Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britská AstraZeneca pozastavila testování koronavirové vakcíny

Britská AstraZeneca pozastavila testování koronavirové vakcíny

09.09.2020 8:30
Autor: ČTK

Britská firma AstraZeneca oznámila, že pozastavila finální fázi klinických testů koronavirové vakcíny, kterou vyvíjí ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity, poté, co se u jednoho z účastníků projevily nevysvětlené zdravotní problémy. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí společnosti Michele Meixellová upřesnila, že rozhodnutí bylo učiněno dobrovolně, podle standardního postupu, a doplnila, že okolnosti nyní posoudí nezávislá komise. Klinická studie koronavirové vakcíny vyvíjené AstraZenecou a Oxfordskou univerzitou se provádí na několika místech. Zdravotní komplikace se objevily u účastníka ve Spojeném království. O jaké problémy jde, ani kdy se projevily, není jasné. Podle webu Stat News se však očekává, že se účastník studie, u kterého je podezření na "vážnou nežádoucí reakci", zotaví.

Stat News uvedl, že pozastavení klinických testů mělo dopad i na další testy společnosti AstraZeneca i na klinické studie, které provádí jiné farmaceutické firmy. AstraZeneca v prohlášení uvedla, že "u velkých studií se mohou projevit nemoci čistě náhodou, ale je nutné okolnosti nezávisle přezkoumat".

Akcie společnosti AstraZeneca po zveřejnění zprávy klesly o více než osm procent, zatímco její konkurenti ve vývoji vakcíny zaznamenali růst. Americká Moderna připsala čtyři procenta, Pfizer méně než procento.

Devět amerických a evropských vývojářů vakcín se v úterý zavázalo, že budou dodržovat vědecké bezpečnostní standardy u svých experimentálních vakcín. Prohlášení bylo vydáno vzhledem k rostoucím obavám z toho, že bezpečnostní standardy nebudou při studiích vakcín plně dodržovány v důsledku politického tlaku na rychlé dodání vakcíny na trh.


Čtěte více:

Závod o vakcínu: AstraZeneca dostala od USA na vývoj miliardu dolarů
21.05.2020 16:23
AstraZeneca obdržela od americké federální vlády více než 1 miliardu ...
AstraZeneca chce převzít Gilead Sciences
08.06.2020 8:17
Britská farmaceutická společnost AstraZeneca se obrátila na konkurenčn...

Váš názor
  • testování pokračuje
    14.09.2020 9:14

    Britská firma AstraZeneca obnovuje klinické testy své vakcíny proti koronaviru, kterou vyvíjí společně s vědci z Oxfordské univerzity, uvedla v sobotu agentura Reuters. Společnost získala potvrzení od lékové agentury MHRA, že je pokračování v testech bezpečné. Zástupci Oxfordské univerzity uvedli, že při rozsáhlých testech, jako je tento, se "dá očekávat, že některým účastníkům se udělá zle a každý takový případ musí být pečlivě vyhodnocen". Během testů dostalo vakcínu 18.000 lidí (ČTK)
    přizdívka
  • standartní postup
    09.09.2020 9:19

    Pokud se objeví SAE (severe advers event) nebo ještě spíš SUSAR (Suspected Unexpected Special interest/ nebo Severe/ Adverse Reaction), je zastavení studie jednou z možností řešení. V případě vakcíny či jiné jednorázově podávané léčivé látky jde o velmi snadné řešení- bude se pokračovat ve sledování již očkovaných, další pacienti zatím očkováni nebudou. Přerušení může být jen kratičké, v řádu dní, většinou jde o získání informací, což zajišťuje zkoušející centrum- a můžu říct, že jeto nesmírně úmorné papírování, spousta de..lních dotazů ) /sorry cenzore, neznám vhodnější slovo/ a shánění informací, zvláště pokud pacient skončil v nemocnici. Někdy zpracování stojí i desítky hodin práce, zpravidla Principal Investigatora (PI, hlavní zkoušející na centru, podřízení lékaři jsou označováni jako Subinvestigators SI, nebo Co-investigators CoI). -AZ je tak velký moloch, že vakcína je marginálie, propad cen není opodstatněný. Mají zajímavá biologika, začíná zkoušení dalších zajímavých léků... Já bych teď koupil, ale byl bych v konfliktu zájmů, jako konečně desítky dalších.
    Hawkie
    • Re: standartní postup
      12.09.2020 21:57

      Co si jako člověk z brandze myslíte ? Potřebujeme skutečně tu vakcínu ?
      snb rulezz
      • kdo ví
        13.09.2020 15:09

        Kladu si podobnou otázku. Bohužel nejsem věštec, tak trochu si myslím, že - podobně jako s remdesivirem proti SARSu- se s vakcínou přijde s křížkem po funuse, kdy už nebude tak moc koho očkovat.. -O dlouhodobé imunitě nevíme skoro nic. Ovšem vymizení detekovatelných protilátek, které je medializováno, neznamená z hlediska protivirové imunity skoro nic. Tam se totiž uplatňují lymfocyty, které zabíjí v přímém kontaktu a ty persistují v organismu dlouhodobě.- Virus zatím vykazuje stále snižující patogenitu- pro šíření viru není zrovna příznivé, když napadený jedinec leží v komoře a nožky má nahoře. Budiž příklad: průběh HIV/AIDS v 80. letech a nyní. - Zajímavá je otázka dlouhodobých rizik, brána vstupu do buněk je hodně exprimována v srdci a cévách. Takže se obávám toho, že by mohly být po této viróze u části populace závažná poškození (např.dilatovaná kardiomyopatie). - Na druhou stranu, toto posune znalosti vývoje vakcín docela dopředu.
        Hawkie
    • Re: standartní postup
      09.09.2020 11:30

      Vidím, že jste od fochu. Zajímalo by mě, jak je to teď s ruskou vakcínou, objevily se tam nějaké potíže?
      ricochet
      • výsledek- shrnutí
        09.09.2020 13:30

        Zatím bych vakcínu pokládal za málo prověřenou, byť nevylučuji, že bude dobrá. POkud se začne očkovat v Brazílii, jak prosakují informace, budou mít velmi rychle dostatek dat.- Tak trochu si myslím, že měli na začátku náskok. Domnívám se, že vzorky viru získali velmi rychle a jestli v rámci vojenského výzkumu s něčím podobným experimentovali, což předpokládám, mohli mít o této skupině virů slušné utajované znalosti.
        Hawkie
      • vakcíny
        09.09.2020 13:03

        Vakcíny sice nedělám, ale asi 10 let zkouším nové léky- jako jeden z mnoha u nás. Co se ruské vakcíny týče, tak toho moc nevím. -1/ V jedné diskuzi jsem četl, že zatím aplikovali vakcínu jen vojákům, což jsou poměrně homogenní skupina, geneticky především kavkazská populace, muži a ve výborném biologickém stavu. To není ideální stav věci, normálně se léky zkouší v řadě etnik (jen bílá populace se štěpí na několik frakcí, které zadávám ve studiích - White/Caucasian, White/arabic, Hispanic). Výběr populace odpovídá spíš I. fázi studií -2/ v případě naléhavé potřeby nějakého léku se může urychlit schválení a navazující registrace i v USA a Evropě. Nevím, jaké zákony má Rusko, třeba to jejich zákony umožňují schválit již ve II. fázi zkoušení v případě nouzového režimu, dle diskuze může být, že fáze III. bude teprve doplněna. Bezpochyby jde o byznys a reputaci v první řadě. -3/ Nepodceňoval bych ruskou mikrobiologii, má docela slušnou tradici - i díky vývoji šíleností. Navíc Rusové docela umí neortodoxní řešení. -4/ Stejně je čeká a nemine studie fáze IV- postmarketingová/farmakovigilanční fáze, kdy se sbírají data o nežádoucích účincích již používaných léků.
        Hawkie
      •  
        09.09.2020 12:13

        ... i kdyby se objevily, tak budou tutlány tak dlouho, jak jen to bude možné. Inu, klasické Rusko.
        P0LDINKA
        • dodatek
          14.09.2020 8:17

          K ruské vakcíně se vyjádřil docela pozitivně Prymula. Ať si o něm myslíme, co chceme, pohybuje se v prostředí vakcín desítky let a stejně jako já rozumím některým věcem na molekulárně-biologické úrovni, tak předpokládám, že podobné znalosti bude mít i profesor z daného oboru (a tohle není grafoman, který se k titulu propsal).- Mimochodem, kdysi, asi před 25 lety, jsem se problematikou infekcí trochu zabýval a konstrukce vakcín je vážně zajímavá záležitost. A ještě o řád zajímavější jsou antivirotika.
          Hawkie
        • Ach jo...
          09.09.2020 13:19

          docela miluji, když se odborná debata kontaminuje politicky orientovanými kydy, nicméně jsem ještě si vzpomněl, co bych jako šedivý starší veterán mohl napsat. V té ruské pilotní studii prý bylo dost nežádoucích účinků na počet pacientů. Jenže: záleží, jaké jsou instrukce k dokumentaci nežádoucích účinků. Můžete mít instrukci takto: pacienta bolí v krku, má ucpaný nos a bolí ho svaly. 1/ napište jako nasofaryngitidu 2/ napište jako bolest v krku+nosní obstrukce+bolesti svalů. - Skutečně zajímavé jsou SAE a SUSARy - viz výše v pavouku.
          Hawkie
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m