Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Demokracie upadá. Mladí lidé emigrují. Přesto nejspíš znovu zvolí Orbána

Demokracie upadá. Mladí lidé emigrují. Přesto nejspíš znovu zvolí Orbána

08.04.2018 10:18
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 1988 poslal disidentský absolvent maďarské univerzity Georgu Sorosovi, filantropovi a miliardáři, dopis s žádostí o stipendium na studium na Oxfordu. V tomto dopise, který se nedávno objevil, psal mladý Viktor Orbán, že chce studovat „obrození občanské společnosti“. Stipendium dostal. O třicet let později to vypadá, že nynější premiér Orbán 8. dubna vyhraje volby už potřetí za sebou. Ale od té doby, co uspěl, nedělá nic jiného, než že občanskou společnost dusí. A Soros, který je teď Orbánův úhlavní nepřítel, jej obviňuje z toho, že vede „mafiánský stát“.

Orbánova pravicová populistická strana Fidesz vede v předvolebních průzkumech. V národních volbách ji nikdo nemá šanci porazit. Nacionalistická strana Jobbik, která se přiklonila ke středu, pravděpodobně obsadí druhé místo. Jedinou nadějí opozice je, že Fidesz nezíská nadpoloviční většinu a umožní tak liberálům a levičákům vytvořit menšinovou vládu s tichou podporou Jobbiku. I to je ale dost přestřelené.

Kritici ho po osmi letech u moci obviňují z takové centralizace politické a ekonomické moci, jakou od dob pádu komunismu neviděli. Občanské skupiny a nevládní organizace říkají, že jsou v obklíčení, pronásledované úřady, vystavené tajemným špinavým taktikám a že na ně útočí vládní politici a jejich loajální média. Státní televize nemá od oficiální propagandy strany Fidesz moc daleko. A spřízněnci se stranou byli dosazeni do vedení nezávislých institucí.

Mizící peníze z EU

Peníze, které Maďarsko z EU dostane, jsou podle opozice často převedeny Orbánovým kumpánům, čímž se vyživuje nová třída oligarchů. Oni sami to popírají. Maďarské dotace z EU dosahují v těch lepších případech až 6 % HDP. Evropští plátci daní tak podporují vládu, která podkopává právní stát a z převedených peněz živí Orbánův patronát. Jozsef Martin z Transparency International, protikorupčního dozorčího orgánu, říká, že korupce v Maďarsku je centralizovaná a napůl legální. A proti tomu je těžké bojovat.

Evropská komise je ve skutečnosti v boji proti korupci svých členů také bezzubá. OLAF, Evropský úřad pro boj proti podvodům, sice projevil znepokojení nad maďarskými projekty sponzorovanými EU, ale vyšetřování provádějí maďarští státní zástupci. A to je v zemi, kde není velký rozdíl mezi stranou a státem, problém. Brusel svou porážku přiznává.

Proto chtějí některé evropské vlády využít současné debaty o rozpočtu klubu, aby postrašili své nezbedné kolegy tím, že by mohli o peníze přijít. Někteří se ale obávají, že to akorát podpoří Orbánův boj proti vnějšímu nepříteli. Alternativou je, podle Michaela Ignatieffa, rektora budapešťské Středoevropské univerzity, že bude dál dojit systém, který mu vyhovuje: „Od pondělí do pátku bojuje proti EU, v sobotu a v neděli si od ní nechá proplatit šeky.“ Evropští politici to tolerují, instituce umožňují a daňoví poplatníci podporují.

Upadající maďarská společnost

Zdravotní péče a vzdělávací systém upadá, hlavně mimo hlavní město. Maďarsko má pátou nejnižší střední délku života v EU, a to 76,2 let, což je méně než 78,5 let v Albánii. Vzdělávání je centralizované se zastaralými sylaby, které dávají důraz na mechanické učení se nazpaměť namísto analytického myšlení. Mezinárodní výsledky testů odhalují propad v přírodních vědách, matematice i čtení.

Maďarské ekonomice se ale daří poměrně dobře. Maďarský hrubý domácí produkt v roce 2017 vzrostl o 4 % a nezaměstnanost klesla z 11,6 % v roce 2010 na 3,8 %. Průměrná měsíční hrubá mzda vzrostla do listopadu 2017 o 13 % na asi 1 040 eur. Mnohým voličů to na znovuzvolení strany Fidesz stačí.

Mladí obyvatelé Budapešti ale mají jiný názor. Vláda by se měla snažit, aby tu lidé měli více životních příležitostí, říkají v rozhovorech. Podle průzkumu agentury Republikon Institute 40 % lidí ve věku mezi 18 až 24 let uvažuje, že zemi opustí, anebo má v rodině někoho, kdo se touto myšlenkou zabývá. Od té doby, co Maďarsko vstoupilo do EU, už odešlo půl milionu Maďarů, a to zejména mladých, svobodných a vysokoškolsky vzdělaných.

Vláda Viktora Orbána před dvěma lety v reakci na tento problém sice spustila kampaň, v níž emigrantům slibovala zpáteční letenky zdarma a státní příspěvek přibližně 6 500 korun měsíčně po dobu jednoho roku. Ale po roce tento program stáhla. Využilo jej totiž pouze 105 lidí.

V předvolební kampani přehlušil Orbán nařčení z vládní korupce polemikami proti imigraci. Orbán se prezentuje jako obránce křesťanské Evropy proti nepřátelům zvnějšku (mase zločineckých migrantů) i zevnitř (nevládní organizace, neschopní evropští byrokraté a George Soros), což zabalené do jeho „neliberální demokracie“ může vypadat jako výzva pro evropské hodnoty. Ve skutečnosti je to spíše okázalá kamufláž. Ale vypadá to, že mnoho voličů to nezajímá.

Zdroj: The Economist

 
 
 
 

Čtěte více:

Po „volebním“ roce 2017 přichází snad ještě horší 2018
05.01.2018 6:25
V roce 2017 se v Evropě konalo několik významných voleb a vydechnout n...
Maďarský centrální bankéř po výprodeji dluhopisů: Investorům neustoupíme
09.02.2018 16:58
Maďarsko má za sebou nejhorší výprodej dluhopisů za poslední rok. Tržn...
Nahradí chybějící pracovníky roboti?
13.02.2018 15:11
Gabor Kiraly, ředitel závodu Hirtenberger, vzpomíná na jednání před pá...
Víkendář: Čína chce v Evropě uplatnit známou strategii „rozděl a panuj“
25.03.2018 10:18
Někteří evropští vůdci si podle Thorstena Bennera z Politico pohrávají...

Váš názor
  • Hrad blahopřeje Orbánovi
    09.04.2018 11:25

    Ovčáček: "Velká gratulace Viktoru Orbánovi k vítězství! Skvělá zpráva pro Maďarsko i EU. Je to další porážka odlidštěné politiky a nenávistných médií."
    Rozumbrada
  •  
    09.04.2018 10:19

    Maďaři dělají strašnou chybu. Neposlouchají českou televizi a názory našich ......litologů. Měl by se jim půjčit na několik let Kalousek
    Homo
  •  
    08.04.2018 19:12

    Migrace do světa je mezi mladými a svobodnými lidmi vcelku běžná záležitost všude ve světě. A že o tom ti propagandou zpitomělí teenageři uvažují ještě neznamená, že taky odejdou do světa. A zrovna Sorosem bych se moc neoháněl. Úpadek národů i tradičních rodin jde ruku v ruce s tím, jak Soros finančně podporuje vše, co rodinu i národ naleptává.
    Peté13
  • ZYX
    08.04.2018 17:31

    V tom je právě ten úpadek, že extremisté a nacionalisté začali převládat.
    .
    • Re: ZYX
      09.04.2018 8:56

      ale blbost...to je přirozená obrana proti úpadku a zhovadilosti ...občas někdy přetažená do extrému..ale pokud neporušuje zákony je regurelní
      Viper
    • Peté
      08.04.2018 19:23

      Ty si neskutečný hňup naleptávači.
      .Soros
  • Svobodné volby v Maďarsku aneb "úpadek demokracie"
    08.04.2018 11:25

    Podle pátečního průzkumu institutu Zavech může Orbánovi odevzdat svůj hlas až 46 procent voličů. Pokud se bude volební účast pohybovat na očekávané hladině 64 až 68 procent, Orbán dosáhne dalšího drtivého vítězství. Viktor Orbán je druhým nejdéle vládnoucím premiérem v Evropě. Maďaři už osm let dávají najevo, že si na nejvýznamnějším politickém postu nepřejí nikoho jiného. Teď se Orbánovo úřadování pravděpodobně protáhne o další čtyři roky. Déle v pozici premiérky – respektive kancléřky – vládne z vůle Němců už jen Angela Merkelová.
    Zetor
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení