Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Případné nové stimulační balíky pokládáme za zhoubné

Topolánek: Případné nové stimulační balíky pokládáme za zhoubné

19.03.2009 16:02
Autor: ČTK

Článek byl aktualizován:

Brusel (zpravodajové ČTK) - Případné přijímání nějakých nových záchranných balíčků na pomoc evropským ekonomikám Česko jako předsednická země Evropské unie pokládá za zhoubné a komplikované. ČTK to dnes před summitem EU řekl premiér Mirek Topolánek. Na setkání se budou šéfové států či vlád zabývat mimo jiné právě i tím, zda stovky miliard eur, které už země EU na oživení ekonomiky daly, stačí.
 
Unijní státy se loni v prosinci rozhodly do hospodářství "napumpovat" nejméně 200 miliard eur (přes pět bilionů korun). Kromě toho ale další stovky miliard eur poskytly na sanace bankovního sektoru. Z některých stran, třeba ze Spojených států, zaznívají výzvy, aby unie přistoupila k další vlně pomoci. Jako nedostatečný prosincový záchranný balíček EU před několika dny ohodnotil i nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman.

"Nejenom my, ale i velká část Evropy se na to dívá poměrně nedůvěřivě," řekl Topolánek k snahám o přijetí nových balíčků pomoci. Diskutovat se o tom podle něj bude i na setkání nejvyspělejších ekonomik světa G20 počátkem dubna v Londýně. "My to pokládáme za velmi zhoubné a za velmi komplikované," podotkl český premiér, který bude dnešnímu a pátečnímu setkání unijních lídrů šéfovat.

"Američani roztočili obrovské kolo permanentních akcí a permanentních stimulů," řekl český premiér. Američané chtějí nyní do své ekonomiky nalít dalších takřka 800 miliard dolarů.

"Je vidět, že americké školství, speciálně základní a možná i střední, nemá pojetí historie a dějin vlastní země zpracované velmi dobře, protože kdyby si trochu něco přečetli o vlastních dějinách a 30. letech minulého století, tak by viděli, že toto k cíli nevede," rýpnul si do Američanů Topolánek.

Většina unijních politiků v současnosti tvrdí, že více peněz daňových poplatníků na pomoc skomírajícímu hospodářství již dávat nechce, přestože je k tomu právě třeba USA vyzývají.

Podobně jako Topolánek se vyjádřil třeba i lucemburský premiér a předseda zemí eurozóny Jean-Claude Juncker. "Jsem proti tomu, abychom my, Evropané, následovali americké přáni mít ještě masivnější plány obnovy... Udělali jsme, co bylo třeba," poznamenal. Dostatečné je současný balíček pomoci i podle německé kancléřky Angely Merkelové.

"Už jsme udělali hodně," řekl švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Připomněl, že už nyní kvůli injekcím do ekonomik řada států ponořila do nadměrných deficitů, což jim bude do budoucna vytvářet nemálo problémů.

Trochu v řady v tomto směru vybočují šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Ten ve středu řekl, že státy sedmadvacetičlenného bloku by měly z peněz daňových poplatníků vydat více peněz, pokud si to ovšem mohou dovolit. Podle něj podobná pomoc velmi dobře funguje, ale ne každý na ni má dostatek finančních prostředků.

"Tohle (finanční injekce) bude fungovat a funguje to. Jestliže členské státy jsou v pozici, že mohou udělat víc, měly by to udělat," řekl šéf výkonného orgánu EU. Mluvil ale hlavně o výdajích na ochranu zaměstnanosti, třeba podpoře školení a zvyšování kvalifikace pracovníků. Dnes k tomu dodal, že prioritou musí být hlavně to, aby byly převedeny do praxe opatření vyplývající z už schváleného balíčku pomoci.


Váš názor
  • Rypnul
    19.03.2009 16:28

    si pekne, jen co je pravda..
    Tuvok
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data