Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Watch - FitBit jde na burzu, v patách je mu brazilský steakhouse

IPO Watch - FitBit jde na burzu, v patách je mu brazilský steakhouse

15.06.2015 15:50
Autor: Pavel Petr, Patria Online

V týdnu s pořadovou číslovkou 25 se chystá na burzu hned sedm společností - a všechny kupodivu vypadají přinejmenším zajímavě. Dvě farmaceutické společnosti hledající lék na choroby lidstva, jeden steakhouse, softwarová firma nabízející možnost organizace výkonů ve službách nebo FitBit, výrobce malých náramků pro řízení životosprávy.

První z nich jmenovitě Ritter Pharmaceuticals Inc. s navrhovaným tickerem RTTR US se zabývá vývojem nových léčebných produktů, které by dokázaly modulovat mikrobakteriální prostředí v lidském střevě a tak ulehčit pacientům trpícím gastrointestinálními nemocemi. Nejnadějnějším produktem společnosti je látka RP-G28. Ta by měla být první reálnou léčbou pro lidi s intolerancí laktózy, kterou trpí v různých podobách více jak 1 miliarda lidí na naší planetě.

Pilulka funguje v principu tak, že stimuluje růst bakterie schopné metabolizovat laktózu a tak snížit objem produkce plynů. Firma nabídne během svého vstupu na burzu 1,82 mil. kusů akcií a při velkém zájmu mají manažeři ještě možnost prodat dalších 273 tisíc akcií. Firma chce získat pro další rozvoj 21,84 mil. USD, což tedy znamená, že nabídková cena by se měla pohybovat mezi 10 a 12 USD.

Nivalis Therapeutics Inc. (NVLS US) je druhé nejmenší IPO tohoto týdne, které se chce vydat do reálného obchodování. Firma se snaží přijít s novým lékem na cystickou fibrózu. NVLS chce na burze NASDAQ získat přes 64 mil. USD prodejem cca. 4,2 mil. kusů akcií s pravděpodobnou nabídkovou cenou mezi 13 a 15 USD.

ipotab

Poté co jsme viděli úspěch jak Chipotle Mexican Grill, tak Shake Shack při svých IPO, můžeme očekávat, že akcie další společnosti Fogo de Chao (FOGO US) by mohli být také hypoteticky obdobně úspěšné. Po mexickém grilu a americké burgrárně tak přichází brazilský steakhouse. Firma s 35letou historií využívá staletími ověřenou jihobrazilskou techniku přípravy steaků. FOGO otevřelo svou první pobočku v Porto Alegre v Brazílii, dnes jich již má 26 v USA, 10 v Brazílii a jednu v Mexiku jako svůj první joint-venture.

MINDBODY Inc. (MB US) je další firmou na cestě za úspěchem na burze. Přichází s konceptem rezervačně-organizačního software pro malé a drobné podnikatele, kteří pracují ve službách spojených se zdravím, wellness a krásou. Systém nabízí booking služeb online, automatizaci reportu pro podnikatele, klientskou zónu, mobilní aplikace na míru, marketingové nástroje a další služby.

MB US tak vytvořilo portál s více jak 4,2 mil. uživatelů byznysů a celý trh se odhaduje na hodnotu 9,5 mld. USD. Počet akcií k prodeji je 7,15 mil. kusů a něco přes milion je připravených v záloze v případně velkého zájmu. Celkem chce firma získat na rozvoj 107 mil. USD.

8Point3 Energy Partners LP (CAFD US) je firma podnikající v oboru alternativních zdrojů energie. Resp. společný podnik zformovaný z partnerství firem First Solar a SunPower za účelem vlastnit, provozovat a nadále akvizičně získávat projekty zaměřené na generování energie ze solárních panelů. Finanční cíle jsou jasné - získat dostatek projektů schopných generovat peníze v udržitelné tempu díky dlouhodobým kontraktům s odběrateli zejména v USA a na některých dalších trzích. Jedná se o třetí největší IPO, firma chce získat 420 mil. USD nabídkou 20 mil. kusů akcií.

Univar Inc. (UNVR US) je druhé největší IPO tohoto týdne. Firma se specializuje na distribuci chemikálií, dalších komplementárních produktů a služeb s tím spojených. V tomto oboru je číslo jedna v Severní Americe a číslo dvě v Evropě. Firma má přes 110 000 zákazníků ve více než 150 zemích. Firma vstoupí na burzu v New Yorku a chce získat 440 mil. USD za 20 mil. kusů akcií. Tři miliony akcií má manažer emise v záloze pro případ velkého zájmu o akcie.

FitBit Inc (FIT US) je už dnes poměrně hodně známá věcička pro sledování vašeho zdraví a aktivity. Náramek má několik variant s různými funkcemi s přitažlivým designem. Sleduje pohyb, spánek, kontroluje váhu, můžete si zaznamenat svůj jídelníček, stanovit si cíl a pro motivaci se spojit s přáteli, atd. Náramek je spojen s webem a mobilní aplikaci pro jednoduchou správu.

S podobnými zařízeními se poslední dobou roztrhl pytel a FitBit musí soupeřit již s chytrými hodinkami a mobily. Přesto firma tvrdí, že se stala jednou z předních společností, které poskytují služby spojené s fitness záznamy, když své produkty prodávají v 45 000 obchodech po světě v 50 zemích světa. Firma chce získat skoro půl miliardy nabídkou cca. 30 mil. kusů akcií. Akcie se budou po vstupu obchodovat na burze v New Yorku.

Zdroj: Bloomberg, Nasdaq, firemní data


Čtěte více:

Řecko, Fed a ČEZ ... týdenní výhled
15.06.2015 11:20
Řecká jednání nikam nepokročila, další pokus o dohodu skončil velice r...
Saudská Arábie otevírá burzu zahraničním investorům
15.06.2015 12:51
Saudská Arábie zrušila zákaz přímých investic cizinců, dneškem počínaj...
T. Vlk: Řecká tragédie nekončí (video)
15.06.2015 13:10
Pravděpodobnost Grexitu se nepříjemně zvyšuje, což se odráží jak na ře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení