Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forint a koruna pomohly posílit i zlotému... a další devizové zprávy

Forint a koruna pomohly posílit i zlotému... a další devizové zprávy

06.02.2009 9:28
Autor: 

Pomineme-li výsledek prosincové obchodní bilance, pak je česká koruna konfrontována s vlnou dobrých zpráv. Ta přiměla měnový pár EUR/CZK k výrazné korekci, takže se ocitl zpět pod úrovní 28,0. Prvním pozitivní faktorem byla nepochybně tiskovka ČNB, ze které vyplynulo, že banka bude opatrnější při dalším snižování úroků a navíc pro tento rok počítá s výrazně silnějším kurzem, než jaká je realita (EUR/CZK 25,8). Druhým pozitivním momentem bylo posilování středoevropských měn, které se těšily z globálního návratu k rizikovým aktivů.
 
A konečně poslední dobrou zprávou, která se objevila dnes ráno, jsou informace o tom, že se opět zvyšuje zahraniční poptávka po „českých“ autech, viz úvod. A tak, pokud sentiment ve střední Evropě nenahlodají americké statistiky z trhu práce, by mohla koruna své zisky snadno rozšířit – klidně až k úrovni EUR/CZK 27,30.

Americký dolar včera zůstal silný nehledě na relativně dobré výsledky akciových trhů a poklesu averze k riziku - tedy faktorů, které ho tradičně spíše oslabují. Měnový pár se tak nakonec posunul k 1,275 EUR/USD.

Dnešní americké statistiky z trhu by mohly být o něco lepší než chmurné předpovědi trhů, a proto počítáme spíše s dalším opadnutím averze k riziku. To by nakonec mohlo dolaru vzít vítr z plachet, a EUR/USD se proto může vrátit nad hodnotu 1,300. 

Zlotý ve čtvrtek posílil, po ranních EUR/PLN 4,665 končil na 4,6065. Polská měna využila snížení averze k riziku a posilování koruny a forintu. Na domácí scéně se přidali členové centrální banky, z nichž jeden byl pro zpomalení snižování sazeb a další uvažoval o možném dalším oslabení měny po novém snížení sazeb. Stávající kurz ale zatím nenutí banku k intervencím.

Dnešek je bez domácích impulzů. Zlotý by mohl ještě využít zlepšené nálady na středoevropská aktiva a dále posílit. Slabá americká čísla ale mohou odpoledne takový trend změnit. 

Forint stejně jako okolní měny posílil, po úvodních EUR/HUF 298,0 uzavíral den na 291,25. Maďarská měna tak využila jak příznivé nálady na rizikovější aktiva tak nový nástroj centrální banky na podporu hospodářství. MNB totiž zavádí 6 měsíční swap v objemu až 5 mld. € pro domácí komerční banky, které budou půjčovat domácím firmám a udrží objemy úvěrů alespoň na loňské výši.

Dnešní průmyslová výroba zřejmě opět vykáže slabé výsledky. Problémy Maďarska přetrvávají a tlak na domácí měnu může ještě pokračovat. Dnes by se zpočátku forint ještě mohl vést na vlně optimismu a posilovat, odpolední americké payrolls však mohou trend změnit. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data