Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Plynová krize je permanentní, může nastat zítra

Topolánek: Plynová krize je permanentní, může nastat zítra

19.03.2009 15:01
Autor: ČTK

Brusel (zpravodajové ČTK) - Plynová krize, kterou začátkem letošního roku způsobilo přerušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy, je permanentní a může "nastat zítra". Novinářům to dnes před začátkem summitu EU v Bruselu řekl premiér Mirek Topolánek. Podle něj obnovení dodávek vyřešilo krátkodobý výpadek, příčiny ale zůstávají.

"Myslím, že ta krize je fakticky permanentní. Může nastat zítra," řekl Topolánek. "My jsme ani neříkali, že tím, že se obnovily dodávky plynu přes Ukrajinu, je ten problém vyřešený. Naopak. Podařilo se pouze odstranit z pohledu historie krátkodobý výpadek, ale příčiny zůstávají," řekl premiér.

Podle Topolánka jsou příčiny problémů ohledně plynu řešitelné alternativními dodávkami. O ty se ale v Evropské unii v současnosti vedou spory. EU chce na některé energetické projekty věnovat miliardy eur z unijního rozpočtu, ale zatím se nedokázala shodnout na přesné podobě seznamu.

"Jsem mírný optimista v tom, že se ten infrastrukturní balíček podaří na dnešním summitu schválit," řekl český premiér. Dodal, že o vyladění seznamu projektů se nyní vedou intenzivní zákulisní vyjednávání. Z velké části se problémy "točí" kolem plynovodu Nabucco, který by měl do unie přivést plyn ze střední Asie, a snížit tak závislost EU na Rusku.

Evropská komise původně navrhovala, že se v případě Nabucca zaručí za úvěry ve výši 250 milionů eur, pak ale částku snížila na 200 milionů eur a nyní už ani nehovoří o Nabuccu, ale o "projektech jižního koridoru". To se ale nelíbí několika členským státům a jednání o tomto seznamu bude zřejmě jedním z nejnáročnějších bodů dnes začínajícího summitu.

Spory o Nabucco si všímají i média v Rusko, které má k tomuto ambicióznímu projektu velké výhrady. Například server ruské televize RT, který se odvolává na bruselské zdroje, si to vykládá tak, že tento ambiciózní projekt už na seznamu prioritních unijních projektů nefiguruje.

Hlasy volající po tom, aby byl projekt Nabucco na seznamu vybraných projektů konkrétně zmíněn, zaznívají třeba z Varšavy. "Doufám, že toto jméno (Nabucco) bude uvedeno," řekl před jednáním tamní premiér Donald Tusk. "Myslím, že tento názor zastává většina zemí," dodal.

Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině na Nový rok. O týden později po dalším vyhrocení sporu mezi Kyjevem a Moskvou zcela přestaly na zhruba dva týdny proudit i dodávky ruského plynu pro evropské odběratele přes ukrajinské plynovody. Zavření kohoutků ovlivnilo na dvě desítky evropských zemí, přičemž některé země včetně Slovenska se ocitly bez plynu úplně a krize citelně poškodila i jejich hospodářství.

Podobné problémy se nicméně opakovaly i začátkem března. Ukázalo se, že Ukrajina Rusku opět dluží peníze za odběr plynu, přičemž Moskva znovu pohrozila přerušením dodávek. Ukrajina, která se těžce potýká s následky globálního hospodářského útlumu, ale tentokrát na poslední chvíli své dluhy uhradila.

Pomoci EU vymanit se ze závislosti na ruském plynu a předcházet opakování lednové krize by mělo nalezení alternativních cest i zlepšení skladovacích kapacit na evropském území. "Bez realizace těchto cílů a těchto úkolů nám bude hrozit permanentní krize s dodávkami plynu z Ruska a v tomto smyslu se zatím nic k lepšímu nezměnilo," řekl český premiér.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m