Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin si sám rybník nevypustí

Putin si sám rybník nevypustí

05.01.2015 13:47
Autor: Redakce, Patria.cz

V popředí zájmu bude i v letošním roce Ukrajina, avšak její budoucnost bude alespoň částečně formována vývojem u jejího souseda, tedy v Rusku. Pokud Moskva poskytne prostor pro nadechnutí, Kyjev může uspět se svými reformami. Před Vladimírem Putinem stojí několik možností, jeho dosavadní politika směrem k Ukrajině má hodně smíšené výsledky. Získal Krym, ale jeho kontrola nad tímto územím byla už předtím fakticky zajištěna přítomností ruského válečného loďstva. Proruští separatisté (a pravděpodobně i ruské jednotky) zabrali část ekonomicky důležitého Donbaského regionu. Putin možná počítá s tím, že toto území bude brzdit další rozšiřování NATO směrem na východ a zároveň zpomalovat ekonomický pokrok Ukrajiny. Jen málo Ukrajinců mělo dříve ambice pro vstup do NATO a tato organizace to také nepovažovala za prioritu. Putinovy kroky a hrozba ze strany Ruska to ale změnily.

Putin tedy získal Krym, ale ztratil veškeré naděje na získání vlivu nad zbytkem Ukrajiny. V Rusku samotném se projevuje tvrdý dopad sankcí a poklesu cen ropy. Kolaps rublu posunul ruské trhy a ekonomiku na kraj něčeho ještě mnohem horšího – hluboké recese, vysoké inflace, systematických problémů bank a rostoucí platební neschopnosti napříč celou ekonomikou. Putin by stále mohl změnit strategii a začít podporovat mírové řešení a normalizaci vztahu Ruska se Západem. Mohl by se poučit ze současných ekonomických a finančních problémů Ruska a nastartovat reformy týkající se zejména slabého podnikatelského prostředí, vlády práva a ochrany vlastnických práv. Dlouhé období vysokých cen ropy mu umožnilo tyto oblasti ignorovat, i když to je možná u konce. Pro Putina by ale změna směru znamenala ztrátu modelu, který jemu samému a jeho blízkým dobře sloužil.

Mnohem pravděpodobnější je tak jiný scénář. V něm se Rusko otočí směrem dovnitř a bude dál posilovat obranu před Západem, nahrazovat dovozy a stranit se smysluplných reforem vládního systému. Pravděpodobně neuspěje, protože nemá potřebné zdroje na investice a kapitál bude dál odtékat. Bude stoupat míra, s jakou do ekonomiky intervenuje stát. Historie Sovětského svazu ale ukazuje, že to nikam nevede. Zejména ropný sektor čelí poklesu a nemá peníze na investice. Dokonce i zemědělství bude muset bojovat, aby využilo zákazu dovozů potravin ze Západu. I tento sektor totiž trpí dlouhými roky nízkých investic, migrací do měst a archaickými výrobními řetězci. K tomu se přidává negativní demografický vývoj a pravděpodobný odchod mozků na Západ.

Putin a jeho země potřebují úplně jiný model rozvoje. Během svých 15 let u moci ale ukázal, že jeho režim není ochoten či schopen tolerovat radikální reformy, kterých je třeba, tyto reformy by totiž hlavně podkopaly základy režimu samotného.

Autorem je stratég Standard Bank Timothy Ash.

Zdroj: BeyondBrics, FT


Čtěte více:

T. Vlk: Grexit, evropské QE a politika Fedu (video)
05.01.2015 12:34
25. ledna čekají Řecko předčasné parlamentní volby a vítězství radikál...
3 otázky, které budou hrát prim v 2015 pro McDonald’s
05.01.2015 13:00
Pro řetězec rychlého občerstvení McDonald’s to byl rok plný událostí, ...

Váš názor
  • logický důkaz, že US marines na Ukrajině nejsou.
    05.01.2015 23:24

    protože kdyby tam byli, tak ruský ožralý mužíci už by byli všichni pod drnem, když si neumí poradit ani s ožralými ukrajinskými mužíky.
    Geroj
    • Re: logický důkaz, že US marines na Ukrajině nejsou.
      05.01.2015 23:32

      Pokud si na jejich přítomnost nestežuje ukrajinská vláda, bylo by v absolutním pořádku, i kdyby jich tam bylo půl milionu.
      ..
  • přece známe tu o krysách a potápějící se lodi
    05.01.2015 23:17

    Tak se podívejme na statistiky kolik spokojených občanů opouští i se svými úsporami Rusko a hlavně kam emigrují. Těch řečí o životní úrovni Rusáků potom netřeba. Každý at' si udělá vlastní obrázek, bez povídaček zdejších bolšánů.
    Ha Ha
  • to jsou zase kydy
    05.01.2015 16:43

    "pravděpodobně i ruské jednotky" ?? Dodnes nebyly prokázány, pokud nepočítáme nějaké žoldáky a dobrovolníky. "ekonomický pokrok Ukrajiny" ?? jaký pokrok, vždyť to tam jde od desíti k pěti již dlouhou řadu let díky židovským oligarchům, kteří nyní posílají hrdlořezy proti východním Ukrajincům. "ztratil veškeré naděje na získání vlivu nad zbytkem Ukrajiny" ?? Pokud vím, tak převrat a protizákonné svržení proruského prezidenta zajistili aparátčíci z USA spolu s pohrobky banderovců a ultranacionalisty.
    Peté13
    • Re: to jsou zase kydy
      05.01.2015 23:21

      Ruské jednotky tam nejsou jen ruští dobrovolníci s ruskými tanky. I tak se domnívám, že vláda, která poskytuje tanky dobrovolníkům musí nést za tyto dobrovolníky odpovědnost.
      ..
    • Re: to jsou zase kydy
      05.01.2015 22:46

      Víš, co tě prozradilo? To slovo aparátčíci ....
      Bruno
    • Peté
      05.01.2015 22:37

      Ty ruskej trolle, na iDnes.cz mas vse jasne zdokumentovano tak se tu neztrapnuj svoji trapnou ruskou propagandou. Rozmazana fotka tahace s BUKem je jasny dukaz, ze ten BUK byl separatisticky, poskytnuty ruskem vcetne obsluhy a stovek tisic ruskych zoldaku (kteri byli odrazeni a zahnani).
      Mezernik
      • Mezerník
        05.01.2015 22:59

        To je užasné, jak máš ve všem jasno a vše je černobílé. Takový malý ředitel zeměkoule. Zkus kromě blamování zaregovat na věcný příspěvek Vlada 17. 10. a věcně.
        Velkamedvědice
    • Re: to jsou zase kydy
      05.01.2015 22:33

      Pete, nevěřím, že to myslíš vážně. Přiznej, kolik ti Vladimír Vladimírovič platí, a kolik toho do různých diskuzí musíš za den napsat!
      Bruno
    • Re: to jsou zase kydy
      05.01.2015 21:47

      Pravdu díš. Proruského prezidenta nastoleného Putinem svrhli právě ti Ukrajinci, protože nesplnil co jim nasliboval před volbama. Ruské vojáky přiznal i Putin ty trdlo a ruské matky padlých vojáků chtějí vědet, kde jsou hroby jejich synů. A je to Rusko kde to jde od deseti k pěti. Copak neumíš číst ? Na Ukrajině to všechno rozsekali a rozbořili právě ty ruský žoldáci co se ted' střilejí mezi sebou - Strelkov s Puškovem. Ty tvoje Goeblsovský kecy může zbaštit jen podobný jelito jako ty. Ale sere se vám to a ještě víc to sere tebe. Ropa je na cestě k 20 USD a Putin na cestě na šibenici. Jeho vlastní zbohatlíci se o něj sami postarají, ted' když už jim u Putina pšenka nekvete, když jim ten jejich růst začíná utrhávat od huby.
      Pavlík
    • Re: to jsou zase kydy
      05.01.2015 16:47

      Tak toho holt moc nevíš. Jako obyčejně Peté. Ta a Klaus. Vy jste dvojka tupců.
      .
  •  
    05.01.2015 14:04

    Pokud pan Timothy Ash byl někdy v Rusku, tak to bylo asi v dobách SSSR. Dnes je v Rusku stejně jako třeba v Číně dravý kapitalismus jako byl v Evropě nebo USA v 19 století. Pro zaměstnance tam to není dobrá zpráva, ale bohatstvím se nám budou dále přibližovat. A pokud v Evropě bude socialismus, jaký je v současné době, jednoho dne na tom budou lépe než my.
    _RaS_
    •  
      05.01.2015 17:10

      zklamu Vas, ale Rusko nemůže nás a už vůbec ne Západ dohnat, pokud nedojde k zásadním ekonomickým reformám. Česká ekonomika to jsou auta, počítače, stroje, výrobky s přidanou hodnotou, jejichž produkce se promítá i do kvalifikace pracovní síly. Ruská ekonomika je ze 70% tvořena ropou a plynem, ze zbývajících 30% významnou část reprezentují další jednoduché produkty, dřevo, zlato, drahé kovy a pod. Jediné průmyslové zboží, které Rusko dokáže vyrobit na světové úrovni jsou zbraně a věci pro kosmický výzkum. A to je pro zbohatnutí dost málo. Až budou ruské podniky schopny produkovat textil, obuv, televizory, počítače, auta, nábytek, tramvaje, mobilní telefony, cokoliv čemu říkáme pokrok, pak snad uvěřím......
      vlado
    • mas pravdu
      05.01.2015 15:03

      Rusaci jsou tam, kde byl svet v 19. stoleti a ti co vedli SSSR ted vedou Rusko. Tak co cekat.
      ......
  • Na něco zapomněl
    05.01.2015 14:01

    Tento stratég Timothy ale zapomněl na prudký rozvoj spolupráce s Čínou, Indií a Japonsko se chystá zrušit sankce. Také nově uzavřené smlouvy s Tureckem dávají značné šance. Čína a Bricks bojují proti dolaru jako rezervní měně. Timothy vyjmenovává jen Putinovy mínusy.
    Václav
    • Re: Na něco zapomněl
      05.01.2015 15:07

      Prosim vyjmenuj Putinovy plusy :o))
      Sergej
    • Re: Na něco zapomněl
      05.01.2015 15:07

      Diskuse je bránou demokracie proto se k ní pridávam. Japonsko sa zcela určite sankce zrusit nechysta. Putin moc dukladne sledoval jak se zachova Japonsko. To se pak pridalo "jednoznačne k sankcim" a putin zas daval najevo svoji nevoli jak naježeny bobr. Svazek Čína a Rusko vubec neni tak pevny jak se zda Ekonomicka data rikaji za vsechno. ČIna neveri v možnost obchodovani s rublem a nechce si nasvat USA sveho nejvetsiho importera. Smlouvy s plynem jsou moc vyhodne pro Cinu a nevyhodne pro Rusko- proč by je ted Cina odmitala podepsat- prodana cena za plyn hrozi rozvratem trhu s plynem v Azii. Je tak nizka. Rusko nadbiha svazku s Tureckem ze zcela evidentních pricin. Turecko má jednu z nejmocnejsich armad v NATO- počty tanku a tezke techniky. Kdyby se mu povedlo rozvratit tenhle clanek NATO byl by to pro nej obrovky žolik. Asi tak proto Putin smeruje proste k šipku HOWGH
      Vilda48
      •  
        05.01.2015 16:34

        Záplava subjektivních pocitů aneb přání otcem myšlenky, že ?
        Peté13
        •  
          05.01.2015 16:57

          čína a turecko ,rusko jen využije ,protože putin je v úzkých a nemá moc možností mimo eu. a us.k obchodum .dáva plyn a ropu se velkou slevou a to jestli se vše podaří ?
          dave hanus
        • Peté
          05.01.2015 16:48

          Poctivá sebekritika. Ano tak se tvoje příspěvky jeví. Záplava subjektivních pocitů.
          .
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.