Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Starbucks a východní kávová revoluce

Starbucks a východní kávová revoluce

08.12.2015 17:45

Na společnost Starbucks jsme se spolu zde již dívali, ale je to už nějaký čas. Motivací k novému pohledu mi je seznam titulů s největším potenciálem překonání trhu, který pro rok 2016 zveřejnila banka Goldman Sachs. Cynik možná bude tvrdit, že motivace tohoto „sell-side“ kroku je pravděpodobně pochybná, ale i to bychom konec konců mohli zjistit pohledem na fundament této akcie, která se na seznam dostala (viz předchozí příspěvek).

Akcie SB není žádný otloukánek, návratnosti generované v posledních pěti letech jsou v průměru hodně výjimečné (dividendový výnos nyní dosahuje asi 1,3 %). S relativně nízkou betou je přitom požadovaná návratnost akcie pod požadovanou návratností celého trhu, takže sázka na SB byla v posledních letech jednoznačnou trefou do černého:

Starbucjs 1.jpg

Zdroj: FT

Starbucks je další „pravítková“ firma – i ona totiž zvedá své tržby jako podle pravítka, u zisků je trend ještě o trochu lepší. Pohled na dosahované návratnosti v nás možná nepovzbudí chuť na kávu (která je podle nich trochu předražená). Ale určitě vzbudí alespoň malou chuť na to, založit si kavárnu. Pokud bychom totiž dokázali dosáhnout stejné provozní a kapitálové efektivity jako Starbucks, návratnost celkových investic dosáhne 33 % a návratnost vlastního jmění (tudíž námi vložených prostředků) dokonce 50 %. Jinak řečeno, každá vložená koruna se nám do dvou let vrátí a pak už jen syslíme:


Starbucjs 2.jpg

Zdroj: FT

Pokud přes výše uvedené nejsme v náladě na zakládání kaváren, zůstaňme u přemítání o tom, zda na tomto byznysu neparticipovat přes Starbucks. Pokud koupíme jeho akcie, budou se i nás týkat výše zmíněné návratnosti, ovšem už si za ně zaplatíme tím, že cena akcie je znatelně nad její účetní hodnotou. Klíčové pro nás je ale to, zda se nachází pod, nebo nad odhadovanou vnitřní hodnotou. A k ní se nedobereme jinak, než přes odhad toho, kolik peněz je firma schopná akcionářům generovat.

Akcie má sice betu ve výši 0,77 (tj. poměrně nízké systematické riziko), ale cash flow by napovídala mnohem vyšší rizikovosti. Pokud ale dáme stranou výjimečný rok 2014, kdy firma provedla masivní investice do pracovního kapitálu, tak provozní cash flow soustavně roste. Povšimněme si zároveň, že pracovní kapitál je zde často významnou a velmi volatilní položkou.


Starbucjs 3.jpg

Zdroj: FT

Na síť kaváren je volné cash flow hodně rozkolísané. V roce 2015 generovala firma po celkových investicích 2,2 miliardy dolarů. V roce 2014 byla firma v záporu, v roce předchozím generovala asi 1,5 miliard dolarů, v roce 2012 asi 800 milionů dolarů. Trendově tedy volné cash flow znatelně roste, ale určit nějaký byť jen krátkodobý standard je zde dost obtížné. Jinak řečeno, tržby společnosti i její zisky velmi hezky a systematicky rostou, ale to, co firma skutečně generuje pro akcionáře, je mnohem proměnlivější.

Při takové proměnlivosti je dobré se podívat na dividendy. Pokud je totiž management rozumný, nastaví je tak, že odpovídají dlouhodobému standardu volného cash flow. SB ve fiskálním roce 2015 vyplatil na dividendách 929 milionů dolarů a provedl odkupy ve výši 1,2 miliardy dolarů. Celkem tedy akcionáři dostali asi 2,2 miliardy dolarů. Jinak řečeno, SB vyplatil v podstatě vše, co vydělal. V roce 2014 to bylo hodně podobné, rok 2013 byl výjimečný, ale v roce 2012 se tento mustr opakoval – firma vyplatila zhruba to, co vydělala.

Valuační úvahy

Výše uvedené nás může uklidnit v tom smyslu, že firma se nesnaží nasbírat laciné body tím, že by soustavně vyplácela více, než vydělá (na rozdíl od jiných – viz mé nedávné příspěvky). Ovšem při stanovení standardu volného cash flow nám to moc nepomůže. Odpíchněme se tedy od dividend. Pokud by měla do nekonečna vyplácet 929 milionů dolarů, je současná hodnota tohoto toku hotovosti 14,2 miliard dolarů (při požadované návratnosti 6,6 %).

Asi nepřekvapí, že tržní kapitalizace je výše, protože nerostoucí dividenda nacházející se hluboko pod volným cash flow roku 2015 je hodně pesimistickým předpokladem. Kapitalizace je dokonce na 91,7 miliardách dolarů, takže při jejím ospravedlňování bychom museli hodně „přitlačit“. Se zmíněnou dividendou se na ní dostaneme jen s dlouhodobým růstem ve výši 5,93 %. Pokud bychom radši použili volné cash flow a za jeho základ si vzali rok 2015, muselo by na ospravedlnění současné kapitalizace toto CF dlouhodobě růst asi o 4,95 %. Pohled na historické růsty tržeb, ziskovosti i cash flow pak naznačuje, že dlouhodobé růsty ve výši 5 – 6 % nejsou žádnou výzvou (viz i následující grafy).

Starbucjs 4.png

Zdroj: Starbucks

Navíc lze poměrně lehce argumentovat, že ve světě je ještě dost příležitostí k další expanzi. Nabízí se zejména Čína (a podle společnosti i Japonsko). Průměrný Číňan prý vypije pět šálků kávy ročně, ve velkých městech to je však až dvacet šálků za rok. Potenciál Číny a Indie lze také vnímat v kontextu následujícího grafu. Z něj je patrné, že i kdyby se tyto země měly dotáhnout jen na Japonsko, bude to představovat „východní“ kávovou revoluci:

Starbucjs 5.gif

Je tedy vše jasné a růžové? Bohužel ne. Ony implikované dlouhodobé růsty jsou totiž velmi blízko požadované návratnosti. I malé změny v očekávaných růstech tak generují a budou generovat velké změny v hodnotě akcie a pravděpodobně tedy i v její ceně. Kombinace relativně vysokého potenciálního růstu a relativně nízké požadované návratnosti má své klady a může ospravedlňovat i poměrně vysoké valuace (třeba PE ttm ve výši 33,9). Ale má také svá negativa – onu velkou citlivost i na velmi malé změny v očekáváních a požadované návratnosti. SB by tak mimo jiné mohl být poměrně citlivý na růst sazeb, i když nejde o dividendovou akcii, která by sloužila jako alternativa k dluhopisům.


Čtěte více:

Pražská burza poprvé od roku 2008 klesá poosmé v řadě; ČEZ se blíží desetiletým minimům; VIG nejníže od roku 2012
08.12.2015 9:52
Pražská burza oslabuje o 0,3 %, když klesá již poosmé v řadě. Sedm pok...
OPEC dal trhu volnost, napodobí ropa propad k 10 USD z konce předchozího milénia?
08.12.2015 13:16
OPEC se na svém pátečním zasedání přiklonil ke zcela novému volnomyšle...
Hospodářský růst v eurozóně zpomalil na 0,3 procenta
08.12.2015 12:08
Mezičtvrtletní růst ekonomiky eurozóny ve třetím kvartálu zpomalil na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m