Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tabák meziročně navýšil zisk. Navrhuje vyplatit dividendu 1 310 korun za akcii

Tabák meziročně navýšil zisk. Navrhuje vyplatit dividendu 1 310 korun za akcii

28.03.2023 8:42, aktualizováno: 28.3. 9:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tabák Philip Morris ČR reportoval za loňský rok čistý zisk ve výši 3,63 mld. . Oproti loňskému roku narostl o 3,4 % a zisk na akcii se vyšplhal na 1 324 . Tržby bez spotřební daně a DPH narostly meziročně o 11 % na 20,95 mld. z loňských 18,87 mld. . Klesl ale provozní zisk, a to o 2,8 % meziročně na 4,24 mld. z předchozích 4,37 mld. . Akcie po otevřením trhu rostou o 0,45 %.

"Ačkoli naše výkonnost v roce 2022 byla ovlivněna náročným provozním prostředím, včetně války na Ukrajině nebo tlaky vyvolanými narušením dodavatelských řetězců či globální inflací, prostředí vysokých úrokových sazeb nám zároveň umožnilo dosáhnout nárůstu úrokových výnosů z krátkodobých půjček spřízněným stranám a celkově dosáhnout zvýšení čistého zisku oproti roku 2021," stojí ve zprávě Philip Morris ČR. 

Zisk z provozní činnosti ve výši 4,2 miliardy poklesl o 2,8 % (v porovnání s předchozím rokem), a to zejména v důsledku vyšších podnikových investic, na které měla vliv i inflace. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se provozní zisk snížil o 1,4 %.

Na základě finančních výsledků navrhne představenstvo společnosti Philip Morris ČR a.s. výplatu hrubé dividendy ve výši 1 310 Kč, tedy stejně jako za rok 2021. Návrh na výplatu dividendy byl přezkoumán a schválen dozorčí radou společnosti a bude předložen ke schválení akcionářům na valné hromadě, která se uskuteční dne 28. dubna 2023 v Kutné Hoře.

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH se zvýšily o 11,0 % neboli 2,1 miliardy (v porovnání s předchozím rokem) na 20,9 miliardy , zejména díky vyšším prodejům tabákových náplní a zařízení IQOS a lil SOLID a příznivému vývoji cen portfolia tabákových výrobků určených ke kouření ve výši 3,3 miliardy . Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH zvýšily o 12,4 %. Mírný pokles z 11,5 miliardy ks v roce 2021 odráží pokles trhu s cigaretami, který je významně kompenzovaný růstem spotřeby zahřívaných tabákových výrobků.

1

Tržby za výrobní služby vzrostly o 8,4 % (v porovnání s předchozím rokem) na 2,4 miliardy . Důvodem je především vyšší objem exportní výroby v Kutné Hoře ovlivněný pozastavením výrobního závodu PMI v Charkově.

Odhadovaný kombinovaný tržní se v Česku snížil o 1,7 procentního bodu (v porovnání s předchozím rokem) na 40,1 %. Snížení bylo způsobeno poklesem podílu cigaret o 4,0 procentního bodu z důvodu pokračujícího přechodu dospělých kuřáků na bezdýmné alternativy, omezení výroby vlivem války na Ukrajině a ukončení výroby cigaret značky Philip Morris a jejího sloučení se značkou Chesterfield. Nárůst podílu zahřívaných tabákových výrobků o 2,3 procentního bodu odráží dynamiku trhu, která je ovlivněna spotřebiteli poptávajících bezdýmné alternativy. "Ačkoli rychle rostoucí ceny energií a dalších komodit měly a mají významný dopad na kupní sílu domácností, nezaznamenali jsme během roku 2022 významný dopad na poptávku po našich produktech," uvádí zpráva Philip Morris ČR.

Z pohledu obchodní činnosti bylo nejvýznamnější událostí uplynulého roku uvedení významné novinky v portfoliu bezdýmných alternativ IQOS ILUMA a k ní určených tabákových náplní TEREA ve druhé polovině listopadu na český i slovenský trh. IQOS ILUMA, která využívá průlomovou technologii indukčního ohřevu Smartcore Induction System, se stala vlajkovou lodí portfolia zařízení na nahřívaný tabák. S příchodem této novinky byl následně ukončen prodej zařízení IQOS 3 DUO, celé portfolio tabákových příchutí HEETS, které bylo v průběhu minulého roku rozšířeno už na dvanáct variant, je však pro uživatele tohoto zařízení i zařízení předchozích generací s čepelí nadále v prodeji. Už v červnu byla na slovenský trh uvedena další novinka, a sice nejpokročilejší elektronická cigareta IQOS VEEV se širokým portfoliem náplní VEEV. Zároveň byla představena řada nových příchutí do elektronických cigaret VEEV i tabákových náplní Fiit pro zařízení lil SOLID.

"Po výrazném zvýšení sazeb spotřební daně v letech 2020 a 2021 došlo v roce 2022 k relativně mírnému zvýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. Výsledkem je mírný nárůst cen ve většině kategorií tabákových výrobků s minimálními nepříznivými dopady na poptávku. Vzhledem k současné ekonomické situaci by výrazné zvýšení sazeb spotřební daně (jak bylo vidět v letech 2020 a 2021) mohlo vést k dalšímu poklesu domácí poptávky po cigaretách, nárůstu přeshraničních nákupů českých spotřebitelů v zemích s levnějšími cigaretami, k poklesu nákupů zahraničních turistů v České republice nebo k nárůstu poptávky po nelegálních výrobcích," očekává společnost.

Zdroj: Philip Morris ČR, Reuters, Bloomberg


 
 
 

Čtěte více:

Philip Morris získal přes 90 procent firmy Swedish Match, chce ji stáhnout z burzy
29.11.2022 14:27
Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI), který vy...
Akciové a ETF bestsellery 2022 podle klientů Patria Finance
20.01.2023 13:32
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a proč? N...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení