Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministra Škromacha zklamává soukromý sektor (opak.)

Ministra Škromacha zklamává soukromý sektor (opak.)

17.03.2004 14:31
Autor: 

Nezaměstnanost v Česku je vysoká a stále roste. Vláda je z toho pochopitelně nervózní. „Boj s nezaměstnaností“ byl jejím hlavním krédem a zatím to vypadá, že se naplňují ty nejčernější odhady a blížící se volby (do Evropského parlamentu v červnu a do místních samospráv na podzim) tak pro vládní strany zřejmě dopadnou špatně. Nervozitu lze tedy chápat, ale občas se někteří vládní představitelé pustí do konstrukcí, které nelze přejít.

Posledním příkladem je názor ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, že vláda dělá co může a zaměstnává stále více lidí, ale vysokou nezaměstnanost způsobuje soukromý sektor, který nezaměstnává tolik lidí, kolik „by bylo třeba“. Jde o naprosto absurdní výrok. Z čeho se asi platí mzdy lidí zaměstnaných vládou? Samozřejmě že daněmi, vybíranými od soukromého sektoru. Vytvoření jednoho místa ve veřejném sektoru tak může znamenat ztrátu několika míst v soukromém sektoru.

Ostatně, kdyby ministr Škromach svůj názor myslel vážně, nebylo by pak nejlepší aby nás všechny zaměstnal stát? Nezaměstnanost by zmizela, všichni lidé by zase měli práci… Takhle to ovšem fungovalo do roku 1989 a výsledky onoho systému nebyly, přiznejme si to, příliš dobré. Pan ministr Škromach by tak měl přestat snít o vynucování zaměstnaní a raději by se měl podívat na absurdně komplikovaný Zákoník práce a na vysoké daně, které soukromému sektoru tak ztěžují podnikání, a tedy i zvyšování zaměstnanosti.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.

Článek "Škromach: Za růst nezaměstnanosti mohou i postižené regiony" naleznete ZDE.


Váš názor
  • Škromachu,Škromachu.
    18.03.2004 7:15

    Sliby jsou známe chyby a voliči socanů se těší na váš propad a krach celého ÚV ČSSD a držkopád ve vládě kde již nebude návratu.
    volič socanů
  • Škromach,hrobař zaměstnanosti.
    18.03.2004 6:47

    Vážení,tlustoprd a moravský bagoun a odborárský boss je hrobařem zaměstnanosti,protože jeho choré výplody likvidují vše dobré.Penízky na podporu flákačů a nefachčenků již utratil,teď už přišel na to,že vyplácet plošně dětské přídavky taky nelze,protože není z čeho a tak přemýšlí dál,ale hloupě a vůbec ne na odborné výši.Zaměstnávat lidi kde si vydělají méně jak je minimální mzda a rozdíl vyrovnávat je opravdu nápad k zamyšlení o hlouposti tohoto ministra.Jedinou záchranou před kolapsem je odchod této bandy od vyžraného vládního koryta!!!
    dělník
  • Denunciace
    17.03.2004 15:15

    Pan Schneider použil oblíbený diskusní postup, známý už několik tisíc let. Vložíte oponentovi do úst tezi kterou nepoužil tedy cituji: "vysokou nezaměstnanost způsobuje soukromý sektor, který nezaměstnává tolik lidí, kolik „by bylo třeba“", hravě se vám ji podaří vyvrátit a ještě se vám podaří vyvolat vlnu spravedlivého hněvu. V citaci pana Škromacha, jak ji uváděla ČTK se hovoří o podílu "regionů", přesněji cituji: "důležité je, jak se k tomu postaví reprezentace v jednotlivých krajích.... ne všude je aktivita dostatečná...". Předpokládám, že ani na pan Schneider z FSV ještě nepovažuje krajské reprezentace za soukromý sektor? BTW: víte jaký je rozdíl mezi společenskou vědou a vědou? Asi stejný jako mezi třídní spravedlností a spravedlností.
    Kozina+
  • Pohled pravde do oci
    17.03.2004 15:03

    Ten clovek(ministr Skromach) je opravdu tragedie. At socialne-demokraticka vlada snizi odvody drobnym podnikatelum a naklady na zamestnance a situace se otoci. Kdyby trochu logicky premyslel, tak by musel vedet, ze v tom je zakopany pes. A situace v drodnem podnikani a nezamestnanosti je kriticka a system se pod vedenim CSSD hrouti. Je zbytecne nekoho oblbovat tim, ze za vse muzou minule vlady pane Skromachu.
    realista
    • Ať sníží daně...
      17.03.2004 15:39

      ... také musíte říct, za co mají socblbáci přestat vyhazovat. Co třeba zrušit státní příspěvky na stavebko, penzijko, životko na výstavbu "obecních" bytů? To už tak pěkně nezní, to byste mohl narazit. Drobní podnikatelé, tedy OSVČ, si rozhodně nemůžou stěžovat. Jejich podíl na HDP se neustále snižuje, přesto mají slušná privilegia - nižší odvody na "sociálko a zdravotko", proti zaměstnancům (u zaměstnanců počítám samozřejmě včetně skryté položky tzv. "odvodu za zaměstnavatele"). Drobné podnikatele nelikviduje vláda. Drobné podnikatele likviduje globalizace. Není rok 1990, lidi už nehledají za co utratit, ale kde koupit nejlevněji. A nejlevnější je zboží vyrobené v Asii a prodávané ve velkém. Drobní se mohou uživit jen svou flexibilitou, třeba na specialitkách, které se nevyplatí dělat ve velkém.
      Kozina+
      • Škrty
        22.03.2004 14:08

        ale ano, zrušit příspěvy na stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění, i na úroky z hypoték by byl dobrý nápad. Proč ne? Nevšiml jsem si, že by tu na Patrii nikdo v diskuzích bránil příspěvky státu na stavební spoření
        Mirek
      • Neni pravda
        18.03.2004 10:57

        Pokud nebudeme produkovat, tak si v zahranici nic nekoupime, okamzite to pro nas (pri flexibilnich kurzech) zacne byt velmi drahe a vase tvrzeni, ze se to nevyplati jde do haje, protoze se to samozrejme vyplati. A OSVC... chapu vase vyhody. Je skvele, ze clovek, ktery je zamestnan na kus uvazku a vedle toho podnika, tak plati soc.pojisteni, jako kdyby v tom podnikani mel prijem 60000,- rocne. Pokud ma min, tak se predpoklada, ze ma vic..... Pri podnikani ruci celym svym majetkem - jake ma jine vyhody?? Priklad: predem nevim, kolik za rok vydelam. Presto platim zalohy na dane, socialku a zdravotku podle minuleho roku. Zamestnanec plati zalohy podle toho, jak dopadl v minulem mesici. A drobny podnikatel fakt asi nebude podnikat ve vyrobe levne elektroniky - bude podnikat v necem, co tyhle globalizovane spolecnosti nedokazou - a i toho je dost. BTW: soucasny system flexibilnich kurzu je taky nadherne okradani chudych bohatymi. Doufam, ze svet brzo prejde zpatky na zlato.
        ondra
  • Ministr Škromach děsí soukromou sféru a nejen on.
    17.03.2004 14:56

    Dokud půjde více jak polovina nákladů na zaměstnance na odvodech rovnou státu tak nikdo zvyšovat počet zaměstnanců nebude ( mimo státu samozřejmě :o) )
    Michal M.
    • Správně...
      17.03.2004 15:41

      ... raději si "najme" Ukrajince, nebo OSVČ ;-) Daňová optimalizace vítězí.
      Kozina+
  • To je hlava
    17.03.2004 14:45

    Jsem sice národ Švejků a kašparů ale takového ministra si snad ani nezasloužíme. Co tenhle člověk ještě vymyslí do konce volebního období?!?
    TOM
    • Napoveda
      17.03.2004 15:51

      Treba by mohli naridit firme nejakym zakonem, aby zamestnala vice lidi :)
      forSkromach
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m