Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Sněmovna nezměnila sazby DPH,umožnila odpočet daně u osobních aut

ČTK: Sněmovna nezměnila sazby DPH,umožnila odpočet daně u osobních aut

03.03.2009 16:49
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes schválila opatření, které umožní podnikatelům - plátcům daně, aby při nákupu nového vozu mohli u všech osobních vozů uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty. Poslanci naopak neschválili ani jeden za tří návrhů na změnu sazeb DPH.

Podnikatelé si dosud mohli daň odečítat jen u aut vybavených pevnou mřížkou. Tu si často nechávali namontovat i do osobních aut, jako užitkové pak vykazovali i některé verze luxusních značek, jako je Audi, BMW, Mercedes, Porsche nebo Jaguar.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že tento návrh nevyřeší dopady hospodářské krize v ČR a označil ho za kosmetické opatření. Obvinil ministra financí Miroslava Kalouska z toho, že když v prosinci tento vládní záměr oznámil, způsobil tím čtyřměsíční propad prodeje nových aut, protože podnikatelé se rozhodli vyčkat, až toto nové pravidlo začne platit. Tvrdí také, že toto opatření pomůže pouze lidem s vyššími příjmy.

Kalousek ale Sobotkovi oponoval tím, že pokud by tento návrh vznesl řádnou legislativní cestou, trvalo by to devět měsíců. Návrh přednesl jako poslanecký pozměňovací návrh lidovec Ladislav Šustr, šlo ale o návrh ministerstva.

Sociální demokraté mají strach, že se bude opatření zneužívat. "Když si třeba pořídí (podnikatelé) drahé sportovní vozy, tak jim na to budeme z peněz daňových poplatníků přispívat," uvedl Sobotka.

ČSSD naproti tomu navrhla v rámci protikrizového balíčku takzvané šrotovné, tedy příspěvek na nákup nového auta v případě likvidace starého. Rozhodovat by se o něm mohlo na řádné březnové schůzi. "Podstatné je, že se rozhodlo. To znamená, že lidé, kteří o několik měsíců odložili nákup automobilů, už vědí, podle čeho se budou rozhodovat," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Sněmovna odmítla všechny tři návrhy na změnu sazeb DPH. Sobotka navrhoval snížit do konce příštího roku dolní sazbu daně z přidané hodnoty z nynějších devíti na šest procent. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý navrhl snížit horní sazbu daně z 19 na 15 procent, jeho stranický kolega Petr Pleva naopak navrhoval zvýšit dolní sazbu na 15 procent.

"Já jsem mimořádně spokojen, nebyl schválen žádný populistický návrh ani pana poslance Sobotky, ani pana poslance Tlustého," komentoval výsledek hlasování Kalousek.

Sobotka prohlásil, že jím navržené snížení daně z přidané hodnoty může sehrát pozitivní roli při stimulaci poptávky a spotřeby českých domácností. Kalousek však zopakoval, že Sobotkův v návrh by připravil stát o asi 20 miliard korun, které by zůstaly obchodním řetězcům. Poukázal také na to, že výnos z DPH připadá z více než jedné pětiny obcím, které by tak přišly o zhruba čtyři miliardy. Návrh Tlustého by podle něj připravil obce o osm až deset miliard korun.

Dnešní novela také dovoluje firmám a podnikatelům, aby si v případě přijetí úvěru například od mateřské nebo dceřiné firmy mohli od daňového základu odečíst zaplacené úroky.

Vládní novela nyní zamíří k projednání do Senátu. Pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky. Novela původně upřesňovala zejména podmínky osvobození od daně pro věcí, které si do tuzemska dovážejí turisté ze zemí mimo Evropskou unii.


Váš názor
  •  
    03.03.2009 20:38

    Opět se projevila závist soudruhů od čssd. Že se dá odečíst dph u počítačů, strojů, a dalšího majetku ve firmách nevadí, jen ty luxusní auta je trápí. Že se u nás jedná ( jednalo )o anomálii oproti Evropské unii, už soudruh Sobotka nezmínil. A argument, že na luxusní vozy bude přispívat stát, to už je drzost a lež nejtěžšího kalibru.
    Roman
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů