Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poškození plynovodů Nord Stream bylo asi úmyslné, prohlásila švédská premiérka

Poškození plynovodů Nord Stream bylo asi úmyslné, prohlásila švédská premiérka

28.09.2022 8:51, aktualizováno: 28.9. 15:04
Autor: ČTK

Aktualizováno

Podle informací, které mají k dispozici Švédsko a Dánsko, bylo poškození plynovodů v Baltském moři pravděpodobně úmyslným činem. Řekla to již včera podle agentury Reuters švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Před novináři zároveň ujistila, že nejde o útok na Švédsko. O akt sabotáže šlo pravděpodobně i podle švédské ministryně zahraničí a o úmyslu hovoří také dánská premiérka Mette Frederiksenová. Všechny dostupné informace nasvědčují tomu, že trojice úniků na plynovodech Nord Stream nevznikla náhodou, ale je výsledkem záměrného postupu, uvedl dnes jménem Evropské unie šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podobně se v úterý vyjádřila i předsedkyně Evropské komise (EK). Borrell dodal, že jakékoli záměrné narušení energetické infrastruktury v Evropě vyústí v masivní reakci. Kreml následně uvedl, že obvinění Moskvy ze sabotáže se dalo čekat, ale že je absurdní a hloupé. Zastavení toku plynovodů podle něj není v zájmu Ruska ani Evropy.

Premiérka Anderssonová na včerejší večerní tiskové konferenci řekla, že v souvislosti s únikem plynu z plynovodů Nord Stream byly detekovány dva výbuchy a že informace ukazují na pravděpodobnou sabotáž. Nejde podle ní o válečný akt proti Švédsku.


"Máme informace od švédských zpravodajských služeb a dostali jsme také informace díky našim kontaktům s Dánskem a na základě toho jsme dospěli k názoru, že to je pravděpodobně úmyslný čin. Je to pravděpodobně sabotáž," řekla Anderssonová. "Nejde o útok na švédské nebo dánské území. Ale i tak vláda bere velmi vážně, co se stalo, v neposlední řadě ve světle současné bezpečnostní situace v naší těsné blízkosti," dodala švédská ministerská předsedkyně.

Anderssonová zdůraznila, že švédská vláda je ohledně posledních událostí v těsném kontaktu s partnery jako jsou NATO a sousední země, včetně Dánska a Německa.

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová v souvislosti s plynovody Nord Stream rovněž hovořila o pravděpodobné sabotáži a nevyloučila žádný možný vývoj. Švédský ministr obrany Peter Hultquist řekl, že země je připravena v případě potřeby uvolnit příslušné vojenské zdroje.

"Hovořila jsem s (dánskou premiérkou Mette) Frederiksenovou o sabotážní akci na Nord Stream. Nejdůležitější je nyní vyšetřit incidenty, získat úplné jasno o událostech a důvodech," uvedla na twitteru von der Leyenová. "Jakékoli úmyslné narušení aktivní evropské energetické infrastruktury je nepřijatelné a povede k nejsilnější možné reakci," dodala. Dánská předsedkyně vlády Frederiksenová uvedla, že úniky v plynovodech jsou následkem "úmyslné akce". Dánský ministr pro energetiku Dan Jörgensen dodal, že velikost děr v poškozených plynovodech, které jsou 70 až 80 metrů pod hladinou moře, je taková, že je nemohla způsobit například lodní kotva.

Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra včera potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltském moři poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy, uvádí agentura Reuters. Dva otřesy, které zaznamenali seismologové v Německu, Dánsku a Švédsku v noci na pondělí, připomínaly mnohem spíše výbuchy než zemětřesení, uvedlo dánské geologické středisko při Kodaňské univerzitě. Odborníci z Uppsalské univerzity ve Švédsku potvrdili, že otřesy o síle srovnatelné se 100 kilogramy dynamitu měly centrum ve vodě, nikoli v zemi. "Jsme si jistí, že šlo o výbuchy, a ne zemětřesení nebo sesuv," řekl nejmenovaný švédský seismolog.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že Spojené státy zatím nemohou potvrdit zprávu o tom, že výbuchy a následné úniky z plynovodů Nord Stream 1 a 2 jsou následkem sabotáže. Pokud jsou, není to v ničím zájmu, dodal Blinken.

Německý týdeník Der Spiegel včera citoval nejmenované zdroje, podle kterých americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) Německo varovala před možnými cílenými útoky na plynovody už před několika týdny.

Německá vláda k věci na žádost Spiegelu odmítla poskytnout komentář.

K výbuchům a následným únikům plynu došlo v ekonomických zónách Dánska a Švédska. Oba plynovody byly neaktivní už před tím, než se incidenty staly.

"Tyto incidenty nejsou náhoda a mají dopad na nás všechny," připojila se dnes ústy vysokého představitele Josepa Borrella celá EU. "Všechny dostupné informace naznačují, že tyto úniky jsou výsledkem úmyslného činu. Budeme podporovat jakékoli vyšetřování s cílem vyjasnit, co se stalo a proč," pokračuje prohlášení.

Veškerá tvrzení, že Rusko poškození způsobilo, jsou hloupá, dala se však očekávat, řekl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva ale podle něj zaznamenala prudký nárůst zisku amerických společností, které dodávají plyn do Evropy. Mluvčí také v rámci dotazů na odpovědnost Ruska novinářům připomněl, že americký prezident Joe Biden v únoru před ruskou invazí hovořil o ukončení projektu Nord Stream 2.

"Měli bychom počkat na výsledky vyšetřování, zda šlo o výbuchy, nebo ne," dodal k současné situaci Peskov.

Unie v prohlášení také avizuje snahu "zvýšit naši odolnost v energetické bezpečnosti" a důraznou a společnou reakci, potvrdí-li se podezření ze sabotáže. Podobné vyjádření přišlo už v úterý večer od předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové, která hovořila o "nejsilnější možné reakci".


Čtěte více:

Cílené útoky na plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2? Úniky na více místech, potvrzeny silné podmořské výbuchy
27.09.2022 15:40
Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořsk...

Váš názor
  •  
    03.10.2022 14:49

    https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kreml-spojene-staty-po-unicich-z-nord-streamu-zvysily-cenu-lng-i-jeho-prodej/2265799
    Kočičák
  • Jaká bude odveta?
    01.10.2022 14:08

    https://youtu.be/At9yXjmWH0o
    Kočičák
  • o jeden problem mene
    28.09.2022 11:29

    nektere diplomaticko-vojenske kroky ze strany EU a nemecka by meli byt asi ted snadnejsi. plynovod z ruska po tomto vynulovani NS1 a 2 muze jit spis jen teoreticky pres belorusko - polsko a nebo turecko, a myslim ze precerpavani na mori muze byt brzy konec. tedy zustala jen ukrajina pipe - a pochybuji ze s ruskem sednou za jednaci stul - ted jeste ne - zisky gazpromu jsou podle me na dlouho minulost
    eple
    • Re: o jeden problem mene
      01.10.2022 14:03

      Nejen zisky Gazpromu. Rusko chtělo Ukrajinu střelil do nohy a vypadá to, že si sami ustřelili hlavu. Ostatně jedinou ruskou doktrínou již po sto let je škodit západu. V posledních letech jim při tom asistovala merkelovská Evropa.
      big brother
  • Včera tu byl článek
    28.09.2022 11:24

    Zaujala mě tato věta z článku, což může být vysvětlení, kdo a proč to udělal: Do situace následně vkročil ruský Gazprom s prohlášením, podle kterého nebude schopen hradit tranzitní poplatky za dodávku plynu přes Ukrajinu do Evropy v případě, že Rusko uvalí sankce na ukrajinský Naftogaz.
    Josef Anděl
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení