Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna čeká na poslance, negativním impulsem je výprodej forintu

Koruna čeká na poslance, negativním impulsem je výprodej forintu

22.04.2004 10:52
Autor: 

Koruna stagnuje v úzkém pásmu kolem středové úrovně 32,50 Kč za euro a nechává se bez vlastní myšlenky „vodit“ sentimentem ve zbytku regionu. Naše měna otevírala na 32,46, v tomto okamžiku ji však společně se slovenskou korunou do jisté míry tíží propad maďarského forintu. Americký dolar je znovu u nekolikaměsíčního maxima k euru, koruna tak slábne na 27,45 Kč/USD.

Očekává se, že vládní návrh zákona o DPH dnes projde sněmovnou, což by mohlo na některé zahraniční investory působit mírně pozitivně. Fundamentálně však poslední dobou nedochází k žádným změnám, trh pozapomněl i na ČNB a její „devizové rezervy“. Dnešní jednání bankovní rady nemá na programu měnová rozhodnutí. S přihlédnutím k riziku vývoje v regionu by se mohla dnes česká měna vrátit pod úroveň 32,50 Kč/EUR (aktuálně 32,52).

Dolar včera při svém tažení k silnějším hodnotám v podstatě jen dvakrát zaváhal. Nejprve vinou teroristických útoků v jihoirácké Basře a saúdskoarabském Rijádu, poté trh ovlivnila slova Alana Greenspana. Americká měna oslabila přes 1,19 USD/EUR ve chvíli, kdy šéf Fedu řekl, že inflace zatím neznamená riziko – investoři se zalekli, že to s očekávaným růstem úroků nebude tak „horké“. Postupně se ale eurodolarový trh uklidňoval, zbytek Greenspanova projevu totiž přece jen neznamenal snížení pravděpodobnosti, že sazby se zvýší již v létě.

Dnes dopoledne se dolar vrací znovu do blízkosti 1,1800 USD/EUR, kam se podíval v průběhu nočního asijského obchodování. Také člen rady Fedu Parry řekl, že sazby jednou budou muset „podstatně“ vzrůst, nadále však na trhu panuje nervozita kolem načasování tohoto kroku. Každopádně dolar je stále na cestě nahoru, za nejbližší technickou úroveň nyní považuje 1,1782 USD/EUR.

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
  • nevim nevim
    22.04.2004 15:29

    Nevim nevi jak pozitivne muze na investory zapusobit chaos a zmatek vyvolany socialistickou vladou.Vim,ze tento prispevek vyskrtnete,ale bohuzel jine slovo neni.Sobotka a cela vlada je vlastne jen banda totalnich idiotu,kteri o ekonomice nemaji ani sebemensi potuchy.Buh s nami.
    dodo
  • TA
    22.04.2004 12:28

    Technická analýza je v krátkém období jediná, která funguje při prognózách, jinak nelze nic odhadnout. A dokud budou existovat příkazy typu stop-loss, budu se o ni opírat :)))))
    technický analyst
  • monopol na technicku analyzu
    22.04.2004 11:38

    Ako si mozete dovolit napisat, ze vcerajsie teroristicke utoky mali vplyv na pohyb USD. Terorizmus je davno sucastou ekonomickych rizik a jednotlive utoky uz nemaju podstatnu silu ani v dlhodobom horizonte, nie to este pocas jednodnovych obchodov. Existuje kopu inych faktorov ovplyvnujucich devizove kurzy. preco potom taketo informacie podsuvate dalej ako dolezite faktory. Alebo sa obavate toho, ze ludia pridu na to, ze vasa praca je len analyza grafov, zavadzanie verejnosti a udrzovanie monopolu na technicku analyzu.
    • reaguje
      22.04.2004 11:55

      Rad bych s vami polemizoval, všudypřítomnost hrozby terorismu má na měny podstatný vliv, tvoři určitou úroveň v delším období. jakákoliv větší akce však kurz dolaru oslabuje i během dne - i když nemáte rád grafy - podívejte se na ně, nebo se zeptejte svého dealera. je jasne ze vzdycky, kdyz se ukaze, ze to není nic "velkeho" tak se dolar zase vrati, ale netrvdte, že nereaguje, jde jen o miru reakce! Vzpomente na Madrid a reakci eura - ne že by bylo oslabení nějak velke, ale bylo tam. Dovolím si dokonce trvdit, že čím více obětí (nechci být nesentimentální), tím větší reakce trhů.
      Ladislav Pomezný
      • Polemika
        22.04.2004 13:10

        Dakujem za Vas nazor, ved polemika je principom chovania trhu. Ide v podstate len o to, ze ktory nazor viac zarobi. Ja si len myslim, ze velke ryby obchoduju dlhodobejsie a oni maju dominantny vplyv na tvorbu kurzu. Nemyslim si, ze by ich uz X-ty teroristicky utok nejak ovplyvnil. Jednoducho EURUSD preraza na tyzdennom grafe 50-klzavy priemer, co je ovela silnejsie ako nejaky teroristicky utok. A to je to co som chcel napisat. O hodnotach reyistencie a podpory sa v komentaroch nikdy nedozviete. A este jednu vec. Terorizmus skodi viac Euru nebo USD? Nemyslim si, ze by sa to dalo povedat. Terorizmus skodi svetovej ekonomike a nie EURU alebo USD.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data