Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhovor: „Orco musí srazit dluh nejméně o čtvrtinu, chce-li přežít“, říká vyzyvatel CEO Otta k odchodu

Rozhovor: „Orco musí srazit dluh nejméně o čtvrtinu, chce-li přežít“, říká vyzyvatel CEO Otta k odchodu

25.03.2010 17:40
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Ztratili jsme důvěru v ředitele společnosti a předsedu jejího představenstva (Otta). Po celém roce pod soudní ochranou francouzského soudu selhal při roli snižování dluhu , který paralyzoval celou společnost a zničil veškeré naděje na její znovuoživení," stojí v prohlášení akcionářské skupiny ústy Jean-Pierre Matteie, bývalého šéfa pařížského obchodního soudu, který stojí v čele sdružení akcionářů Orca držících více jak deset procent akcií a požadujících svolání valné hromady developera, na které chtějí vyměnit představenstvo včetně jejího předsedy a CEO firmy Jean-Francoise Otta. Jean-Pierre Mattei po zveřejnění prohlášení odpověděl na několik dotazů Patria Online.

Patria.cz: Můžete prosím blíže specifikovat, jakým podílem hlasovacích práv v Orco Property Group vaše sdružení disponuje?

Jak jsme uvedli v prohlášení, zastupujeme deset procent, toto je potřebná hranice pro svolání valné hromady. Nechceme v tuto chvíli poskytovat další detaily, ale mohu uvést, že zastupujeme mix dlouhodobých akcionářů a některé nové investory (investory, drobné akcionáře), kteří sdílejí podobné obavy ohledně řešení zadlužení společnosti.

Patria.cz: Je Millenius Investments, u kterého Orco reportovalo dosažení 7,744% podílu na hlasovacích právech společnosti, jedním z účastníků vašeho sdružení?

Ano, Millenius je jedním z řady akcionářů, usilujících o jmenování nového představenstva.

Patria.cz: Jaké důsledky podle vás má pro Orco setrvání stávajícího vedení firmy?

Generální ředitel zatím selhal při řešení otázky zadlužení společnosti, na čemž závisí schopnost Orca přežít. Hlavním cílem naší snahy je vytvořit hodnotu pro akcionáře.

Patria.cz: Obrací se vaše kritika vůči celému managementu Orca, či zvláště proti jeho šéfovi Jean-Francois Ottovi? Vidíte ve stávajícím vedení Orca někoho, koho byste pro jeho přínos společnosti ocenil?

Požadujeme obměnu představenstva společnosti, včetně jeho předsedy (který je zároveň v roli CEO), ale samozřejmě neusilujeme o výměnu managementu! Jsme přesvědčeni, že ve firmě je několik kvalitních manažerů, kteří jsou pro Orco skutečnou hodnotou.

Patria.cz: Jaké jsou Vaše recepty na řešení současných problémů se zadlužením Orca, případně další problémy, které shledáváte jako klíčové. Jaké cesty ke snižování dluhu chcete volit?

Jak jsem již uvedl, klíčové je po Orco snížení jeho zadlužení (1,6 miliardy EUR) proti očištěnému EBITDA 65 milionů EUR. Prvotním zájmem firmy by mělo být srazit tento dluh o nejméně jednu čtvrtinu, aby Orco mohlo přežít a dále růst a investovat.

Patria.cz: Vidíte jako reálnou dohodu s držiteli warrantů a dluhopisů, mezi něž podle dostupných informací z podstatné části patří fondy, které nemají motivací ke směně dluhopisů za akcie?

Určitě budeme muset vést vyjednávání s držiteli dluhopisů o snížení dluhu, ale v této chvíli ještě nemůžeme hovořit o konkrétních řešeních, protože jsme ještě nezahájili diskusi se všemi zainteresovanými stranami.

Patria.cz: Jak by podle Vás měla být nastavena strategie společnosti ohledně nemovitostního portfolia (poslední zprávy stávajícího vedení hovoří o soustředění na velké metropole a odchod z menších lokalit).

Prioritou v tuto chvíli je dluh, ale od nového představenstva společnosti bezesporu bude očekáváno ve spolupráci s nemovitostními odborníky na střední a východní Evropu přijetí rozhodnutí v co nejlepším zájmu firmy. Jakmile bude vyřešena otázka zadlužení, nastane fáze auditu všech portfolií firmy a budou přijata strategická rozhodnutí s ohledem na aktuální finanční kapacitu Orca. V tuto chvíli je ale opravdu předčasné specifikovat konkrétní projekty či portfolia, dokud není jasný stav firemních financí.

Patria.cz: Mělo by podle Vás Orco z některých stávajících aktivit odejít? Je v rámci developerského byznysu nějaký segment, do kterého by se Orco naopak podle Vás mělo zapojit?

O konkrétních projektech budeme hovořit po prověření hospodaření a financí Orca.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m