Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Očekávání nové emise hrálo proti Bundům... a další zprávy z trhů dluhopisů

Očekávání nové emise hrálo proti Bundům... a další zprávy z trhů dluhopisů

17.03.2009 10:44
Autor: 

Americké dluhopisy začátkem týdne oslabily. Další série slabých čísel přitom hrála ve prospěch pevně úročených papírů podpořených o víkendu prezidentem, který ujišťoval zahraničí o schopnosti USA dodržet své závazky. Vysoké ceny lákaly k vybírání zisků a také lednové nákupy cenných papírů ze zahraničí již ukázaly nižší angažovanost cizích investorů. Celkově pak výnosová křivka vzrostla po celé délce a zestrměla, výnosy na jejím delším konci přidaly přes 6 bps.
 
Dnes budou zveřejněna data z realitního trhu, i tady se čeká další oslabení. Zajímavější ale budou události kolem zasedání Fedu. Dnes začíná dvoudenní zasedání FOMC, závěrečné vystoupení je na pořadu až zítra. I když se žádná změna sazeb nečeká, trh předpokládá, že by se její šéf mohl zmínit o programu výkupu dluhopisů delších splatností. Dnešní futures na americké akcie jsou sice mírně kladné, asijské obchodování ale žádné tendence pro obchodování s Treasuries neukazuje. Před zítřejším prohlášením FOMC by se proto dluhopisy mohly udržet kolem stávajících hodnot.

Evropské dluhopisy včera ztrácely oslabené růstem akciových trhů. Rozdíl mezi výnosy Bundů a obdobných papírů ostatních zemí EMU se přitom snížil, jak klesaly obavy z rizikovějších aktiv. Proti Bundům hrálo i očekávání nové zítřejší 10leté emise v objemu 5 mld. €. Výnosová křivka tak celkově zestrměla a delší výnosy posílily až o 8,5 bps.

Z dnešních dat bude nejdůležitější německý index ZEW. Také u něj se očekává pokles, jeho vliv na trhy je ale v poslední době menší. Další růst výnosů je také omezen slabými vyhlídkami evropských ekonomik, proto očekáváme spíše návrat zájmu investorů k jistým státním papírům, ostatně i opening calls na evropské akcie jsou dnes ráno v červených číslech.

České dluhopisy včera při nadprůměrných objemech obchodů oslabily a výnosová křivka vzrostla po celé délce o necelých 5 bps a mírně zploštěla. Výrobní ceny přitom podle očekávání vykázaly pokles, a tak lze nižší ceny dluhopisů připsat spíše mírnému oslabení koruny a úpravám portfolií před zítřejší aukcí desetiletého papíru. Trh sotva ovlivnil i komentář člena Bankovní rady Holmana o možnosti, že domácí sazby se mohou změnit oběma směry.

Dnešek je bez čerstvých statistik. Před zítřejší aukcí by mohl být trh klidnější, problémy na domácím akciovém trhu by ale měly znovu obrátit pozornost k dluhopisům. Celkově by však k výraznějším změnám dojít nemělo.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m