Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské investice v USA letos klesly o 92 %. Peking začal prodávat i americký dluh

Čínské investice v USA letos klesly o 92 %. Peking začal prodávat i americký dluh

21.06.2018 8:59, aktualizováno: 21.6. 9:17
Autor: ČTK

Aktualizováno

Čínské investice ve Spojených státech se kvůli rostoucímu napětí mezi oběma zeměmi za prvních pět měsíců letošního roku snížily meziročně o 92 procent na 1,8 miliardy dolarů (40,1 miliardy Kč). To je nejnižší hodnota za sedm let, vyplývá ze studie poradenské společnosti Rhodium Group. Peking se také začal zbavovat amerických dluhopisů. V březnu a dubnu byl tento největší věřitel Spojených států jejich čistým prodejcem.

Výrazný propad investic souvisí s eskalací obchodního napětí mezi oběma zeměmi, které jsou zároveň největšími ekonomikami světa, a také s přísnější kontrolou čínských akvizic ze strany amerických regulačních úřadů.

Studie, o níž informuje zpravodajský server CNN, poukazuje na zvýšenou aktivitu Výboru pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS). Výbor prověřuje obchody z hlediska rizika pro národní bezpečnost. Za úřadování prezidenta Donalda Trumpa tento výbor podle analýzy kontroloval větší počet obchodů a současně podrobně zkoumal vazby, které by zahraničním firmám otevřely přístup k citlivé technologii nebo osobním datům Američanů.

V letošním prvním pololetí byla zrušena řada velkých obchodních transakcí s účastí čínských firem. Mezi jinými i chystaná akvizice firmy Moneygram čínskou Ant Financial ze skupiny Alibaba nebo nabídka konglomerátu HNA fondu Skybridge Capital. CFIUS za prvních pět měsíců letošního roku podle studie celkem zablokoval akvizice za více než dvě miliardy dolarů (přes 44 miliard Kč).

Čínské investice ale nebrzdí jen výbor CFIUS a další americké regulační orgány, ale i sama Čína. Asi před rokem a půl země zpřísnila pravidla pro pohyb kapitálu, aby zabránila nadměrné expanzi největších konglomerátů. Vloni Peking oznámil, že omezí zahraniční investice čínských firem v sektorech jako jsou nemovitosti, hotely a zábavní sektor. Některé čínské společnosti, včetně zmíněné HNA, se začaly majetku v USA zbavovat, aby tak měly prostředky na splácení dluhů.

Nejenže investovaly méně, čínské firmy také nebývalým tempem svůj majetek nyní prodávají. Letos do konce května se podle dat Rhodium Group zbavily v USA majetku za 9,6 miliardy dolarů a prodej majetku za další asi čtyři miliardy dolarů čeká na schválení. 

Čína je zároveň největším věřitelem Spojených států. Dluhopisů americké vlády vlastní v hodnotě téměř 1,2 bilionu dolarů (26,8 bilionu Kč). V březnu a v dubnu se ale stala jejich čistým prodejcem. V březnu jich prodala za 4,4 miliardy dolarů (98 miliard Kč) a v dubnu za 5,7 miliardy dolarů (127 miliard Kč), napsal ve svém internetovém vydání list Les Echos. Znepokojení nad tímto vývojem již vyjádřil americký ministr financí Steven Mnuchin. Obchodní válka mezi oběma zeměmi by proces mohla ještě urychlit, napsal francouzský list.


Čtěte více:

Trump rozhodl o uvalení nových cel na čínské zboží
15.06.2018 16:05
Americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení cel ve výši 25 proce...
Hlupáci staví zdi, komentují čínská média americká cla
18.06.2018 8:28
Čínská média se o víkendu ve svých komentářích posmívala pátečnímu ozn...
Čínská cla na americkou ropu zasáhnou obchod za miliardu měsíčně
18.06.2018 10:31
Pokud Čína splní své hrozby a uvalí cla na dovoz ropy ze Spojených st...
Google a jeho čínská sázka za půl miliardy dolarů
18.06.2018 15:17
Americký internetový gigant Google investuje 550 milionů dolarů do čí...
Americký prezident Trump pohrozil Číně dalšími cly
19.06.2018 10:44
Americký prezident Donald Trump pohrozil, že uvalí desetiprocentní cla...
Prosil bych jednu soběstačnost. Trumpova nová hrozba Číně v několika číslech
19.06.2018 14:44
To je 50 miliard dolarů tady, 200 miliard támhle, a než se nadějete, ...

Váš názor
  • Uvidíme
    21.06.2018 11:04

    jak to dopadne. USA ekonomika je obrovská, ale ta Čínská již také. A dluhy má především USA, takže kdo bude v konečném důsledku tahat za kratší konec se teprve uvidí. Myslím, že USA se poprvé v historii setkaly s rovnocenným soupeřem a dosud používané bezskrupulózní metody světového hegemona již nejsou nic platné. USA budou hodně skřípat zuby, na toto nejsou zvyklé, ale budou si muset chca nechca zvyknout na nastávající multipolární svět.
    hb
    • Re: Uvidíme
      21.06.2018 23:57

      USA mají naštěstí stále ještě čím skřípat na rozdíl od jiných bezzubých, mezi kterými se potácíme, díky naším politikům i my. A těm co ještě těch zubů pár mají, těm už Eman s Andruškou nasadí náhubky.
      xxx
    • Re: Uvidíme
      21.06.2018 23:48

      Jak tahat za kratší konec ? Co to znamená. Asi jsi měla na mysli vytáhnout si kratší slámku. Tak se totiž určuje kdo prohrává když se něco rozhoduje. Učitse - učitse - učitse.
      .
    • Re: Uvidíme
      21.06.2018 16:05

      Jsi volako necitelny. Ale povez, proc si tedy ty rusky oligarchove ukladaji svoje penize do ty tak zadluzeny Ameriky a do doalru a neveri tem svym nezadluzenym bankam a svemu rublu. To tady vysvetlit nedokazes. Jsi trapny jak Zeman a jen tady opakujes stokrat okecanou lez.
      KKK
      •  
        21.06.2018 16:26

        Pokud je pravda co píšou i dnešní deníky tak, investice Číny do US dluhopisů poklesla o 98% a naopak US dluhopisy Čína mohutně odprodává. Podobně Rusko i když jde v porovnání s Čínou o drobky. V reakci na tento fakt min. financí USA varoval před problémy ufinancovat státní výdaje, které byly hrazeny právě z vydávaných dluhopisů nakupovaných převážně Čínou. S tím USD to bude nejspíš podobné jako s tím co padal z mrakodrapu a míjejíc 50. patro jej slyšeli křičet "zatím je to dobrý". :) Napsal jsem uvidíme - tedy jsem zvědav jak a s kým tato obchodní válka více zamává.
        hb
        • HB
          21.06.2018 23:45

          Pokud by je prodávala mohutně sama sebe okrádá padajííc cenou..o)) Podstatné je, že když prodává, jiný je kupuje, pro USA se nic nemění. JKe jen úsměvné, jak si jednostrtanně zaměřený a nadšený z možného problému spojenců
          Velkamedvědice
          • VM
            22.06.2018 7:31

            Opravdu mohutně prodává. https://www.kurzy.cz/zpravy/402228-cina-prodala-us-akcie-a-dluhopisy-za-126-a-250-mld-usd/ nebo https://www.investicniweb.cz/news-les-echos-cina-se-zacina-zbavovat-americkych-dluhopisu/ A že to pro USA není přiznivé deklaroval min. financí USA. Takže asi to nebude jen tak jednoduché - někdo prodává, někdo kupuje. Čína je vše, jen ne hlupák, aby prodejem dluhopisů snižovala jejich cenu a tím se připravovala o peníze. USA dluží 1200 mld Číně ne naopak. Vnitřní dluh Číny je obrovský, ale vnitřní dluh USA také. Dnešní svět je vůbec divný. Všichni dluží všem a všichni žijí na dluh.
            HB
    • Re: Uvidíme -o dluzích toho moc nevíš. Co ?
      21.06.2018 13:43

      "...není rust firemního zadlužení tak zlovestný, jak na první pohled vypadá – a v nekterých ohledech dokonce ukazuje na pozitivní ekonomický výsledek...." Rusáci žádné dluhy nemají protože jim nikdo nechce nic půjčit ty joudo.
      KKK
    • Re: Uvidíme
      21.06.2018 13:37

      Vnitřní dluh číny je ale ohromný a v polostátní ekonomice za něj ručí stát. Tak je otázka kdo je na tom hůř. Americké firmy udivují naopak úsporami...
      Paopao
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení