Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volby v Česku: Lídry prvního kola senátu Starostové, vedení ANO v krajích sníží koalice konkurentů

Volby v Česku: Lídry prvního kola senátu Starostové, vedení ANO v krajích sníží koalice konkurentů

05.10.2020 8:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše znovu ovládlo krajské volby. Vyhrálo v deseti ze 13 krajů, před čtyřmi lety zvítězilo v devíti krajích. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši a v Libereckém kraji jasně obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj. Povolební vyjednávání v krajích už začala, v některých regionech se proti vítěznému hnutí ANO formuje koaliční opozice. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti nominovaní ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit ve třech obvodech.

Kraje

Hnutí ANO letos neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině. V těchto regionech byla před čtyřmi lety první ČSSD. Hnutí ANO poprvé zvítězilo také ve Zlínském kraji, kde v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL. Letošní výsledek je ale těsný, ANO získalo 19,11 procenta a lidovci 18,63 procenta. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) s výsledkem není spokojen, čekal vítězství. ANO letos obhájilo vítězství v Moravskoslezském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji. Celkově bude mít ANO 178 mandátů, tedy o dva víc.

Premiér Babiš považuje výsledek hnutí ANO, jehož je předsedou, ve volbách za skvělý. Poděkoval všem občanům, kteří i přes koronavirovou epidemii přišli k volbám. Kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády měl z voleb obavy, jediným programem opozice je podle něj porazit Babiše ve sněmovních volbách příští rok. Předseda kabinetu též uvedl, že nehodlá zasahovat do vyjednávání o koalicích v jednotlivých krajích, je to podle něj na tamních organizacích. Výsledky senátních voleb příliš nesledoval.

Podle politologů vítěznému hnutí ANO po krajských volbách hrozí, že v řadě regionů vzniknou koalice bez něj. Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze ČTK řekl, že volby jsou také obrovskou porážkou koaliční ČSSD a komunistů, kteří menšinový kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) tolerují. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je to pro ANO varování před sněmovními volbami v příštím roce. Politology, které ČTK dnes oslovila, zaujala také vysoká volební účast.

Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD a KSČM. Vládní sociální demokraté přišli proti volbám v roce 2016 o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci.

Letošní krajské volby, které na rozdíl od těch předchozích doprovázela epidemie covidu-19, přilákaly k volebním urnám 37,9 procenta oprávněných voličů. Letošní účast u krajských voleb byla vyšší než v letech 2016 i 2012. Před čtyřmi lety přišlo volit do krajů 34,6 procenta. Vyšší účast byla jen v roce 2008, kdy volilo 40,3 procenta voličů. U voleb do třetiny Senátu přišlo volit 36,71 procenta voličů.

V krajích se postupně rodí koalice

Na vytvoření koalice se na severu Moravy dohodli zástupci ANO, koalice občanských demokratů s TOP 09, lidovců a ČSSD. Novinářům to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO), který opět stane v čele kraje. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje bude mít koalice převahu 46 hlasů. Koaliční smlouvu uskupení teprve podepíšou, pravděpodobně v úterý odpoledne.
Na koaliční spolupráci ve vedení Pardubického kraje se už v sobotu večer předběžně dohodlo uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, tvořené tvořené ČSSD a hnutím Společně pro kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Hejtman Martin Netolický dnes potvrdil, že dohoda je připravená, její parametry musí schválit zastupitelské kluby všech koaličních stran. Memorandum o spolupráci chtějí strany podepsat v pondělí. V Pardubickém kraji tak vzniká v podstatě staronová koalice, která vedla kraj předchozí čtyři roky.

Bez vítězného ANO vznikne podle všeho koalice v Jihomoravském kraji. Tam se na spolupráci dohodli zástupci lidovců, Pirátů, ODS s podporou Svobodných a Starostové pro jižní Moravu. Koaliční smlouvu ale dnes nepodepíšou. Budou jednat do noci, řekl dnes novinářům brněnský tajemník KDU-ČSL Jakub Hruška. Lídr KDU-ČSL a kandidát na hejtmana Jan Grolich dříve uvedl, že by se možná mohla koaliční smlouva podepisovat už dnes.

Ve středních Čechách se dnes lídři stran dohodli na široké koalici všech uskupení v krajském zastupitelstvu kromě hnutí ANO. Zástupci stran začínají pracovat na programovém prohlášení, koaliční smlouvu musí nejdříve projednat stranické orgány a zastupitelské kluby. Hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková.

Senátní volby

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti nominovaní ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit ve třech obvodech. Vyplývá to z výsledků hlasování, které dnes byly zveřejněny na volebním webu.

Kandidáti navržení TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SPD ani Trikolóra se neprosadily. K volbám přišlo 36,74 procenta voličů.

Konečné výsledky byly zveřejněny až krátce před 23:00, čekalo se mimo jiné na výsledek z Příbrami. Senátor ODS Jiří Burian tam postoupil do finále s náskokem pouhých 26 hlasů.

První volební kolo zatím navzdory úspěchu Starostů nevyřešilo patovou situaci, který klub bude v Senátu nejpočetnější a bude mít právo nominovat předsedu horní komory. Znovuzvolení Zbyňka Linharta (STAN) na Děčínsku znamená, že bez ohledu na výsledek finále mají kluby Starostů a ODS v horní komoře shodně 16 členů a oba nyní obhajují tři křesla.

Výsledek prvního kola v tomto klání favorizuje frakci Starostů, v níž jsou i oba senátoři za TOP 09. Celkem by tak jejich klub mohl mít až 29 členů. Starostové navíc z prvního místa postoupili v sedmi obvodech, zatímco kandidáti ODS v pěti a mohli by mít až 26 senátorů.

Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení. Členem klubu ODS je například Ivo Valenta (za Soukromníky), který se na Uherskohradišťsku prosadil proti zástupci občanských demokratů. Zástupci STAN či SLK a ODS se střetnou ve finále v pěti obvodech - v Praze 9, na Příbramsku, Lounsku, Českolipsku a na Trutnovsku.

ČSSD v prvním kole přišla o sedm senátorských křesel. Straně, která měla před deseti lety v Senátu nadpoloviční většinu, nyní hrozí, že nebude mít ani zastoupení ve vedení horní komory, ani vlastní senátorský klub. Bez ohledu na výsledek letošních voleb jí totiž zůstanou pouze tři senátoři a senátorský klub musí být nejméně pětičlenný. Do finále z prvního místa postoupil za ČSSD pouze místopředseda Senátu Milan Štěch. Pomoci by ovšem mohl i znojemský starosta Jan Grois (ČSSD), který kandiduje za hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu (dříve Sdružení nestraníků).

ANO má naopak jisté, že senátorský klub uhájí. Bez ohledu na výsledek voleb vládnímu hnutí zůstane pět senátorů v klubu. ANO obhajovalo dva mandáty a do finále z prvního místa postoupili tři jeho kandidáti. Vládní koalice má jistého jen jednoho letošního senátora, a to na Karvinsku, kde se utkají zástupci ANO a ČSSD.

Lidovci s dosavadními 15 senátory obhajují šest mandátů, do finále postoupili čtyři její kandidáti z prvního místa. Piráti by mohli posílit Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, kde je jejich zástupce Lukáš Wagenknecht. V této frakci bez ohledu na finále zůstanou čtyři členové, další čtyři může získat.

Výsledek voleb znamená i to, že komunisté nadále zůstanou bez zastoupení v horní komoře Parlamentu, o které přišli před dvěma lety. Ze sněmovních uskupení se do Senátu nedostali ani zástupci Trikolóry a hnutí SPD, které přitom bodovalo v souběžných krajských volbách.

Z kandidátů menších uskupení se prosadil zejména dosavadní člen klubu ČSSD a senátor Miroslav Antl, kandidoval za své nové hnutí Za občany proti zástupci sociální demokracie. Do finále postoupila i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Stranu zelených) nebo kandidáti Svobodných, hnutí Nezávislí a Hradeckého demokratického klubu.

(Zdroj: čtk, ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university