hazardních her chce vláda také zabezpečit vyšší daňové příjmy z provozování loterií a jiných podobných her, a to zefektivněním výběru daní, včetně zamezení daňových úniků z provozu nelegálních loterií a her na internetu. Kabinet chce také usilovat o dodatečné daňové příjmy z loterií a her na internetu, provozovanými jak českými, tak i zahraničními subjekty.

I když chce vláda kritéria pro přijetá eura dodržovat, zároveň její představitelé prohlásili, že vstup do eurozóny není prioritou této koalice. Například ministr financí Andrej Babiš prohlásil, že přijetí společné evropské měny je možné nejdříve za šest let.


Váš názor
  •  
    11.02.2014 10:26

    V texte citam vyssie dane, zlozitejsie danove priznanie, narocnejsi vstup do podnikania, viac uradnikov a buzeracie, extra davku zmatocnych noviniek, a cenzuru internetu. Iba korupcia, ako dycky, korupcia zostane rovnaka.
    Eco
  •  
    11.02.2014 10:26

    A občanská společnost zase na nejaku chvilu bude aspon dufat, ze to tentokrat snad myslia vazne. Ale stejnak sa to nakoniec obrati proti nej.
    Eco
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university