Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koordinovaná slovní intervence pomohla... a další devizové zprávy

Koordinovaná slovní intervence pomohla... a další devizové zprávy

24.02.2009 9:24
Autor: 

Včerejší koordinovaná slovní intervence české, polské, maďarské a rumunské centrální banky, spolu s pozastavením uvolňování měnové politiky v Maďarsku, pomohly české koruně včera vymazat část z nedávných ztrát. Guvernér ČNB řekl, že výkyvy kurzu neodpovídají fundamentům ekonomiky a slabá koruna by dokonce podle jeho slov mohla obrátit cyklus úrokových sazeb směrem vzhůru. Koruna se poté dostala dokonce pod 28 EUR/CZK, ale své zisky dlouho neudržela a při offshore obchodování se dostala zpět k 28,50 EUR/CZK.
 
I když včerejší koordinovaná slovní intervence koruně pomohla, nedomníváme se, že by investoři najednou přehodnotili svůj pohled na region. I nadále budou hrát hlavní roli na devizových trzích výkyvy nálad. Včerejší propad především amerického akciového trhu naznačuje, že středoevropský region nebude mít lehkou pozici. Dnes tedy očekáváme, že koruna by mohla v korekci zisků pokračovat.

Euro včera vůči dolaru přišlo o své zisky, což bylo dáno opět postupným nárůstem averze k riziku, související s obavami ze znárodnění amerických bank. Nicméně další masivní propad amerických akcií již překvapivě neměl tak dramatický dopad na eurodolar, když zisky dolaru byly vzhledem k situaci celkem umírněné (EUR/USD se nedostal pod 1,270).

Dnešek je z pohledu dat zajímavý nejprve v eurozóně, kde bude zveřejněn výsledek německého indexu podnikatelské nálady Ifo. S ohledem na v pátek publikované výsledky obdobného indexu PMI se dá předpokládat, že index spíše překvapí na negativní straně. Stejně negativní překvapení může přinést i americká spotřebitelská důvěra odpoledne. Špatné zprávy (včetně propadajících se akcií) by měly pomáhat dolaru, ale včerejší seance naznačila, že by tomu tak zcela nemuselo být. 

Zlotý v pondělí posílil, po ranních EUR/PLN 4,715 končil na 4,6550. Podporu pro polskou měnu stejně jako pro další středoevropské měny poskytlo společné prohlášení šéfů centrálních bank střední Evropy a Rumunska. Guvernér S. Skrzypek potvrdil, že pokles polské měny není fundamentálně podložený a vyjádřil se ve prospěch koordinovaného úsilí zemí regiónu. Ani u zlotého ale neměla verbální podpora dlouhého trvání a měna část svých zisků do konce dne ztratila.

Dnešní maloobchodní tržby budou mít sotva výraznější dopad. Rozhodující bude opět náhled na celý región a případný růst averze k riziku. Proto by podle našeho názoru mohl zlotý další část svých včerejších zisků ztratit. 

Včerejší rozhodnutí maďarské centrální banky ponechat sazby beze změny na 9,5 % pomohlo forintu, který prudce posílil a krátce se dostal až pod 293 EUR/HUF. Na změnu nálady měla bezpochyby vliv i společná slovní intervence několika centrálních bank v regionu.

I přes včerejší posílení nejsme na forint dnes příliš optimističtí. Včerejší propad amerických akcií signalizuje další nárůst rizikové averze což by mohlo na forint vyvinout další negativní tlak.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.