Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Michail Gorbačov o největší překážce na cestě k míru a počátku nových závodů ve zbrojení

Michail Gorbačov o největší překážce na cestě k míru a počátku nových závodů ve zbrojení

15.08.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

„Jaderné rakety byly přesouvány blíž a blíž, jejich naváděcí systémy byly neustále přesnější a mířily na naše rozhodovací centra. Na jejich použití existovaly konkrétní plány, jaderná válka už nebyla nemyslitelná. Mohla ji vyvolat i technická chyba. Jednání o odzbrojení přitom nevedla nikam, v Ženevě se diplomaté jen probírali stohy papíru a popíjeli víno či něco ještě tvrdšího.“ Takto odpověděl bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov v rozhoru pro Der Spiegel na otázku, zda se Sovětský svaz cítil v osmdesátých letech ohrožen zbraněmi NATO.

Gorbačov prý také vnímal, že pokud by nedošlo k odzbrojení, vztahy se Západem by úplně zamrzly. K tomu vedení SSSR „cítilo, jak velkou zátěž představuje zbrojení pro jeho ekonomiku“. Nehoda v Černobylu navíc ukázala, jaké dopady by jaderná válka měla a „rozhodující tak byly politické a etické důvody, ne ty ekonomické“, tvrdí Gorbačov. Ronald Reagan podle něho jednal z „čestného přesvědčení, protože odmítal jaderné zbraně“. Už na prvním setkání s ním tak bylo možno dohodnout se na tom, že „jadernou válku nelze vyhrát a tato válka nesmí nikdy začít“. Bývalý sovětský vůdce ale dodává: „Spojené státy bohužel od té doby zapomněly na tu část naší dohody, podle které se nebude ani jedna strana snažit o dosažení vojenské dominance“.

„Chtěli jsme se přesunout od konfrontace ke spolupráci a do toho zapadaly jak snahy o jaderné odzbrojení, tak snahy o zničení chemických zbraní a snížení počtu zbraní konvenčních. Hodně z toho bylo dosaženo a to ukazuje, že můj přístup byl naprosto realistický,“ míní Gorbačov. Reagan podle něho ale musel čelit silnému odporu jestřábů v americké vládě. Tento tlak pokračoval i za Bushe.

Na otázku, zda jde v současné geopolitické situaci dosáhnout úplného zničení jaderných zbraní, Gorbačov odpovídá: „Je to v každém případě správný cíl. Jaderné zbraně jsou nepřijatelné. Jejich nelidskost spočívá zejména v tom, že mohou zničit celé civilizace. Takové zbraně nikdy dříve neexistovaly a jejich existenci nemůžeme dopustit ani dnes. Pokud se jich nezbavíme, dříve či později budou použity.“

Jaký zastává Gorbačov názor na možnost, že vzájemná jaderná hrozba je vlastně tím, co brání spuštění jaderné války? Jde podle něho o „nebezpečnou logiku“. „Jestliže má jaderné zbraně pět nebo deset zemí, proč by je nemělo mít dvacet či třicet zemí? Buď se jaderných zbraní zbavíme, nebo se budou pomalu šířit po celém světě. A svět bez jaderných zbraní si nelze představit v době, kdy jedna země vydává na konvenční armádu téměř tolik, co zbylé země dohromady. Pokud by jiné země neměly jaderné zbraně, ta první by si užívala téměř úplně vojenské dominance,“ říká Gorbačov.

Právě Spojené státy jsou podle něho „nepřekonatelnou překážkou na cestě k úplnému jadernému odzbrojení. Řešení by mělo spočívat v omezení vojenských rozpočtů a v moratoriu na vývoj nových typů zbraní. „Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nyní na křižovatce, řada lidí hovoří o nové studené válce. Rozhovory o významných globálních problémech se v podstatě zastavily, kapitál, na kterém jsme pracovali, je téměř zničen,“ obává se Gorbačov. Stojíme podle něho na začátku nových závodů ve zbrojení. I tak bychom ale neměli rezignovat nebo panikařit. V polovině osmdesátých let bylo také hodně lidí, kteří se domnívali, že se řítíme do jaderného pekla. Pak ale bylo během krátké doby dosaženo velkého pokroku a z toho by se podle Gorbačova měli poučit Obama, Putin i Merkelová.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Zbankrotují dříve američtí těžaři, nebo Saúdská Arábie?
14.08.2015 11:39
Pokud má pravdu trh s futures, Saúdská Arábie se do dvou let dostane d...
Pražská burza dnes mírně roste, akcie Pegas Nonwovens +8%
14.08.2015 13:07
Vývoj na domácí burza nemá dnes nijak zásadní charakter, vyjímku tak t...

Váš názor
  • Obama
    17.08.2015 9:38

    No, s ohledem na obří rozpočet Pentagonu a počet vojenských základen po celém světě, by se měl hlavně poučit Obama. Pro všechny ostatní, kteří nechtějí šlapat Amíky vyoranou brázdu, jde jen o pud sebezáchovy.
    Peté13
    • Re: Obama
      17.08.2015 13:11

      to by ses divil jak by se ta brázda, vyšlapaná Amíka rychle naplnila lidmi z Ruska, jen kdyby je z toho Ruska Putin volně pustil. Proč Rusko nemá problem s uprchlíky - prottože radeji zůstanou doma v bide než by do toho Ruska šli. To nevidí jen rudpkopytník.
      .
    • Re: Obama
      17.08.2015 10:03

      Doufám, že se Obama či spíše jeho následovník ve funkci prezidenta poučí z historie a příště až bude Rusko na kolenou tak ho dorazí. To co se stalo na začátku 90. let byla jednoznačná chyba.
      ..
      •  
        17.08.2015 10:06

        souhlasim,dnes bych nefandil rusku
        velkaamdvedice
        • fandovi
          17.08.2015 15:37

          Ruská Miss Natalia Pereverzevová způsobila poprask na mezinárodní soutěží Miss Earth. A to pouze tím, že objektivně popsala tristní situaci ve své zemi. Může si tím způsobit problémy, ale za odvahu k pravdě si zaslouží uznání nejvyšší. Já jsem v Rusku byl před třemi lety a jeji slova potvrzuji z vlastní zkušenosti. „Mé Rusko je ale také trpící zemí, nemilosrdně roztrhanou na kousky chamtivými, neupřímnými, nevěřícími lidmi,“ napsala Natalia Pereverzevová v dotazníku ke své zemi. A podle serverů ihned.cz a lidovky.cz dále pokračovala. „Mé Rusko je tepnou, ze které několik vyvolených odvádí jeho bohatství. Mé Rusko je žebrák. Mé Rusko nedokáže pomoci starým lidem a sirotkům a jako z potápějící se lodi z něj utíkají inženýři, lékaři i učitelé, protože nemají z čeho žít.“ Tvrdá ale pravdivá slova, Rusko navenek působí jako velmoc, ruští turisté cestují po světě a mohutně utrácejí, skutečnost je však mnohem drsnější, většina Rusů žije v bídě, a Rusko je zemí hladu a zaostalosti. Rozbité silnice, zchátralé domky ve vesnicích a v provozu na silnici autobusy, které by u nás skončily ve šrotu. Téměř měsíc jsem v roce 2009 cestoval po Rusku s cestovní kanceláří Kudrna , autobusem od lotyšských hranic přes Moskvu, Sergijev Posad, Suzdal, Jaroslavl, Vladimír až na Solovecké ostrovy a zpátky přes Petrozavodsk, Sankt Petěrburg, Novgorod a Pskov do Lotyšska, nocovali jsme v tajze i na březích jezer. Viděl jsem toho dost a ruský venkov na mě působil silně depresivně. Tak v jedné vesnici k nám přišel nějaký tak čtrnáctiletý chlapec, který snědl asi tři večeře za naší kuchyně, prý mu doma už dva dny nedali jíst. Vzpomněl jsme si na tuto příhodu, když v některých novinách u nás vyšla zpráva, že matky v Rusku prosí odvodní komise, aby už konečně vzali jejich sny na vojnu, že jim nemají dát co jíst. V jiné vesnici zase ke mně přišel nějaký místní žebrák, který se chtěl se mnou kamarádit a pak prohlásil, že já jsem jeho „drug“ a chtěl moje hodinky. Nakonec jsem mu je nedal a dostal od řidiče našeho autobusu pivo. V jistých chvílích jsme toho litoval, a říkal si, že jsem měl být velkorysejší, na druhé straně moje žena Eva mně to vymluvila s tím, že stejně by je vyměnil akorát tak za vodku a moc bych mu tedy nepomohl. Vím tedy dobře, že milá Natalia napsala čistou pravdu a zřejmě bude mít z toho doma problémy. Naštěstí báťuška Putin i přes své diktátorské sklony není komunistickým vrahem Stalinem a tak milá slečna Pereverzevová snad neskončí v gulagu. I když člověk v Rusku nikdy neví. Každopádně ještě jednou za Vaší odvahu k pravdě ruská krásko ze srdce děkuji.
          Velkamedvědice
          • Re: fandovi
            17.08.2015 21:08

            propaganda ,ktera ma udelat dojem bohuzel nese sve ovoce
            velkaamdvedice
            • Cetv
              17.08.2015 21:38

              http://zpravy.idnes.cz/saudsky-ministr-karal-putina-za-zdravici-na-summitu-ligy-arabskych-statu-1r2-/zahranicni.aspx?c=A150329_173538_zahranicni_im
              Velkamedvědice
              • Re: Cetv
                17.08.2015 21:54

                syrie byla dalsi na rade ,amici si vymysleli duvody pro bobardovani tak jako v iraku afganistanu atd vsak to znas, neni to tak davno co se putin postavil za syrii.....NWO zradil putin a udelal dobre.....idnes novinky lidovky pisi tak jak chteji na zapadu pravdu se tam nedozvis
                velkaamdvedice
                •  
                  17.08.2015 22:38

                  No , to prohlášení bylo poměrně rspektovaného sauda araby
                  Velkamedvědice
        • bolševíček Cetv
          17.08.2015 15:23

          Smutny, kolik zm.du fandí okupantům, co stříleli do českých dětí. Hnus.
          VM
        • bolševik Cetv
          17.08.2015 14:46

          Protože si tupec, vysvětlím tě to. Chyba nebylo odstranění komoušů jako ty, ale že západ rusko zachránil a podal mu ruku, když byl v ekonomických sračkách. Byl to had na prsou. Putler zase kouše a plive jedovatou slinu.
          VM
          • Re: bolševik Cetv
            17.08.2015 14:56

            ty jsi jeden z tech co ziji v jine dobe...bolsevik jsi byl a budes...a koho zapad zachranil o tom ty nemas ani sajnu jsi hlupak!!!!
            velkaamdvedice
            • bolševik Cetv
              17.08.2015 15:06

              V říjnu 1997 se ale i v Rusku projevily důsledky asijské měnové krize. Zahraniční investoři začali stahovat z Ruska svá depozita a centrální banka musela intenzivně intervenovat na obranu kurzu rublu a zvýšit úrokové sazby. Omezená dostupnost vnitřních finančních zdrojů dále zhoršila zpoždění v domácích státních platbách. V průběhu prvního pololetí roku 1997 bylo Rusko navíc postiženo výrazným poklesem cen energetických surovin, zejména ropy a zemního plynu, což se nepříznivě projevilo v poklesu exportních příjmů. V důsledku těchto vlivů se dále prohloubila nejistota investorů a v návaznosti na to zesílil odliv kapitálu ze země, a to nejenom zahraničního, ale i ruského. Stále se zhoršující situace ve výběru daní způsobila, že ruský stát již nebyl schopen splácet svoje vnitřní závazky, nebo tak činil jen s velkým zpožděním. Úrokové sazby vzrostly až na sto procent za rok a ruský akciový trh poklesl v srpnu 1998 na úroveň cca dvacet procent stavu dosaženého před rokem. V červenci 1998 zorganizoval Mezinárodní měnový fond (MMF) spolu s vládami některých ekonomicky vyspělých zemí velký úvěrový rámec, který měl Rusku pomoci udržet jeho platební schopnost. To do určité míry pomohlo uklidnit trh a přispělo k poklesu tržních úrokových sazeb. Nelze ovšem přehlédnout, jak uvádí například Joseph Stiglitz v knize Jiná cesta k trhu, že významná část zdrojů tohoto úvěrového rámce byla ruskými oligarchy a politiky s překvapující rychlostí rozkradena a okamžitě vyvedena ze země. Pozoruhodná je také ochota, s jakou MMF i velké západní země tento úvěrový rámec Rusku poskytly, což v případě jiných zemí postižených měnovými krizemi nebylo rozhodně obvyklé. Vysvětlení lze najít ve snaze Západu nepřipustit ekonomické zhroucení Ruska, jež by mohlo v této zemi způsobit politický rozklad, což by u jaderné mocnosti mohlo mít nedozírné následky.
              VM
              • Re: bolševik Cetv
                17.08.2015 15:21

                mmf si tam v rusku zridila svuj urad aby dohlizela na sve zavazky a nasledne se z ruska melo stat dnesni recko,jenze rusaci to prohlidli a nasledne vykoply mmf z ruska a tak take dopadly americke spolecnosti,ktere tezily ropu a plyn a tem firmam ktere tezily ropu a plyn musel rusky stat doplacet protoze ty firmy tvrdily ze je tezba v rusku nerentabilni.....suma sumarum vysavaly rusko a vysaly by ho jenze putin to vse zatrhl........mmf zotrocuje staty pod vedenim usaku.........
                velkaamdvedice
                • zrádce národa
                  17.08.2015 15:27

                  Jen si nevymlouvej d.bile. Nebýt naší pomoci, byli jste v ha.zlu. Ještě platíš poplatky? Putin nic nezatrhl. Rozkradli jste to ještě před ním hlupáčku. To ještě velel mučení u KGB.
                  VM
                  • Re: zrádce národa
                    17.08.2015 15:28

                    ty jsi deb.l
                    velkaamdvedice
                •  
                  17.08.2015 15:26

                  ... máš pravdu, byla chyba tehdy Rusku pomáhat. Tuhle chybu již Západ nezopakuje.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    17.08.2015 15:34

                    mas pravdu,nezopakuje,ted se mu to vrati cha cha koukej do konce,pro tebe to bude smutny konec
                    velkaamdvedice
                    • Cetv
                      17.08.2015 15:40

                      Nestydíš se přát nepříjemnosti civilizaci, která využíváš. Já bych se styděl nebo šel, pryč z evropy, které přeješ nepříjemnosti.
                      Velkamedvědice
                      • Re: Cetv
                        17.08.2015 15:44

                        koukej do konce kdo to odnese, my v evrope na tom nebudeme hur nez nas soused za morem
                        velkaamdvedice
                        •  
                          17.08.2015 15:46

                          Já přeji prosperitu evropě, americe , číně i rusku.
                          Velkamedvědice
                    •  
                      17.08.2015 15:38

                      ... proč pro mě? Co já s tím mám společného? Západ si zařídí pěknou cenovku 20$ za barel, protože Číně je potřeba pomoci, chápej, ona potřebuje levnou ropu, a navíc to jsou milí lidé.
                      ☺lolek☺
    • Re: Obama
      17.08.2015 9:44

      hlavne by cely svet mel uvalit sankce na usa,protoze se utrhly ze retezu,nemaji pravo sikanovat cely svet
      velkaamdvedice
      • Jak šikanují USA celý svět - důvody.
        17.08.2015 13:05

        Tím že nezabírají cizí území nebo že dodržují mezinárodní zvyklosti a zákony ? Nebo neposílají svoje neoznačené žoldáky na cizí územi s raketomety a kamiony o kterých nikdo neví co vezou. Možná tím že nezakazují celosvětově uznávaný a používaný internet, nebo ničení potravin, které pak jejich občané tajně vybírají nasmetišti . Atd.atd.
        .
        • Re: Jak šikanují USA celý svět - důvody.
          17.08.2015 13:17

          trole tebe je tezko neco vysvetlovat ...prej vybiraji na smetisti ha ha ha vytahni hlavu ze zadele ty 3,14ičo
          velkaamdvedice
          •  
            17.08.2015 15:41

            ... ano, je tomu tak, vybírají broskve ze smetiště po kýblech, a pálí z ní suprovou samohonku. Tohle Rusům vždy šlo nejlíp. Pak už nic jiného.
            ☺lolek☺
            • JJ
              17.08.2015 15:53

              Zatímco ruské úřady hlásí zničení stovek tun „zakázaných“ západních potravin podle výnosu prezidenta Vladimira Putina, vesničané z okolí Smolenska využili příležitosti a z místní skládky „zachraňují“ vyhozené broskve, které si odnášejí domů po pytlích a vědrech. Podle místního tisku z nich vyrábějí skvělou kořalku. „Na skládce u vsi Vysokij Cholm začali ve čtvrtek ničit zakázané potraviny z Evropské unie, ale místní si odnášejí kila ovoce a zeleniny, které měly být zničeny,“ napsal server Rabočij puť. „Jak nám řekl jeden z místních, ze zakázaných broskví vzniká vynikající samohonka. K výrobě není zapotřebí ani cukr, stačí droždí,“ dodal. Známý opoziční předák a protikorupční bloger Alexej Navalnyj zase obvinil hodnostáře z moskevské radnice a ministerstev obrany a vnitra, že „zakázané“ zboží likvidují vlastními ústy. Zmíněné instituce totiž neustále vypisují zakázky na dodávky západoevropských sýrů pro recepce prominentů a za zapovězené laskominy neváhají utrácet miliony rublů. Obdobné údaje lze podle Navalného získat „z každého úřadu, každé správy, ministerstva, zařízení“. „V Rusku snad od dob Nikity Chruščova a jeho boje za všudypřítomné sázení kukuřice nebylo tolik lidového humoru na téma režim a jídlo,“ poznamenal list Gazeta.ru. Reakce veřejnosti na ničení potravin podle něj po dlouhé době ukazuje první rozpor mezi režimem a lidem, který se nenechal přesvědčit argumenty hodnostářů a který jasně rozlišuje mezi dobrem a zlem. „Ve stáří budu vnukům vyprávět, jak jsem za studené války skrýval ve sklepě zakázané potraviny,“ zní jeden z citovaných vtipů, parodující válečné historky. „Podle hlášení se část parmazánu dokázala probít, skrýt a vytvořit parmazánové jednotky,“ hlásá ve stejném duchu další vtip. „Spalte všechny potraviny! Pán na nebesích rozpozná, které byly zakázané a které nebyly!“ A na moskevském letišti prý upálili herce Cumberbatche, protože si ho celníci spletli s camembertem a „sýr jako sýr“. „Rozmach lidové tvořivosti je spolehlivý příznak, že ‚vraždění nepřátelského jídla‘ se lidí opravdu dotklo,“ usoudila Gazeta.ru. Počínání režimu se prý dá vysvětlit snad jen snahou „se vší hmatatelností předvést, že ruské protisankce fungují“. Takové počínání ale budí odpor mezi Rusy, v jejichž genetické paměti jsou uloženy vzpomínky na hladomory a hladovění. Pod petici proti ničení jídla se podepsalo již více než 315.000 lidí. Zdroj: http://www.lidovky.cz/niceni-potravin-budi-v-rusech-odpor-ale-take-chut-na-samohonku-p6e-/zpravy-svet.aspx?c=A150808_104645_ln_zahranici_sij
              Velkamedvědice
          •  
            17.08.2015 14:50

            Dolarovej poplatek chce něco vysvětlovat. IQ tyqve.
            VM
            •  
              17.08.2015 14:58

              multimicku nebud nasranej,kdybys psal stabilne pod jednym nickem tak by se ti ulevilo jenze ty ne musis si vytvorit nekolik nicku ,to ti stejne nepomuze jsi proflaknutej
              velkaamdvedice
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.