Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin: Rusko by mohlo podpořit letecké operace proti IS

Putin: Rusko by mohlo podpořit letecké operace proti IS

29.09.2015 8:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to novinářům řekl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Účast Moskvy na případné pozemní operaci proti radikálům v Sýrii je ale podle něj vyloučena. Podle nejmenovaného amerického představitele řešili oba státníci i krizi na Ukrajině a Obama se kriticky vyjádřil k dodržování dohod z Minsku.

Oba lídři se sešli na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku a šlo o jejich první setkání za více než dva roky v době zhoršených vztahů obou mocností. Navzdory tomu, že v předchozích pondělních projevech na VS OSN mezi oběma přetrvávaly rozpory v pohledu na řešení syrské krize, podle Putina se během zhruba 90 minut trvajícího společného jednání snažili najít shodu.

Po diskusi o případném zapojení Ruska do vojenských operací Putin podle agentury AP nevyloučil účast ruských letadel na vzdušných zásazích spojenců, k zapojení do pozemní operace však podle něho nikdy nedojde. "Uvažujeme o tom," řekl novinářům o možném angažmá ruských letadel nad Sýrií.

Šéf Kremlu rovněž podle agentury Reuters rovněž prohlásil, že se s Obamou budou "snažit o překonání existujících rozporů", a že je Moskva připravena zlepšit vztahy s Washingtonem.

Nejmenovaný zdroj z americké diplomacie však Reuters řekl, že se prezidenti neshodli na budoucí roli syrského vůdce Bašára Asada. Zatímco podle Obamy nemůže být Sýrie s Asadem v čele stabilní, Putin jej považuje za člověka, který je klíčový pro porážku teroristů.

Podle představitele Washingtonu dali lídři USA a Ruska najevo, že velení svých jednotek přítomných v oblasti Sýrie nařídí, aby vedla jednání s cílem předejít možnému vzájemnému konfliktu.

Přibližně polovinu času schůzky zabralo podle americké strany téma Ukrajiny, na jehož řešení tlačil především Washington. Vztahy mezi oběma mocnostmi se v posledních měsících ještě více vyhrotily v souvislosti s loňskou ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym a s podporou povstalců na východě Ukrajiny. Obama prý během dal během newyorského jednání najevo znepokojení nad nedodržováním dohod z Minsku, které mají zajistit ukončení konfliktu a mírovou budoucnost Ukrajiny.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Alcoa se příští rok rozdělí na dvě části; Akcie +6 %
28.09.2015 14:09
Americký hliníkárenský gigant Alcoa se v druhé polovině příštího roku ...
Čína a automobilky = stále strašák pro evropské akcie
28.09.2015 16:18
Evropské akciové trhy zahájily týden v negativním rytmu. Čínské průmys...
1,2 milionu škodovek falšuje emise, zamíří do servisů
29.09.2015 8:10
Manipulace s emisemi naftových motorů se týkají po celém světě zhruba ...

Váš názor
  • Nemocnice Kunduz
    06.10.2015 10:15

    I kdyby to byla pravda a v objektu nemocnice se skutečně ukrývali Talibánci, tak by proboha neměl tuto nemocnici nikdo nikdy bombardovat !!!!! V tu dobu tam bylo 185 lidí, pacientů i doktorů, z nich 22 zabily bomby. Někteří pacienti uhořeli přímo na postelích ! To mi snad chcete říct, že kdyby třeba v Praze nějací islamisté odpálili bombu v metru a pak se běželi schovat do nemocnice v Motole, tak přiletí naše Grippeny z Čáslavi a budou na Nemocnici v Motole házet bomby ??? - jako to udělaly USA v Kunduzu ?? Chtěl bych vás pak vidět, co by jste asi říkali, kdyby bomby v Nemocnici v Motole zabily vaši matku, tátu, sestru, babičku, kteří tam byli na operaci nebo jenom na běžném vyšetení !! Ale zaslepení obhájci USA jim dokáží prominout úplně všechno ! Třeba i cílené úmyslné bombardování nemocnice plné pacientů.
    xiluodu
  • Jáj, čo by ešte tak chceli lekári, aha?
    05.10.2015 13:44

    http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/382461-lekari-bez-hranic-obvinili-afghanskou-vladu-z-valecneho-zlocinu.html
    Šaňo
    • Re: Jáj, čo by ešte tak chceli lekári, aha?
      05.10.2015 14:37

      Takže je to již venku. Nemocnici bombardovali záměrně. Věděli, že jde o nemocnici a útoky byly zaměřeny především na hlavní budovu, kde byly operační sály. Zase se jen mlží, čí letadla to byla. Americká nebo Afganská. I když, vlastně je to jedno. Konečné rozhodnutí a velení mají Američani.
      ..
      •  
        05.10.2015 15:00

        ... vysvětli mi, proč američané vybombardovali tu nemocnici?
        ☺lolek☺
      •  
        05.10.2015 14:43

        Lžeš. Afghánské ministerstvo obrany v sobotu řeklo, že nemocnici „používali ozbrojení teroristé mířící na afghánské síly a civilisty“. Mluvčí ministerstva obrany Davlat Vazírí uvedl, že osazenstvo nemocnice použil Tálibán jako „lidský štít” a střílel z ní na afghánské bezpečnostní síly. Na budovu poté pálily bitevní vrtulníky. [celá zpráva] Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí řekl AP, že v době útoku se v nemocnici ukrývalo deset až 15 teroristů: ”Všichni byli zabiti,
        VM
        •  
          05.10.2015 15:24

          Nelžu, ale ty jsi zřejmě opět uvěřil mediální mainstreemové lži. Přesně jak to tady někdo napsal. Američani věděli, že jde o nemocnici a přesto ji bombardovali v domnění, že se tam ukrývají bojovníci talibanu. Proč ji bombardovali? No protože si mysleli, že je tam 15 talibanců. Na ostatních myslím 150 lékařích, sestrách a pacientech nezáleželo - vedlejší ztráty. Pravdou však je to, že žádní bojovníci Talibanu tam nebyli - viz. svědectví přeživších lékařů. Takže se předpoklady na 100% plní. Media začnou mlžit, přidávat polopravdy, výmysly, pochybnosti, spiklenecké teorie, možná i "UFO" a tak se celá v podstatě jednoduchá aféra - prů..ser, válečný zločin rozplizne v nerozmotatelné klubko tak, aby upadla v zapomnění. Ještě zbývá překrýt tuto událost něčím novým, zpochybnit výpovědí lékařů o informování, že jede o nemocnici a že tam Taliban není. Jsem zvědav a bavím se s trpkým úsměvem jak se dá veřejnost sofistikovaně zblbnout a jak zpacifikují komunitu Lékařů bez hranic tučným úplatkem nebo hrozbami.
          ..
          •  
            05.10.2015 22:44

            ... já bych ještě uvítal nějakou statistiku, kolik těch pacientů byli Talibánci. Protože téch opravdu škoda není, že.
            ☺lolek☺
  • Teď
    05.10.2015 11:55

    mi nejde o příspěvek, co hodnotí co se děje v Syrii, ale dávám otázku všem USAfilům jak se dívají na pokusy manipulovat skutečnostmi, které se udály v Afganském Kunduzu. Nejdřive neúmyslné vedlejší ztráty, pak útok na talibance skrývající se v nemocnici, pak pokus hodit to na Afgánce, pak zase vše se důkladně vyšetří a nakonec z toho vyjede úmyslný připravený útok na nemocnici. Jen aby jste si to uvědomili, že USA taky nejsou žádný beránek boží a když jim jde o kůži tak se neštítí ničeho, aby jste je konečně začali vnímat v realitě ne v holywoodem a masmédii vymodelovaném vyumělkovaném obraze.
    ...
    • Re: Teď
      05.10.2015 12:46

      ... zase ti Tálibové, ti taky vlezou všude.
      ☺lolek☺
    • Re: Teď
      05.10.2015 12:15

      Omyly se stávají. Úmyslně bombardovat nemocnici dává smysl jen, když to pak chci hodit na svého nepřítele. USmani se k tomu hlásí, tak za mě v pohodě. Spíš mám problém s ruským lhaním, že rusové nikdy nikoho nevinného nezabíjí, což při jejich známé neúctě k životě fakt nežeru.
      ..
      •  
        05.10.2015 12:37

        Zajímavé, že Americké lhaní se omlouvá lhaním Ruským. Jako kdyby Američané lhali, podváděli a manipulovali veřejným míněním jen proto, že to dělají Rusové. Jinak by byli pravdomluvní a td. To je přece zvrácenost ne?
        hb
        •  
          05.10.2015 12:54

          Nikde jsem nenapsal, že američani lžou, to sis jen vybájil.
          ..
        •  
          05.10.2015 12:48

          ... a v čom američané lžou? ... z jiného soudku: ... absolutně přesné letectvo podivné asijské země (RF) zmateně bloumá Sýrií, a je trochu štěstí, že mu došly náboje a nezbomardovalo umírněně islamistické Turecko.
          ☺lolek☺
          •  
            05.10.2015 13:07

            Oráš písek zbytečně. Stejně ti na něm nic nevyroste. Zoufalý blábol.
            ..
            • Turecké F-16 zasiahli proti ruskej stíhačke
              05.10.2015 13:18

              http://www.topky.sk/cl/11/1502009/Prvy-incident-po-spusteni-operacie-v-Syrii--Turecke-F-16-zasiahli-proti-ruskej-stihacke
              ☺lolek☺
              • Re: Turecké F-16 zasiahli proti ruskej stíhačke
                05.10.2015 21:40

                ...jen aby se z toho nepo.rali.....sami si lítají nad cizím územím jak chtějí, bombardují kurdy, kteří jediní efektivně bojují s islámským státem....a co kypr? ten neobsadili?
                keris
                •  
                  05.10.2015 22:13

                  ... copak Tě to rozhodilo? Že Rusku někdo šlápl na bebí? Jinak ano, Kurdové již ovládají hezký kus dříve syrského nyní kurdského území, a jelikož tak úspěśně bojují proti Asádovi, mělo by jim Turecko dát pokoj, což Rusové jim zajistí. Vivat svobodnému Kurdistánu.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    06.10.2015 1:29

                    ...rupheji, poslední slovo máš jako vždycky ty, ale jen proto, že mi patria zlikvidovala všechny příspěvky, v nichž jsem ti zdůvodnil, že jako obyčejně máš vše obráceně, tedy i to, kdo komu v sýrii šlápl na bebí...
                    keris
        • hb
          05.10.2015 12:43

          Jak to popisuješ, se běžně děje v obráceném gardu. Škoda, že se neozveš? Jaké lhaní? Ty znáš výsledky šetření? Prohlášení Usa a afgánců se liší....Hypkteticky moli dostat od Af. cíl Talibanců a nevědět, že jde o nemocnici....apod. Mysliš, že si budou úmyslně popuzovat mínění bombardováním nemocnici oro tanec rusofilů?
          Velkamedvědice
          • Re: hb
            05.10.2015 13:03

            Pokud by to tak bylo, neozvu se. Poloha nemocnice je Afgánské i Americké armádě známá dávno. Opakovaně byla všechna velitelství informována - mnoho důkazů. To, že přes tyto informace nemocnici bombardovali může znamenat že buď mají ve velení pěkný bordel, nebo to věděli a dali přednost bombardování. Taky je potvrzena zpráva, že po prvním útoku, bylo velení informováno, že jde o útok na nemocnici ! Co se týká popuzování veřejnosti, s tím si USmani moc starostí nedělají. Jednak je jim to jedno a jednak drtivá většina všech informačních agentur a sdělovacích prostředků je v jejich moci. (výjimečný stát, výjimečný národ) Takže, veřejnost se stejně doví jen to co budou chtít a všechny ostatní informace hravě převálcují.
            hb
            •  
              05.10.2015 13:20

              ... nemocnice, ve které se potulují nepřátelští ozbrojenci, již není nemocnice. Je to bojová zóna.
              ☺lolek☺
      •  
        05.10.2015 12:30

        Stále stejný pohled. Ano omyly se stávají, ale USmani velmi dobře věděli, že bombardují nemocnici. Nejspíše po tom, co obdrželi mylnou informaci o skrývajících se talibancích v nemocnici. To však nic nemění na faktech, že bombardovala americká letadla, že věděli že jde o nemocnici a pak, že po incidentu mlžili a snažili se to hodit na někoho jiného. Hodit to na nepřítele v tomto případě nebylo možné - talibanci nemají letadla a pak tam bylo příliš mnoho svědků z celého světa.
        ...
        •  
          05.10.2015 12:52

          ... pokuzd Talibán obsadil nemocnici, jsou na vině Tálibové. To je snad zcela jasný.
          ☺lolek☺
        • technická
          05.10.2015 12:33

          To ale.mícháš vyjádření Afgánské a ameické. Američsni nikde nuvádí, že bemocnici zadáhli schválně.
          Velkamedvědice
          • Re: technická
            05.10.2015 13:05

            Totak. Ešte že by uvedli, že to bylo schválně.:)
            ...
    • Re: Teď
      05.10.2015 12:04

      http://www.lidovky.cz/lekari-bez-hranic-o-krveproliti-v-kunduzu-vlada-se-priznala-k-valecnemu-zlocinu-g06-/zpravy-svet.aspx?c=A151005_092448_ln_zahranici_msl
      ...
    • Re: Teď
      05.10.2015 11:58

      ... proč by někdo úmyslně vybombardoval nemocnici?
      ☺lolek☺
  • Mohlo - ale kdy ?
    04.10.2015 8:48

    zatím napadá a bombarduje území, kde IS nejsou útočí a zabíjí odpůrce Asada.
    .
  • Patrio
    01.10.2015 12:36

    díky za zprávu...Ruská letadla opět bombardovala údajné radikály na severu Sýrie...údajné:-)))) jinak je tam někdo neradikál, když se řežou jak psi??
    el mrcoch
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m