Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američané antiruským přístupem zaseli bitvu. Sklidí studenou válku?

Američané antiruským přístupem zaseli bitvu. Sklidí studenou válku?

09.12.2014 11:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Minulý týden americká Sněmovna reprezentantů hlasovala ve prospěch antiruské rezoluce, v jejímž rámci odsouhlasila další vlnu sankcí proti evropské velmoci. Její součástí byla také obsáhlá kritika ruských kroků a jejich dalekosáhlých důsledků. Podle bývalého kandidáta na amerického prezidenta Rona Paula je však rezoluce (a celkově i současná rétorika amerických zástupců) jen další ukázkou pokrytectví a návratu k válečné propagandě z nejvyostřenějších dob studené války. „Je ironií, že velká část rezoluce odsuzuje Rusko za přesně ty samé věci, které americká vláda dělala roky v Sýrii a na Ukrajině,“ uvedl Paul v článku pro CNBC.

Paul otevřeně kritizoval rezoluci za odsouzení sankčních kroků, které Rusko zavedlo vůči Ukrajině. Narážel při tom na několik kol tvrdých sankcí, které USA v průběhu roku obdobným způsobem uvalily na samotné Rusko. „Hádám, že sankce jsou špatné jen v případě, že k nim přistoupí země, které se Washingtonu znelíbily,“ uvedl jízlivě Paul.

Rezoluce zároveň vytýká Rusku, že prodává zbraně syrskému režimu prezidenta Bašára al-Assáda. Na to Paul reagoval zpětnou kritikou USA za poskytování zbraní rebelům v Sýrii, u nichž často dochází k napojení na teroristické skupiny Al-Kajda či ISIS, které v současné době americké jednotky v Iráku bombardují.

V klíčové otázce kritiky invaze Ruska na Ukrajinu a narušení její svrchovanosti si pak republikánský politik nebral servítky a připomněl „obdobné“ kroky americké vlády. „Byly to Spojené státy, kdo v únoru podpořil převrat demokraticky zvolené vlády prezidenta Janukoviče a narušil tak svrchovanost země. Právě Spojené státy pak vyslaly na Ukrajinu speciální jednotky a válečné poradce ve snaze asistovat nově utvořené místní vládě,“ doplnil svůj postoj Paul.

Zároveň pak poukázal ne nejednotný metr v otázce šíření vládních pravd. Rezoluce v jedné ze svých částí totiž označila ruskou propagandu skrze státní média za „překrucování veřejného mínění“, což Paul považuje za další ukázku pokrytectví. „Ve stejnou chvíli rezoluce požaduje, aby tisíce amerických, státem sponzorovaných mediálních agentur zintenzivnilo svou programovou nabídku ve zdejší oblasti. Stejně tak vyžaduje „vhodnou reakci“ na ruskou snahu ovlivňovat mínění v ostatních částech světa,“ uvedl Paul a poukázal tak na dle jeho pohledu zcela obdobnou snahu USA ovlivnit vnímání situace skrze mediální nástroje propagandy.

Kritikou rezoluce Paul nešetřil ani při jejím zevrubném hodnocení. „Jedná se o jednu z nejhorších legislativ, kterou si pamatuju. A věřte mi, že už jsem jich několik hodně špatných viděl. Celá rezoluce není ničím víc, než válečnou propagandou, která velice pravděpodobně povede k celé řadě nezamýšlených důsledků,“ domnívá se Paul.

Zdroj: CNBC


Čtěte více:

Rusko spouští vlastní platební systém v reakci na sankce Západu
08.12.2014 15:13
Ruský bankovní sektor, silně postižený západními sankcemi, hledá nový ...

Váš názor
  • americký hrdinové se odváží jen na bezbranné
    10.12.2014 19:19

    Metódy opísané v správe senátu USA o mučení CIA sa používali vo väzeniach tejto tajnej služby na území Poľska, informoval exprezident krajiny Alexander Kwasniewski. Zdôraznil pritom, že „v Poľsku spočiatku nevedeli o faktoch mučenia“. „To, že Američania konali natoľko tajne, zrodilo znepokojenie. Poľskí predstavitelia moci sa snažili to skončiť a táto činnosť bola nakoniec zastavená“, - povedal Kwasniewski. /
    jářku
    • Re: americký hrdinové se odváží jen na bezbranné
      11.12.2014 16:18

      A co ty ruský hrdinové. Polsko Mad'arsko Gruzie Ukrajina Afganistan. Proto se zoufale snaží zabránit tomu, aby se Ukrajina svobodně nepřipojila k NATO, na to už odvahu nemají. Kdyby jsme my byli v 68. v NATO tak by odlezli jak spráskaný psi - ty hrdino.
      zoro
  • Ron Paul
    09.12.2014 21:41

    Ron Paul "hvězda" ruské státní stanice RT - Russia Today, která šíří propagandu goebbelsovkého typu. Je tam častěji na obrazovce než Putin. citace z wiki: "...v diskuzích dostává nejméně prostoru až po otevřené prohlášení některých novinářů, že Paula ignorují, protože ho považují za blázna" Nicméně je třeba uznat, že byl 3x zvolen do Kongresu USA...
    kajetam
  • Není potřeba velké představivosti
    09.12.2014 21:12

    Aby si člověk mohl domyslet co by se stalo s někým, kdo by pronesl něco podobného ńa podobném místě v Rusku proti Putinovi a jeho politice. Pan Paul by si to tam měl dojet vyzkoušet. Dokonce by ušetřil za zpáteční letenku.
    ZM
  • zbytečné kecy
    09.12.2014 16:08

    američanům v podstatě studená válka nevadí. Naopak, jsou v tom dobří jako štika v rybníku. Takže se divím levičákům na Patrii, že použijí klidně a bez uzardění slogan - "že něco zaseli"- to s láskou hýkali komunisti - "zaseli vítr, sklidí bouři":-)))
    Jesse
  •  
    09.12.2014 14:59

    Zatim jde vse podle planu. Vytvoril se nepritel, rozestvaly se narody, urguje se na zbrojeni, pujcky skomirajicim statum valej, jde se do studene ekonomicke valky zakoncene hribovitou jednohubkou. Tohle je opravdove umeni a dotycny si svuj novy Gulfstream G650 zaslouzi.
    Mezernik
    • Jesse
      09.12.2014 16:18

      S Cetkou bereme kinedryl, chces nejakej nechat?
      Mezernik
    •  
      09.12.2014 16:18

      ... souhlasím, je to pozitivní. A na to se napijem, i houby porostou.
      ☺lolek☺
    •  
      09.12.2014 16:10

      Nekecééé, fááákt? Mě teda vůbec nenapadlo začít nenávidět amíky. I když si dnes může každý imperialistický američan nakoupit za 1 americký dolar už rovných 55 sovětských rublů :-))) Jak to rozdejcháš?:-)))
      Jesse
    •  
      09.12.2014 15:10

      Každopádně na rozdíl od Rusů v Rusku on tento názor může v USA říct svobodně, aniž by se druhý den ztratil, nebo ho náhodní chodici zbili, případně otrávili plutoniem nebo ricinem nebo proti němu zahájili trestní stíhání.
      sgt.Mike
      • kalka
        09.12.2014 15:49

        Mi to pripadá tak, že kalka ma prednašku a ma tam frekventantov s posratnými pamperskami. kalka nemá svoj názor? keď píše čo si myslí nejaký frekventant ? Mi pripadá ako keď nedonosený frekventant kritizuje starého ostrieľaného vlka (Paul). Mýliť si hrdinstvo so zradou a potom si mylieť, že ho odmena za zradu nedobehne je rovnaké, ako si myslieť, že gravitácia a gravidita je to isté.
        jářku
        • Re: kalka
          09.12.2014 15:57

          Nevím, kde Kalka dospěla k názoru, že má "své frekventanty" a zrovna tak tvé asociace jsou, eufemisticky řečeno, velmi volné
          sgt.Mike
          • zkoumanec Mike
            09.12.2014 16:28

            Neúčastníš se snad - i když s velkými absencemi - mého projektu na postgraduálním studiu speciální pedagogiky, zkoumajícího možnosti vzdělávání (nejen tzv.) nevzdělatelných dospělých na triviálním příkladu, že dph platí plátci dph a neplatí neplátci dph? Nebo ti mezitím někdo poradil, aby ses zeptal na berňáku, kdo vybírá dph a teď už se na své (bývalé) soudruhy v postižení díváš spatra? Ovšem pokud máš za to, že by Rus v Rusku říkající totéž co Paul Ron, "by se druhý den ztratil, nebo ho náhodní chodici zbili, případně otrávili plutoniem nebo ricinem nebo proti němu zahájili trestní stíhání", tak jsi moc velký pokrok neudělal...
            Kalka.
            • Re: zkoumanec Mike
              09.12.2014 16:30

              ...hele neříkáš muňkám ve svým pralesním kožichu "frekventanti" ??
              sean
              • blufík
                09.12.2014 16:44

                Že by tobě ještě taky nenapadlo ani se zeptat na berňáku, kdo vybírá dań z přidané hodnoty? Vypadá to tak...
                Kalka.
                • Re: blufík
                  09.12.2014 16:58

                  kup si ortosan, ohol si bobra a použij ortosan. Frekventati budou fuč. Pokud ne kůru opakuj. Pokud se ti frekventatnti rozšířili i do vlasů a na ostatní ochlupení jako prsa, záda apod. je potřeba aplikovat i zde.
                  sean
      • frekventant mého projektu sg.Mike
        09.12.2014 15:30

        'myslí', že pokud by to, co P.Ron, řekl nějaký Rus v Rusku, tak "by se druhý den ztratil, nebo ho náhodní chodici zbili, případně otrávili plutoniem nebo ricinem nebo proti němu zahájili trestní stíhání". .. Potřebuje někdo další důkaz?
        Kalka.
        • Re: frekventant mého projektu sg.Mike
          09.12.2014 15:40

          http://www.dailymail.co.uk/news/article-1123026/Ukrainian-president-Victor-Yushchenkos-ugly-poison-scars-disappear.html
          sgt.Mike
        • Re: frekventant mého projektu sg.Mike
          09.12.2014 15:35

          http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/352812-znamy-rusky-herec-a-kritik-kremlu-byl-objeven-mrtvy.html
          sgt.Mike
        • Re: frekventant mého projektu sg.Mike
          09.12.2014 15:34

          http://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_of_Alexander_Litvinenko
          sgt.Mike
        • Re: frekventant mého projektu sg.Mike
          09.12.2014 15:33

          http://cs.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov
          sgt.Mike
      • stg.Mike
        09.12.2014 15:28

        Mal by si zájsť na kus reči do Bohnic, nemáš to ďaleko. :-) . Je mi jasné, že si mýliš gravitáciu s sgraviditou.
        jářku
        • Re: stg.Mike
          09.12.2014 15:38

          Jedině jako dodavatel a možná bych tam potkal tebe za pacoše :-)
          sgt.Mike
      •  
        09.12.2014 15:22

        Je rozdil vyjadrovat svuj nazor z pozice paranoidniho fanouska UFO a z pozice, kde muzes neco ovlivnit. Myslis, ze by nekoho takovyho trpeli v cele MMF, ministerstva obrany, financi atd? Oznacit te za blazna je levnejsi nez fyzicka likvidace.
        Mezernik
  •  
    09.12.2014 14:39

    Ron Paul je podle frekventantů mého projektu určitě bolševik... ;-)
    Kalka.
    • frekventanti
      09.12.2014 15:21

      Frekventanti, to je stádo s nolovou asertivitou, ale čo si myslí kalka? Vždy je pozrieť sa na frekventantu, kto oni sú, či ich povolaním nie je syn, alebo dcéra, nebodaj sa z nich stal pisár, a myslí si že je cisár. Zvojnieva sa nám, zvojnieva a zdá sa, že nie na studeno. No ale čo tí frekventanti, keď im dodnes mamičky zadočky utierajú, kam že sa podejú?
      jářku
      •  
        09.12.2014 15:28

        Ako pisár by ses ťažko uživil, ako pisoár hoci áno.
        ..
        • frekventantovi
          09.12.2014 15:32

          To je mi jasné že zase to máš v pamperskách no len čuranicu, ale ako mamičke hovoríš keď sa pokakáš si nenapísal. Hlavne že si zagágal, ako trafená hus. :-)
          jářku
          • Re: frekventantovi
            09.12.2014 15:43

            ... mně se to líbilo, byla to pěkná slovní hříčka. Rozhodně nápaditější, nežli Tvé 100x omleté kdákání hus.
            ☺lolek☺
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m