Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko žádá EU o přemosťovací podporu do konce května

Řecko žádá EU o přemosťovací podporu do konce května

05.02.2015 15:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecký ministr financí Janis Varufakis žádá mezinárodní věřitele o přemosťovací podpůrný program do konce května. Během té doby by se měly vyjednat nové podmínky spolupráce, řekl dnes v Berlíně po jednání s německým kolegou Wolfgangem Schäublem. Schäuble na tiskové konferenci zdůraznil, že Řecko bude muset nadále spolupracovat s trojkou věřitelů a dodržet uzavřené dohody.

"Naše vláda ještě nesložila přísahu. V této fázi žádáme tu nejcennější komoditu - čas. Krátký čas, během něhož by naše vláda mohla předložit svým partnerům, Mezinárodnímu měnovému fondu, Evropské centrální bance a Evropské komisi, komplexní návrh, cestovní mapu, řešení situace v krátkém, středním a dlouhém období," řekl Varufakis.

Podle řeckého ministra je třeba, aby řecká vláda vyjednala s evropskými partnery dohodu, která bude v zájmu Evropy. "Konkrétní návrh je, že by měl vzniknout přemosťovací program od nynějška do konce května, který by nám všem dal možnost uskutečnit tato jednání a v krátké době dojít k dohodě, kterou bych chtěl označit jako novou smlouvu mezi Evropou a Řeckem, která tento problém vyřeší jednou provždy," prohlásil Varufakis.

Schäuble naopak trvá na dodržování dosavadních dohod. "Nemůže být pochyb o tom, že Řecko bude muset spolupracovat s trojicí institucí, jak to stanovuje evropská smlouva, která byla zakotvena do německého práva," řekl německý ministr. "Je naprosto zásadní zajistit, že všechny dohody, které jsme uzavřeli, budou dodrženy," zdůraznil Schäuble s tím, že to je nutné pro zachování důvěry.

Řecko je po Japonsku druhou nejzadluženější zemí světa: řecký dluh se blíží 320 miliardám eur (asi 8,9 bilionu Kč) a vysoko převyšuje objem řecké ekonomiky. Snahou nové řecké vlády je vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu. Jednání se však protahují a věřitelům se návrhy dlužníka příliš nezamlouvají. Schäuble dnes nicméně uvedl, že s Varufakisem nemluvil o možnosti odepsání části řeckého dluhu, jak krátce po volbách navrhoval premiér z řecké levicové strany SYRIZA Alexis Tsipras.

Německý ministr financí také řekl, že mezi Berlínem a Aténami panují rozpory v pohledu na hospodářskou politiku, kterou chce nová řecká vláda vést. Kabinet ohlásil například opětovný nábor tisíců propuštěných státních zaměstnanců, snížení cen energií pro nejchudší či odklon od privatizace velkých státních podniků.

Schäuble ale nabídl Varufakisovi podporu pro snahu nové řecké vlády o změnu daňových zákonů. Německý ministr také nabídl Řecku 500 daňových expertů, kteří by mohli pomoci Aténám zlepšit výběr daní a zjednodušit administrativu, která je s ním spojená.

Schäuble na tiskové konferenci zdůraznil, že Německo nechce vnucovat Řecku svou hospodářskou politiku. Podle něj je ale v zájmu celé Evropské unie, aby řecké hospodářství bylo stabilní, nasměrovalo se k růstu a vytvořilo naději pro mladé lidi, že najdou uplatnění. Podotkl také, že Atény došly v reformním úsilí dál, než se čekalo, a že nezaměstnanost v Řecku klesá.

Ministři měli na jednání původně vyhrazenou hodinu, nakonec se jejich schůzka protáhla téměř na dvojnásobek. I přes mimořádné prodloužení ke konkrétní dohodě o dalším postupu nedošli, což oznámil Schäuble už v jedné z prvních vět na tiskové konferenci: "Shodli jsme se, že se neshodujeme."

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Řecký masakr evropskou centrální bankou (finanční domy minus 23 %!)
05.02.2015 10:31
Akciové tituly na aténské burze drtí hned po otevření prodávající, kte...
Euro si líže rány, ECB vytahuje proti Řekům jeden z trumfů
05.02.2015 10:39
Společná evropská měna se ještě včera večer dostala pod značný tlak a...
Řecko, fiskální tápání a nakonec peníze z vrtulníků
05.02.2015 14:47
Rok 2010 byl pro vyspělé ekonomiky probouzející se z recese zlomem. Sp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data