Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zbankrotují dříve američtí těžaři, nebo Saúdská Arábie?

Zbankrotují dříve američtí těžaři, nebo Saúdská Arábie?

14.08.2015 11:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud má pravdu trh s futures, Saúdská Arábie se do dvou let dostane do problémů. Na konci desetiletí pak bude čelit existenční krizi. Cena u dodávek ropy v prosinci 2020 se nyní pohybuje na 62 dolarech, a to by znamenalo, že na Blízkém východě dojde k dramatickým změnám. V listopadu minulého roku provedli Saúdové rizikový tah, protože přestali podporovat vyšší ceny ropy. Jejich cílem bylo dostat z trhu konkurenty, jak ale nyní tvrdí Bank of America, vedlo to k tomu, že OPEC už „v podstatě nefunguje“. Kartel by klidně mohl zavřít své kanceláře ve Vídni.

Pokud Saúdové chtěli dostat americké těžaře ze hry, hrubě se přepočítali. To samé ale platí o celém jejich pohledu na alternativní ložiska plynu během posledních osmi let. I saúdská centrální banka dnes ve své poslední analýze říká, že „těžaři ze zemí mimo OPEC nereagují na nižší ceny tak, jak se předpokládalo“. Podle banky byly nejvíce ovlivněny plány na nové projekty, stávající vrty ale svou těžbu nezměnily. Jeden saúdský odborník vše shrnul jednoduše: „Naše politika nefunguje a nikdy fungovat nebude.“ Saúdové ale určitě ovlivnili rozhodování velkých ropných společností, které doposud upustily od 46 velkých projektů v celkové hodnotě 200 miliard dolarů.

Celý problém tkví z hlediska Saúdské Arábie v tom, že americká těžba není zase tak drahá, pohybuje se spíše někde uprostřed mezi nejdražšími a nejlevnějšími producenty. Výrazně jim v tomto ohledu napomáhají moderní technologie. Doposud ale těžbě z břidlicových ložisek pomáhal také hedging, takže její skutečný zátěžový test přijde v následujících měsících, kdy zajišťovací kontrakty přestanou mít svůj vliv. I kdyby ale zbankrotovala řada předlužených firem, kterým vyschnou finance, zemím OPEC to moc nepomůže. Vrty totiž nezmizí, nezmizí ani infrastruktura. Slabé firmy budou převzaty těmi silnějšími a až se ceny ropy vrátí na 60 dolarů za barel (a dnes už možná stačí jen 55 dolarů za barel), těžba bude rychle obnovena.

OPEC tedy bude čelit dlouhodobému tlaku. Každý nárůst cen ropy bude okamžitě zastaven prudkým růstem americké těžby. Jediným limitem je zde množství ropy, které může být v USA vytěženo se středně vysokými náklady. A takové rezervy jsou možná větší, než se dříve předpokládalo. Nemluvě o tom, že podobná může být situace v Austrálii či Argentině. Saúdská Arábie tak je už nyní v podstatě na kolenou, protože její rozpočet závisí z 90 % na ropě. O žádném jiném průmyslu se v této zemi hovořit nedá, a to už uplynulo padesát let od počátku ropné bonanzy. Následující tabulka ukazuje odhadované ceny ropy, při kterých je daná země schopna dosáhnout vyrovnaného rozpočtu v roce 2015. Nejlépe je na tom v tomto ohledu Norsko, Rusko by potřebovalo 105 dolarů za barel, Saúdská Arábie je na tom podobně:

ropa

Saúdská vláda ale dál rozdává peníze, jako by se nechumelilo. Jim Woolsey, který stál v čele CIA, tvrdí, že královskou rodinu nyní nezajímá nic jiného než Írán. A Khalid Alsweilem, který dříve pracoval pro saúdskou centrální banku a nyní působí na Harvard University, říká, že fiskální deficity jsou v současné době téměř zcela kryté z rezerv. Ty ovšem nejsou nijak vysoké s ohledem na to, že země používá pevný měnový kurz. Agentura Standard & Poor's tak v únoru snížila svůj výhled u této ekonomiky na negativní, poukazuje zejména na malou diverzifikaci a zranitelnost.

Ze zpětného pohledu bylo hlavní chybou držet ceny ropy tak vysoko, že to motivovalo k rozvoji těžby v USA. Tohoto džina ale už zpátky do láhve nahnat nelze. Saúdská Arábie se tak nalézá v pasti. I kdyby se dohodla s Ruskem a spolu snížily ceny ještě více, získala by tím jen pár let. Při zachování současného trendu jí do roku 2018 klesnou rezervy na 200 miliard dolarů. Trhy si takového vývoje všimnou mnohem dříve a bude následovat únik kapitálu. Vláda může na čas omezit investiční výdaje podobně, jako to učinila v osmdesátých letech. Nakonec ale bude muset přijmout drakonická úsporná opatření. Sociální výdaje jsou nyní tím lepidlem, které drží saúdskou společnost pohromadě. Diplomatické výdaje zase udržují saúdský vliv v regionu. Uvidíme, zda američtí těžaři nakonec nebudou mít tužší kořínek než celá Saúdská Arábie.

Autorem je Ambrose Evans-Pritchard.

Zdroj: The Telegraph

 


Čtěte více:

Podle ČNB je česká ekonomika na správné cestě k robustnímu a udržitelnému růstu
14.08.2015 10:15
Česká ekonomika je na trajektorii robustního a udržitelného růstu. Pří...
Inflace v eurozóně stabilní a nízká, dole ji drží energie
14.08.2015 11:15
Finální údaje o inflaci v eurozóně potvrzují, co jsme se dozvěděli z t...

Váš názor
  •  
    14.08.2015 19:11

    Myslim si ,ze OPEC vtuto chvili udelal spatny tah,protoze tuto bitvu prohraje. Je to vse vymyslene ,aby OPEC tuto bitvu prohral,hlavne Arabi. Rusi budou na tom spatne ,ale tuto bitvu preziji.
    dolar
    • OPEC a Rusové....
      14.08.2015 22:05

      Až OPEC bude tam kde jsou ted' Rusové tak Rusové budou dávno pod drnem. Leda že se zbaví těch pár pijavic nahoře a dosadí si tam někoho, komu záleží na Rusku a jeho lidu a ne jen na hromadění majetku a peněz, které si nakonec ukládají v cizině. Proč ruský oligarchové utrácejí svoje peníze za jachty, vily nebo fotbalové kluby na západě a nedávají je do rozvoje vlastní země, bank a ekonomie. Protože jim sami nevěří a jdou jen za vlastními zájmy.
      ..
    •  
      14.08.2015 21:44

      Doufam , ze to zruší OPEC. Alespon se ti Arabové nebudou tak roztahovat. Uz aby to bylo.
      Žíža
  •  
    14.08.2015 18:59

    V podstatě je to jednoduchá otázka.
    Zdravý rozum
  • Co je tohle za otázku ?
    14.08.2015 15:59

    Každý už vidí že nejdřív zbankrotují Rusáci. Stačí se podívat na kleasjící ropu a výsledky a vyhlídky Gaspromu. P.S neklad'te hloupé otázky a taky už odstran'te tu pozvánku na seminar pana Žabžy, který se konal v červnu. Holt okurková sezona :)).
    ...
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů