Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tvrdé střety na Ukrajině: Opozice se s Janukovyčem nedohodla na konci násilí

Tvrdé střety na Ukrajině: Opozice se s Janukovyčem nedohodla na konci násilí

19.02.2014 8:26, aktualizováno: 19.2. 11:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Násilné střety mezi protivládními demonstranty a policií, které propukly v úterý v centru Kyjeva a trvaly i v noci na dnešek, si už vyžádaly 25 mrtvých, oznámilo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví. Podle médií souboje pokračovaly v ukrajinské metropoli i přes noc. Policii se podařilo ovládnout půlku náměstí Nezávislosti, hlavního centra protivládních demonstrací, ale stoupenci opozice stále drží pozice za hořícími barikádami z pneumatik a dřeva.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval opoziční předáky, aby se zřekli radikálů. O několik hodin dříve se s představiteli opozice sešel, mimořádné noční jednání ale podle opozičního vůdce Vitalije Klička nepřineslo žádný výsledek, který by v Kyjevě zastavil vlnu násilností mezi demonstranty a policisty. Při nepokojích, které vypukly v úterý, zahynulo zřejmě přes dvacet lidí. Kyjev tak v úterý prožil nejkrvavější den protivládních demonstrací, které začaly koncem listopadu. Ministr vnitra ČR Chovanec uvedl, že na Ukrajině začala občanská válka. "Vláda v Kyjevě se snaží získat kontrolu nasazením armády," řekl. Prezident Miloš Zeman rozhodně odsuzuje násilí na Ukrajině. Pokud budou násilnosti pokračovat, zváží zrušení pozvánky prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček dnes přijme ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu tlumočil Zemanovo stanovisko. ČTK to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Výnos na ukrajinských vládních poukázkách, splatných v červnu, roste o 1,81 % na 24,73 %. Hřivna oslabuje o 1,8 % k 9,025 vůči americkému dolaru.

Janukovyč uvedl v prohlášení, ze kterého agentura Reuters citovala, že "stále není pozdě zastavit konflikt". Je ale nutné, aby se opoziční vůdci distancovali od radikálů, v opačném případě s nimi bude "mluvit jinak". Někteří členové protivládní opozice podle něj překročili hranici, když vyzvali své příznivce k vyzbrojení. Radikálně naladěné demonstranty, kteří se od úterý účastní střetů s policisty, označil za "kriminálníky". Dodal, že tyto lidi čeká soud.

Prohlášení následovalo několik hodin poté, co se Janukovyč setkal s opozičníky Kličkem a Arsenijem Jaceňukem. Kličko po jednání prezidenta kritizoval. Další schůzka vůdců opozice s prezidentem by se měla konat v poledne (11:00 SEČ). O situaci by také měla jednat ukrajinská vláda.

"Janukovyč není schopen adekvátně reagovat na nynější situaci. Jediné, o čem mluvil, bylo to, aby opoziční představitelé vyzvali lid k zastavení střetů na Majdanu (centrální kyjevské náměstí Nezávislosti) a ke složení zbraní," citovalo Klička v tiskovém prohlášení jeho opoziční uskupení UDAR. Vláda podle Klička musí okamžitě stáhnout bezpečnostní jednotky z kyjevských ulic, aby se zastavilo dalšímu krveprolití.

Mimořádná schůzka se odehrála v noci na dnešek. V úterý pozdě v noci ukrajinská média s odvoláním na zdroje z Janukovyčova okolí informovala, že se prezident s projevem chystá obrátit kvůli násilnostem na ukrajinské obyvatele. V Kyjevě dnes zasedne vláda, schůzka kabinetu bude ale s vyloučením novinářů.
 
"Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době v současné době snaží nasazením armády převzít kontrolu," řekl Chovanec. Situací v zemi na samotné hranici Evropské unie se dnes bude zabývat i česká vláda. "Velmi nás to trápí, samozřejmě," dodal Chovanec.

Vízový styk pro ukrajinské občany přijíždějící do Česka by se podle něj zatím neměl "rozmělňovat". Cílem je, aby nedošlo k masivnějšímu přílivu Ukrajinců do střední Evropy, uvedl. "Pokud by se tam zhoršila humanitární situace, tak já nemohu vyloučit změnu názoru," řekl novinářům.

Kroky vlády reagující na ukrajinskou situaci hodlá podpořit i opoziční ODS. ČTK to dnes oznámil její místopředseda Jan Zahradil. "Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně," uvedl v tiskovém prohlášení.

(Zdroj: čtk, Reuters, Interfax)

 


Čtěte více:

Wyplosz: Dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem posílá obě země do hlubokých problémů
27.12.2013 12:43
Dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou je ekonomické i politické povahy. Rusko...
Ukrajinský premiér s celou vládou padl. Opozice chce odchod prezidenta
28.01.2014 10:00
Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes nabídl prezidentovi Viktoru Janu...

Váš názor
  •  
    19.02.2014 12:32

    Ta země má ohromný potenciál: 50 milionů lidí, černozem snad 4 metry hluboko, rozloha jako hrom, moře... Jen tam je teď "bordel ala CCCP". Inu, nestihli se vyvázat dřív, za Putina to tak jednoduché nebude. To je/bude občanská válka. Oni se budou bít - jako před válkou....
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.