Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak autoritářská vláda v Maďarsku vyhnala Sorose z Budapešti

Jak autoritářská vláda v Maďarsku vyhnala Sorose z Budapešti

18.05.2018 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Představte si, že chcete pro svět udělat něco dobrého. Řekněme, že věříte v demokracii, svobodu slova a společnosti, transparentnost vlády a podobně. Možná máte osobní zkušenost s tím, jak krutý může být život v zemích, kde je těchto občanských rysů nedostatek. Co takhle rozjet organizaci na jejich podporu?

Samozřejmě, že je těžké vybudovat takovou organizaci bez peněz. Ale co kdybyste, šťastnou náhodou, byli ostříleným obchodníkem, který si na měnových trzích vydělal obrovský balík? Kdybyste se chystali takovou organizaci založit a darovat stovky milionů dolarů během několika dekád na podporu demokracie a svobody po celém světě, jakou reakci byste čekali?

Pokud jste George Soros a vaše organizace se jmenuje Open Society Foundations, odpověď na tuto otázku je, že můžete čekat pranýřování, šikanu a démonizaci. Čekejte, že se stanete subjektem potrhlých konspiračních teorií s antisemitistickým podtónem a nakonec vás z rodné země vyženou autoritářští gauneři. Tito gauneři totiž zjistili, že mohou získat hlasy voličů, když vás vybarví jako zlověstného pracháče, který se snaží zničit Maďarsko takové, jak ho Maďaři znají, a když budou perzekuovat vaši organizaci.

Než emigroval do Ameriky, zažil Soros, maďarský žid, totalitu jak za nacistického, tak za komunistického režimu. Jeho dobročinné snahy začaly v devadesátých letech ve snaze pomoci postkomunistickým zemím, jako Maďarsko, v transformaci na liberální demokracie. Ale 14. května oznámil Open Society Foundations, že svou kancelář v Budapešti zavírá a stěhuje se do Berlína. Skupina řekla, že nemohla dále pracovat v „politicky a právně stále represivnějším prostředí“.

Zaměřte nenávist na mýtického nepřítele!

Vyjádřili se velmi zdvořile. Během posledních dvou let vláda Viktora Orbána, stále autokratičtějšího premiéra, schválila zákony vyžadující, aby se neziskové skupiny, které obdrží jakékoliv příspěvky ze zahraničí, prohlásily za zahraničně financované a aby to jako cejch hanby uváděli na všech tištěných a audiovizuálních materiálech, které vytvoří. Dále obvinila Sorose z příprav tajného plánu přivézt do Evropy každý rok miliony imigrantů z Afriky a Blízkého východu, aby podkopal evropskou křesťanskou kulturu.

Kampaň Orbánovy strany Fidesz v posledních letech spočívala ve vylepování všudypřítomných plakátů Sorose. Vládě posloužil stejně jako Emmanuel Goldstein v totalitě George Orwella „1984“: lidskou nenávist se zaměřila na mýtického, stinného nepřítele a jeho fiktivní intriky měly údajně ospravedlnit úplné převzetí moci režimem.

Konflikt mezi Sorosem a Orbánem nemůže být více symbolický. Orbán začal svou politickou kariéru koncem 80. let v protikomunistickém protestním hnutí jako volnomyšlenkářský student liberálního přesvědčení. Dokonce od Sorose obdržel stipendium, aby mohl studovat v Británii.

Na tom, že se obrátil proti svému bývalému patronovi, je cosi oidipovského. V jeho slavné řeči z roku 2014 pronesl, že chce, aby se Maďarsko stalo „neliberální demokracií“ – víc již Sorosovu filosofii odmítnout nemohl. Poslední dobou se zase spíše opírá o pojem „křesťanské demokracie“.

Neliberální "křesťanská demokracie"

Migrační krize z roku 2015 umožnila Orbánovi Sorose démonizovat. Strašák více než milionu žadatelů o azyl, kdy většina z nich jsou muslimové z Blízkého východu, brázdící Evropu v honbě za bezpečím, umožnila straně Fidesz vyvolat u voličů latentní xenofobii.

Soros se sám vystavil útoku tím, že napsal dokumenty navrhujíce Evropě vcelku rozumný plán přijetí značného počtu uprchlíků, možná až milionu ročně, aby snížil utrpení a vykompenzoval nedostatek pracovní síly na kontinentu. Pro etnicky a nábožensky nacionalistickou stranu jako Fidesz je postava židovského miliardáře, který podporuje dalekosáhlou muslimskou migraci, ideální nepřítel.

Zajde prestižní univerzita na úbytě?

Orbán a Fidesz ještě svou vizi neliberální demokracie v Maďarsku neuskutečnili. Oznámili svůj záměr přijmout tzv. „Sorosovo právo“, které by ještě více znepříjemnilo život nevládním organizacím zabývajícími se jakýmikoliv otázkami imigrace a požadovalo by po nich, aby se registrovaly u ministerstva vnitra a zaplatili 25% daň ze všech zahraničních příspěvků.

Školy jsou také v centru zájmů. Během loňského roku se vláda snažila využít byrokratických formalit, aby zavřela prestižní Central European University, kterou v 90. letech založil také Soros, a která je teď jedna z nejvíce uznávaných akademických institucí ve střední a východní Evropě. Žádost univerzity o reakreditaci je stále nevyřízená. Její rektor, Michael Ignatieff, kanadský filosof a dřívější liberální politik, říká, že neplánuje Budapešť opustit, ale že s nejistým statutem nemůže nový školní rok zahájit.

Zničení této univerzity by znamenalo další vítězství v Orbánově válce proti svobodě projevu a společnosti. A je to válka, kterou zatím, zdá se, vyhrává.

Zdroj: The Economist, autor M.S. (zveřejňování jmen autorů není v souladu s politikou The Economist)

 
 
 

Čtěte více:

Soros v Davosu: V sázce je přežití civilizace jako takové
26.01.2018 11:56
Americký finančník maďarského původu George Soros na Světovém ekonomic...
Demokracie upadá. Mladí lidé emigrují. Přesto nejspíš znovu zvolí Orbána
08.04.2018 10:18
V roce 1988 poslal disidentský absolvent maďarské univerzity Georgu So...
Orbánův Fidesz obhájil ústavní většinu v maďarském parlamentu
09.04.2018 10:10
Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájil...
Víkendář: Orbánizace Evropy bude pokračovat, EU by si měla zvyknout
15.04.2018 7:28
Ohromující volební vítězství strany Fidesz maďarského premiéra Viktora...

Váš názor
  •  
    18.05.2018 16:18

    koho chleba jíš,toho píseň zpívej
    Janek
  • Soros...
    18.05.2018 14:05

    Kolikpak takovej PR článek asi stojí?
  •  
    18.05.2018 12:48

    K maďarské vlídě Kdo umí ten umí, ale nesmí se bát.
    juniper
  •  
    18.05.2018 12:22

    ten Sörös mě pěkně söre :))
    Solvex
  • to je ale pytel žvástů.
    18.05.2018 12:09

    Tak milion uprchlíků ročně do EU ?? Lidí , kde je 40-50% negramotnost, nepíší latinkou, odmítají se podřídit životu vetšinové komunity, staví náboženství nad sekulární právní stát a páchají zločiny až zvěrstva ??!! Tohle má EU pomoci ?? Maximálně do hrobu. Tenhle článek snad psal sám Sörös !!??
    občan
  •  
    18.05.2018 12:04

    toto snad nemyslite vazne, takuto brutalnu propagandu na adrese patria.cz.
    b.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení