Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Turecko zahájilo pozemní útok v Sýrii. Přijít mohou americké sankce

Turecko zahájilo pozemní útok v Sýrii. Přijít mohou americké sankce

10.10.2019 8:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Turečtí vojáci a jejich syrští spojenci vstoupili do severní Sýrie a v oblasti východně od řeky Eufrat zahájili pozemní fázi ofenzivy proti kurdským milicím. Oznámilo to dnes večer turecké ministerstvo obrany. Město, které kontrolují kurdské milice YPG, bylo prvotním terčem pozemní ofenzivy, řekl agentuře AFP mluvčí syrských protureckých povstalců. Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný turecký zdroj uvedla, že turečtí vojáci a proturečtí povstalci zahájili ofenzívu o čtyřech větvích.

"Pozemní útok tureckých sil byl v Tal Abjádu odražen bojovníky SDF. V tuto chvíli žádný postup," uvedl na twitteru mluvčí koalice vedené milicí YPG.

Turecko včera odpoledne zahájilo ofenzivy proti kurdským skupinám na severovýchodě Sýrie. Zpočátku šlo o letecké útoky a také ostřelování z minometů a houfnic. Ankara operaci avizovala už o víkendu.

Ofenziva si podle SDF zatím vyžádala mezi civilisty pět životů a mezi bojovníky SDF tři. Jiné zdroje uvádějí sedm mrtvých civilistů. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynulo nejméně sedm členů SDF.

Ankara zahájila ofenzivu Pramen míru proti kurdským silám v Sýrii

Turecká armáda od počátku ofenzivy na severovýchodě Sýrie leteckými údery a dělostřeleckou palbou zasáhla 181 objektů kurdských milic. Podle agentury Reuters to ve středu večer uvedlo turecké ministerstvo obrany. Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) hlásí, že zasaženo bylo i vězení se zadrženými bojovníky tzv. Islámského státu (IS).

Ankara ve středu zahájila několik dní předem avizovanou operaci proti kurdským milicím YPG, které jsou součástí SDF. Tvrdí, že chce na jižní straně své hranice se Sýrií vytvořit bezpečnostní zónu, která umožní návrat syrských uprchlíků. Ofenzivu odstartovaly vzdušné údery, večer turecké ministerstvo obrany oznámilo začátek pozemní operace.

"Turecké ozbrojené síly svými vzdušnými silami a dělostřeleckou podporou zasáhly 181 cílů teroristických organizací," uvedlo ministerstvo obrany. Ankara považuje kurdské milice za teroristy a tvrdí, že chce na severu Sýrie vymýtit "hrozbu teroru".

Koalice SDF přitom pomohla v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát a na území, které kontroluje, se nachází několik věznic s osobami podezřelými z podpory této teroristické sítě. SDF bez dalších podrobností na twitteru uvedla, že jeden takovýto objekt byl zasažen tureckým náletem.

Dění na severu Sýrie podle Reuters vyvolalo obavy, že někteří z tisíců zadržovaných bojovníků IS by mohli chaosu kolem turecké ofenzivy využít k útěku z vazby. Na toto téma ve středu dostal otázku i americký prezident Donald Trump, který čelí kritice, že umožnil Turecku zaútočit na Kurdy stažením amerických vojáků z dané oblasti.

"Budou utíkat do Evropy. Tam se chtějí dostat," řekl Trump na konto vězněných radikálů. Zároveň oznámil, že Spojené státy část bojovníků IS zadržených v Sýrii převezly kvůli turecké vojenské operaci na nespecifikované místo. Podle agentury AP neprozradil kolik lidí bylo přemístěno či kdy k tomu došlo, pouze řekl, že šlo o "velmi špatné" jedince.

Média následně s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala, že armáda USA převzala dva členy někdejší čtyřčlenné buňky IS známé jako Beatles. Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh jsou už údajně mimo Sýrii. Jejich teroristická buňka stojí za popravami novinářů, humanitárních pracovníků a syrských vojáků z let 2014 a 2015. Členové milic SDF dvojici zadrželi loni v lednu.

SDF vyzvaly Spojené státy a jejich spojence k vytvoření bezletové zóny, která by oblast před tureckými útoky ochránila. SDF uvedly, že měly důvěru v dohodu o bezpečnostním mechanismu mezi USA a Tureckem. Nyní jsou naši lidé bezbranní, tvrdí koalice ve svém prohlášení.

Několik minut po zahájení přeshraniční operace televize CNN Turk oznámila, že turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance USA, aby ho informovalo o ofenzivě.

Koalice Syrských demokratických sil, jejíž páteří jsou kurdské milice YPG, pomohla porazit IS, který od roku 2014 obsazoval sever Sýrie i sousedního Iráku. Dosud Kurdy chránila přítomnost amerických spojenců, kteří spolu s nimi pomáhali IS porazit.

Turecká ofenziva podle Petříčka jen zhorší situaci civilistů

Turecká ofenziva proti kurdským milicím YPG na severu Sýrie jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků v regionu. ČTK to napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v reakci na informace o zahájení operace turecké armády. Podle Petříčka je nutné situaci řešit diplomaticky, ministr chce, aby Evropská unie přijala společný postup. K řešení by měly přispět i Spojené státy, uvedl. Také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dnes vyzval k diplomatickému řešení situace. Rozhlasové stanici Frekvence 1 řekl, že Turecko by mělo vojenskou akci zastavit.

Petříček vyzval k diplomatickému tlaku na Ankaru. "Bohužel v tuto chvíli nevidím jiný nástroj než diplomatický tlak, jak situaci zklidnit. Očekávám společný postup EU, k řešení by měly přispět i Spojené státy," uvedl ministr. "Česko nadále podporuje mírový proces v Sýrii, který by měl umožnit poválečnou rekonstrukci země. Zajištění bezpečnosti tureckých hranic jsme mohli dosáhnout i jinou cestou," doplnil.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace. Junckerovo prohlášení podpořil i český ministr obrany Metnar. "Doufáme, že tato vojenská akce bude co nejdříve zastavena," uvedl v pořadu Pressklub Frekvence 1. "Dlouhodobě zastáváme stanovisko, že by konflikty měly být řešeny diplomatickou a mírovou cestou," řekl.

Trump označilo tureckou ofenzivu na severu Sýrie za špatný nápad

Spojené státy neschvalují tureckou ofenzivu na severu Sýrie a Ankaře jasně řekly, že operaci považují za špatný nápad. V prohlášení to uvedl americký prezident Donald Trump, informovala agentura Reuters. USA podle něj šéfa Bílého domu hodlají dohlédnout na to, aby Turecko splnilo svůj závazek, že ochrání civilisty a zabrání humanitární krizi.

"Spojené státy neschvalují tento útok a jasně Turecku řekly, že tato operace je špatný nápad," uvedl Trump v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. "Turecko se zavázalo k ochraně civilistů, ochraně náboženských menšin včetně křesťanů, a k tomu, že zajistí, aby nenastala humanitární krize, a my na tento závazek dohlédneme," dodal americký prezident.

V neděli prezident Trump ohlásil stažení amerických vojáků z míst, jichž se měla očekávaná turecká ofenzíva týkat. Vysloužil si za to kritiku, že opouští americké spojence. V dnešním prohlášení Bílý dům uvedl, že v oblasti, kam pronikly turecké síly, žádný americký voják není.

Před začátkem ofenzivy Trump na twitteru napsal, že vyslat vojska na Blízký východ bylo tím nejhorším rozhodnutím v dějinách Spojených států. "Tisíce našich skvělých vojáků zahynuly nebo byly zraněny," uvedl prezident. V prohlášení, které zveřejnil později v reakci na ofenzivu na sever Sýrie znovu zdůraznil, že nechce vést "tyto nekonečné, nesmyslné války".

Americké sankce vůči Turecku kvůli vojenské ofenzivě na severovýchodě Sýrie navrhují v případě pokračování turecké operace republikánský senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Chris Van Hollen. Podle agentury AP plánují lídrům Senátu společný návrh předložit příští týden. Americký prezident Donald Trump ve středu naznačil, že postihy podpoří, když Ankara nebude postupovat "nejhumánnějším možným způsobem".

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters, CNN, Bloomberg)


 

Váš názor
  •  
    10.10.2019 10:24

    Kurdové stáli po celou dobu konfliktu po boku spojenců, mnohdy v první linii. Za odměnu USA vyklidili území a umožnili turecké armádě (druhé nejpočetnější v NATO), aby je začali likvidovat. Tohle prostě nevymyslíš...
    qwer
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y