Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda dá OSVČ kvůli viru 15.000 Kč měsíčně, ČR má devátou oběť

Vláda dá OSVČ kvůli viru 15.000 Kč měsíčně, ČR má devátou oběť

26.03.2020 18:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl za dnešek do 18:00 o 162 na 1925. Nárůst počtu případů je tak dnes výrazně menší než ve středu, kdy za celý den přibylo 291 nových případů. Dnes se také zvýšil počet úmrtí mezi lidmi nakaženými koronavirem ze středečních šesti na devět. Osoby samostatně výdělečně činné, které jsou postiženy nařízeními vlády, budou dostávat po dobu trvání protikoronavirových opatření 15.000 korun měsíčně. Rozhodla o tom dnes vláda. Zároveň se od pátku nebude zákaz prodeje vztahovat na zámečnictví či opravy strojů. Hotely mohou poskytovat službu lidem, kteří požadují ubytování kvůli práci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zatím nechce předjímat, jestli bude nutné prodloužit nouzový stav, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru do 11. dubna. ČNB mezitím dnes snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1 %, tuzemské ekonomice předpovídá do konce roku silnou recesi. 

Měsíční patnáctitisícový příspěvek by se měl týkat pouze živnostníků, kteří mají příjmy jen z podnikání. Živnostníci budou mít také nárok na ošetřovné za péči o děti do 13 let bez určení spodní hranice věku dítěte. Bude jim náležet 424 korun denně, maximální částka bude 13.144 korun měsíčně. Vláda chce OSVČ rovněž kompenzovat mzdy jejich zaměstnanců v rámci schváleného kurzarbeitu. Mohou žádat o dotaci řádově od 50 do 80 procent.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připraví i novelu zákona o spotřebitelském úvěru, který by měl pomoci podnikatelům například s odložením splátek. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) pak připravuje novelu insolvenčního zákona. Zahrne například úpravu lhůt či podmínek pro požádání o oddlužení. Stát již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Normu dnes podepsal prezident Miloš Zeman, stejně jako například pozastavení EET nebo změnu termínu maturit.

Úprava zákazu prodeje

Zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách se od pátečních 06:00 nebude vztahovat na zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost. Omezeny nebudou ani myčky automobilů. Ministerstvo zdravotnictví také nařídilo provozovatelům prodejen potravin, aby u vchodu bezplatně poskytovali zákazníkům jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce.

Během středy přibylo v Česku 291 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosud nejvíce za jeden den. Nejvyšší byl ale ve středu i počet testovaných lidí, laboratoře provedly téměř 4100 testů, celkem bylo otestováno zhruba 26.700 lidí. Těžký průběh má onemocnění u 34 pacientů.

Podle předsedy Ústředního krizového štábu a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se stát chystá na to, že postupně bude uvolňovat přísná opatření za podmínky, že budou skutečně dodržována. Problémy jsou podle něj stále například v závodním stravování, v jídelnách bývá velká koncentrace lidí. Rezervy vidí i v domovech pro seniory, kde je podle něj potřeba omezit rizika shlukování lidí do skupin.

Itálii a Španělsku, dvěma nejhůře postiženým evropským státům, pošle Česko po 10.000 ochranných oblecích pro zdravotnický personál. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jich má ČR aktuálně 250.000 a další jsou na cestě. Česko ale do Itálie nevyšle vojenské lékaře, ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) zdůraznil, že jsou potřeba doma. Armáda připraví od příštího týdne 14 mobilních odběrových týmů, které budou po celé ČR odebírat vzorky od osob s podezřením nákazy. V případě potřeby je připravena jejich počet navýšit až na 33.

Vojáci zároveň dostanou možnost si vzít delší služební volno, aby se mohli kvůli uzavřeným školám postarat o malé děti. Možnost zůstat doma s dítětem budou mít vojáci tak dlouho, dokud budou uzavřeny školy a dětská výchovná zařízení. Dostávat v té době budou celý plat. Stejnou možnost Parlament schválil i pro příslušníky bezpečnostních sborů.

Příspěvky na mzdy dostanou jen firmy, co neporušují zákoník práce

Příspěvky na mzdy při kurzarbeitu budou od státu dostávat jen firmy, které neporušují zákoník práce. Úřad práce z kurzarbeitového programu Antivirus pak zaměstnavatelům poskytne náhradu vyplacených výdělků do určité výše. Přesná pravidla podpory by vláda měla schválit v pondělí. Na tiskové konferenci to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Ministerstvo se chystá zahájit kampaň na podporu práv zaměstnanců.

Kabinet už schválil obrysy programu Antivirus s pěti druhy náhrad a příspěvků pro zaměstnavatele na výdělky podle důvodu omezení výroby či služeb kvůli šíření nákazy. Ministerstvo práce teď připravilo návrh postupu podávání žádostí a jejich vyřizování.

Podle odborových předáků se už objevily případy porušování zákonných pravidel. Jedna z nadnárodních společností své zaměstnance vyzývá, aby si vzali neplacené volno, že je pak nepropustí, popsal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. "Teď se ukazuje, jak jsou firmy společensky odpovědné, zda jsou schopny obstát," uvedl Středula. Dodal, že odbory budou případně zveřejňovat jména zaměstnavatelů, kteří pravidla nedodržují.

Náměstek ministerstva práce Petr Hůrka zmínil vedle nařizování neplaceného volna také zkrácení pracovního úvazku bez dohody se zaměstnancem, neposkytnutí mzdy a náhrady mzdy či nařízení dovolené ze dne na den bez pracovníkova souhlasu. "Zaměstnavatelé se k nynější situaci staví velice dobře, přesto se může stát, že někteří budou zaměstnance chtít ukrátit na jejich právech," uvedl Hůrka.

Ministerstvo práce připravilo kampaň pro posílení práv zaměstnanců. Nabídne návod, jak by se lidé případnému porušování pravidel měli bránit. Od soboty začnou rady vycházet v tisku. Do osvětové akce se pak zapojí i veřejnoprávní média. Ministryně vyzvala zaměstnavatele k dodržování zákoníku a pracovníky k tomu, aby se případně neváhali obracet na inspekci práce.

Program Antivirus ministerstvo práce vyhlásí 1. dubna. O příspěvky budou zaměstnavatelé podle Maláčové moci žádat elektronicky. Není jasné, do jaké částky by se podpora poskytovala. Podle návrhu se zatím vychází z mediánové mzdy. Zaměstnavatelé žádají, aby to byl 1,5násobek či dvojnásobek průměrné mzdy.

ČNB opět zasahuje

ČNB dnes podruhé v tomto měsíci přistoupila k další podpoře ekonomiky, od níž podle dnešních prohlášení čeká silnou recesi po zbytek roku. Nakonec nebylo ohlášeno QE, ke kterému položila základy nedávná diskuse s vládou. Možnost nákupu dluhopisů si centrální banka nechává pro krizové situace a nemá bezprostřední potřebu se do něj pouštět. Zato úrokové sazby klesly rovnou o 75 bazických bodů a nikoli 50, jak se čekalo. ČNB uvádí, že je připravena snížit sazby ještě dál. Zároveň je připravena bránit přílišné volatilitě měny.

Zdroje: ČTK, Patria.cz

 

Čtěte více:

Žádosti o dávky v nezaměstnanosti v USA prolomily rekord
26.03.2020 15:21
První známky devastace ekonomiky v USA způsobené pandemií koronaviru d...
ECB ruší limit pro nákup dluhopisů, může tisknout víc peněz
26.03.2020 15:55
Evropská centrální banka (ECB) zrušila limit pro nákup dluhopisů z jed...
ČNB zatím QE nespouští a koruna posiluje. ECB ruší limity pro nákup dluhopisů
26.03.2020 17:16
Česká národní banka přistoupila k další podpoře ekonomiky, od níž podl...

Váš názor
  •  
    27.03.2020 15:02

    pánové, hned v titulku taková hrubka .....
    Eva
    •  
      27.03.2020 15:09

      Vážená Evo, děkujeme za upozornění. Překlep jsme opravili :) Vaše
      Patria Online
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení