Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cineworld zavírá kina v USA a Británii, 45 000 lidí je bez práce

Cineworld zavírá kina v USA a Británii, 45 000 lidí je bez práce

05.10.2020 9:19, aktualizováno: 5.10. 12:34
Autor: ČTK

Aktualizováno

Britská společnost Cineworld kvůli dopadům šíření nového koronaviru dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Británii. Firma dnes uvedla, že bez práce tak prozatím zůstane až 45.000 lidí. Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím divize Cinema City působí i v České republice. Cinema City ale kina v ČR zavírat nebude, uvedla na dotaz ČTK mediální zástupkyně firmy Hana Doležalová.

Cineworld bojuje o přežití kvůli negativním dopadům, které má koronavirová krize na filmový průmysl. Akcie podniku krátce po zahájení dnešního obchodování na londýnské burze ztrácely více než polovinu své hodnoty, později ztráty zmírnily asi na 30 procent.

Společnost Cineworld od čtvrtka uzavře svých 536 kin Regal v USA a 127 kin Cineworld a Picturehouse v Británii. "Cineworld bude dál pozorně sledovat situaci a bude v patřičnou dobu informovat o budoucích plánech na obnovení aktivit na těchto trzích," uvedla dnes společnost.

Na plán firmy uzavřít kina v USA a Británii už o víkendu poukazovaly zdroje agentury Reuters a společnost v neděli potvrdila, že o tomto kroku uvažuje. Podle nedělníku The Sunday Times firma napsala britskému premiérovi Borisi Johnsonovi i ministrovi kultury Oliveru Dowdenovi. Mimo jiné upozornila, že odvětví přestává situaci ekonomicky zvládat.

Svým investorům podnik v září sdělil, že pokud bude nucen znovu zavřít kina, bude patrně potřebovat i další finance. V prvním pololetí Cineworld vykázal ztrátu 1,64 miliardy dolarů (téměř 38 miliard Kč) po zisku 140 milionů dolarů před rokem.

Kina Cineworldu se po plošných karanténách začala znovu otevírat v červenci. Nynějšímu rozhodnutí o uzavření kin v USA a Británii předcházely odklady očekávaných filmových premiér. "Bez těchto premiér nemůže Cineworld zákazníkům v USA a Británii předložit širokou nabídku komerčně úspěšných filmů, což je nutné, pokud mají lidé přemýšlet o návratu do kina," uvedla společnost Cineworld.

Další několikaměsíční odklad například v pátek oznámili producenti snímku o Jamesi Bondovi Není čas zemřít. Nově je premiéra naplánována až na začátek dubna příštího roku. Film se měl původně začít promítat už letos v dubnu, kvůli pandemii ale byl na jaře termín zahájení přeložen na listopad.

Na jaře, po uvolnění opatření, síť multiplexů Cinema City v České republice se znovuotevřením vyčkávala. Kina sice na začátku mohla obnovit provoz, trval ale zákaz prodeje občerstvení. Vedení Cinema City se tehdy rozhodlo znovuotevření odložit, než bude možné nabízet kompletní služby, uvedla na jaře společnost v oficiálním vyjádření. Situace se nyní opakuje, ode dneška do 18. října se filmová představení mohou konat, je na nich ale zakázán prodej jídla a nápojů. Divákům zůstávají kina Cinema City i nadále přístupná, provoz kvůli aktuálním opatřením nepřerušují.

Cinema City v České republice podle svých internetových stránek provozuje 12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech, a to v Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzní, Ústí nad Labem a Ostravě.


Čtěte více:

Volby v Česku: Lídry prvního kola senátu Starostové, vedení ANO v krajích sníží koalice konkurentů
05.10.2020 8:36
Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše znovu ovládlo krajské volby. Vyhrálo...
V Česku opět platí nouzový stav, volby ovládlo hnutí ANO a futures naznačují ranní zisky
05.10.2020 8:52
Ode dneška platí v Česku opět nouzový stav. Premiér Babiš opět ujišťuj...
Rozbřesk: Startuje nouzový stav, koruna zůstane pod tlakem
05.10.2020 9:13
V Česku platí ode dneška opět nouzový stav doprovázený sadou nových re...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data