Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cílené útoky na plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2? Úniky na více místech, potvrzeny silné podmořské výbuchy

Cílené útoky na plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2? Úniky na více místech, potvrzeny silné podmořské výbuchy

27.09.2022 15:40, aktualizováno: 27.9. 17:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. S odvoláním na švédské seismologické středisko o tom dnes informovala agentura Reuters. Kvůli únikům svolaly na dnešek obě severské země krizové štáby. Dánská armáda zveřejnila video, které zachycuje kruh zčeřené hladiny o průměru zhruba jednoho kilometru. Poškození zasáhlo plynovody Nord Stream 1 i Nord Stream 2. Německo hovoří o sabotáži, tedy cílených útocích na infrastrukturu, která byla donedávna hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropy. Situace vyvolala opětovný vzestup cen plynu v Evropě. Do situace následně vkročil ruský Gazprom s prohlášením, podle kterého nebude schopen hradit tranzitní poplatky za dodávku plynu přes Ukrajinu do Evropy v případě, že Rusko uvalí sankce na ukrajinský Naftogaz.


Se video og fotos af gaslakagerne pa Nord Stream 1 og 2-gasledningerne i Ostersoen pa https://t.co/pj96CN7CDB: https://t.co/7bgt8TljaH #dkforsvar pic.twitter.com/I1zEPaBLYO

Švédská námořní správa vydala varování kvůli dvěma únikům zemního plynu z podmořského potrubí Nord Stream 1, které nastaly ve švédských a dánských vodách. Provozovatel plynovodu v pondělí nahlásil pokles tlaku v potrubí, které vede z Ruska do Německa a donedávna bylo hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie. Příčina úniků je předmětem vyšetřování, Dánsko, Kreml ani experti nevylučují sabotáž. Pokles tlaku hlásí i sesterský Nord Stream 2, který nebyl uveden do provozu, uvedla ČT. „Na plynovodu Nord Stream 1 jsou dva úniky – jeden ve švédské ekonomické zóně a druhý v dánské ekonomické zóně. Jsou velmi blízko sebe,“ řekl mluvčí námořní správy SMA agentuře Reuters. Úniky byly zaznamenány severovýchodně od dánského ostrova Bornholm.

Podle mluvčího není zatím jasné, co úniky způsobilo. Úřad zároveň sdělil, že se snaží zajistit, aby se žádná loď nedostala příliš blízko k místu úniku. Nord Stream 1 vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Rusko však dodávky tímto potrubím na konci srpna zastavilo, což zdůvodnilo technickými problémy. Provozovatel už v pondělí ohlásil pokles tlaku v obou větvích plynovodu.

Stalo se tak poté, co o poklesu tlaku informoval i provozovatel nově vybudovaného, ale nefunkčního sesterského plynovodu Nord Stream 2. „Někde musí být díra,“ řekl agentuře DPA mluvčí provozovatele plynovodu Nord Streamu 2 Ulrich Lissek. Tlak podle něj klesl v potrubním rameni A. „Jen nikdo neví kde,“ dodal. Je podle něj možné, že plyn uniká v pobřežní oblasti. Kdyby tomu tak bylo na souši, provozovatel by si toho všiml.

Podle agentury Interfax oznámil dánský námořní úřad únik plynu poblíž ostrova Bornholm v Baltském moři, podobně jako provozovatel Nord Streamu 1. Oba plynovody vedou paralelně vedl sebe. Úřad podle Interfaxu doporučil plavidlům, aby se oblasti vyhýbala. Vyšetřování poklesu tlaku pokračuje, podle provozovatele ho ale komplikují sankce, nedostatek personálu a blokované peníze. Provozovatel Nord Streamu 2, který sídlí ve Švýcarsku, informoval o věci příslušné úřady. 

Nord Stream gas pipeline operator said three offshore lines have sustained 'unprecedented' damage in one day https://t.co/ogttE0XeMX pic.twitter.com/O2TtqG5UGe


Nord Stream 2 měl zdvojnásobit objem přepravovaného plynu z Ruska do Německa. Jeho zprovoznění zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska v únoru po osmi letech hybridní války proti Ukrajině zahájila plnohodnotnou pozemní invazi.

Za normálních okolností je v plynovodu Nord Streamu 2 tlak 105 barů. Nyní je na německé straně pouze sedm barů.

„Poškození, které se odehrálo ve stejný den současně na třech větvích podmořských plynovodů systému Nord Stream, nemá obdoby,“ uvedl provozovatel plynovodu, společnost Nord Stream AG, v níž vlastní 51 procent dceřinná společnost ruského státního podniku Gazprom. „Zatím není možné odhadnout, kdy bude infrastruktura pro přepravu plynu obnovena.“ Ačkoliv jsou nyní oba plynovody mimo provoz, jsou stále naplněné plynem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz ruské státní agentury TASS, zda mohou být úniky výsledkem sabotáže, řekl, že „v tuto chvíli nelze vyloučit žádnou možnost“. Uvedl také, že potrubí zaznamenalo poškození nejasného charakteru, což je podle něj velmi znepokojivá zpráva s ohledem na energetickou bezpečnost celé Evropy.

Možnost sabotáže nevyloučila ani dánská premiérka Mette Frederiksenová. Je podle ní těžko představitelné, že šlo o náhodu, uvedla při slavnostním zprovoznění plynovodu Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích.

Podle nejmenovaného evropského bezpečnostního experta osloveného agenturou Reuters existují náznaky, že jde o úmyslné poškození. Na závěry je podle něj ale zatím příliš brzy. Klíčová otázka podle něj zní, kdo by měl z poškození plynovodu prospěch.

Evropská komise (EK) uvedla, že vývoj kolem Nord Streamu bedlivě sleduje a analyzuje možný dopad úniku metanu do ovzduší. O příčinách úniků je podle ní předčasné spekulovat.

Současné úniky plynu podle Reuters znamenají konec veškerých nadějí, že by do Evropy ještě do začátku topné sezony mohl plynovodem Nord Stream 1 opět začít proudit ruský plyn.

(Zdroj: Reuters, čtk, ČT24)

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Německá vláda znárodní dovozce plynu Uniper. Chce zabránit kolapsu energetického sektoru
21.09.2022 10:06
Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Ně...
Zimu bychom měli s plynem zvládnout, postupně se otevřou nové zdroje, říká hlavní ekonom ČEZ
22.09.2022 12:06
Tato zima zatím vypadá, že bude s ohledem na zásoby plynu v zásobnícíc...
Bloomberg: VW by kvůli plynu mohl přesunovat výrobu z Německa a východní Evropy
23.09.2022 8:31
Německý automobilový koncern Volkswagen by v případě přetrvávajícího n...
Mercedes si kvůli možnému přidělování plynu vyrábí součástky do zásoby
23.09.2022 17:21
Německý výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz si díly, při jejich...

Váš názor
  •  
    27.09.2022 20:40

    Zaujala mě tato věta z článku, což může být vysvětlení, kdo a proč to udělal: Do situace následně vkročil ruský Gazprom s prohlášením, podle kterého nebude schopen hradit tranzitní poplatky za dodávku plynu přes Ukrajinu do Evropy v případě, že Rusko uvalí sankce na ukrajinský Naftogaz.
    Josef Anděl
  •  
    27.09.2022 16:14

    Sláva Ukrajině......
    abc1
    • Jiny uhel pohledu
      27.09.2022 19:43

      1. UA ma bezmeznou podporu ze strany EU, alespon verejne deklarovanou, byt si UA obcas verejne postezuje na nedostatecnou podporu. /// 2. Polsko jiz davno uzavrelo severni vetev Jamalu. A ta jizni vetev do Madarska, SK, Rakouska jde pres UA, nicmene o historii jizni trasy dle obrazku aktualni trasy na wiki nelze dohledat informace ani wiki, jedine az v nizsim levelu CITACI/ODKAZU PUVODNICH ZDROJU, kde dnes citovani analytici prave UA verzi nenadbihaji.... gavor... /// 3. EU je diky explozim ochranena pred a)dalsimi demonstracemi za spusteni ns2, b)rakovinou referenda o puvodu plynu z HU do EU, c) celkově cokoliv vysvetlovat proste kdyz moznost prestala existovat - prestala diskuze. ////// Dopad vysokych cen energii/ zejmena plynu na evropske banky - napr.pro Erste zni otazka takto TRIVIALNĚ: kolik aktivnich uctu v CZ u ni ma otevreno male spektrum energo sektoru ČEZ/PRE/E.ON/dalsi dodavatele plynu domacnostem??? /// Lze tušit, ze vysoke procento OBYVATEL (duchodci a zamestnanci) ma ucet u Erstini a tito všichni krome fixovanych (1/6) zacnou hradit nejpozdeji v 2023 zálohy 2-3x vyssi nez obvykle. Tj.odliv HOTOVOSTI z Erste ze statisicu uctu jinam, na ucet energofirem, kterych je malo desitek ci spis jednotek... /// Napr.Norsko investuje cim dal vice do kapitalovych trhu (pro budouci blaho obcanu). Norsko jednak neni v EU a druhak preleva nadbytecnou likviditu MIMO Evropu. S podilem Norska 50% na trhu s plynem PRI SOUCASNYCH CENACH, v souctu s dalsimi dodavateli plynu 'out of europe', je mesic stara info o budouci likvidni DODATECNE PODPORE BANK od Layen poměrně významnou fundamentalni zpravou o zdatnosti evropskych LOKALNICH bankovnich ustavu s miliony beznych uctu zamestnancu 'od vyplaty k vyplate'. Tier zapláče. /// Bohuzel toto schema ODLIVU HOTOVOSTI z Evropy do zbytku sveta se tyka take dalsich surovin btw sankcim vynucenych presmerovanim TRAS zdroj->dodavatel s nastavením parametrů, ktere 'v tuto chvili' nelze DEFINOVAT (kvuli vnejsim nejistotam). Velmi optimisticky pro Evropu: stagflace do pulky 2024, kdyz MIROVA ALTERNATIVA "vy zrusite sankce my pustime plyn ns1 i ns2" nyni diky explozim ZCELA PADLA. /// Ma sankcemi zdecimovane Rusko natazene trubky do Ciny? Nema.Potrebuje financovat valku? POTREBUJE. Uriznout si pod sebou vetev je masochismus. Ale predevsim FINANCNI ZTRATA.
      Mudr.c
      • takže jako vždy se zastáváš ruska a snažíš se to velmi decentně podávat
        29.09.2022 12:11

        nic jiného než proruské trollení se od tebe očekávat ani nedá
        oradapoisson
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení