Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obavy ze záplavy dluhopisů... a další zprávy z trhů dluhopisů

Obavy ze záplavy dluhopisů... a další zprávy z trhů dluhopisů

26.03.2009 10:53
Autor: 

Americké dluhopisy ve středu dále oslabily, výnosová křivka vzrostla po celé délce a zestrměla, když výnosy delších splatností přidaly přes 8 bps. Proti dluhopisům hrál jak růst akciových trhů tak překvapivě příznivější statistiky o prodeji nových domů a zakázkách dlouhodobé spotřeby. Dalším důvodem pro prodeje byla aukce 5 leté Treasury za 34 mld.$. Zájem byl tentokrát nižší, než se čekalo, opět se zvýšily obavy z nadměrného množství dluhopisů, které letos přijdou na trh. Vyššímu růstu výnosů pak zabránily odkupy dluhopisů maturujících v rozmezí 7-10 let, Fed za ně utratil 7,5 mld.$.
 
Dnešní čísla obrátí pozornost k trhu práce a růstu cen, jejich hodnoty by podle odhadů měly zůstat zhruba na úrovních minulých, konečná hodnota loňského HDP bude však zřejmě revidována směrem dolů. Pokles cen předcházejících dnů by pak mohl zájem o dluhopisy dnes povzbudit, ostatně zítra Fed vykoupí další, tentokrát dvouleté, papíry. Ranní asijské obchodování již zaznamenává vyšší zájem o dluhopisy, další aukce, tentokrát 7 letého dluhopisu za 24 mld.$, však může růst cen dluhopisů minimálně omezit.

Evropská výnosová křivka ve středu zaznamenala jen malé změny a mírně zploštěla, když výnosy na kratším konci křivky vzrostly o necelý 1 bps a klesly u splatností delších než 10 let. Ze zajímavých čísel zveřejněných během dne německý index Ifo zvláště nepřekvapil, celkově sice klesl, subindex očekávání se ale opět zvýšil. Proti dluhopisům ale hrály málo úspěšné aukce v UK a USA.

Dnes nebudou zveřejněna žádná významná čísla. Na trhu se objeví nové italské dvouleté dluhopisy (zero coupon) za 3,5 mld.€ a další budou následovat v pátek. Růst výnosů posledních dnů by však mohl být již pro investory zajímavý, a to může dnes poslat výnosy o něco dolů. Výraznější změny ale nelze čekat, slabý výsledek včerejší americké aukce a potíže Bank of England s novými emisemi jistě udrží výnosy pod kontrolou.

Česká výnosová křivka včera zestrměla a její výnosy vzrostly po celé délce. Pokles ceny lze přitom zřejmě částečně připsat slabší koruně a možná i domácí politické scéně, nejspíše však dorovnání vývoje na vyspělých trzích EU.

Hlavní událostí dne ale byla aukce státního dluhopisu 4,10%/2011. Původní nabídka ministerstva na objem 10 mld.Kč byla nakonec díky poptávce přes 27 mld.Kč navýšena na dvojnásobek. Celkově pak bylo prodáno za 20 mld.Kč, z hoho si ale ministerstvo ponechalo 5,6 mld.Kč. Průměrný výnos byl 3,701%, pro srovnání v předcházející tranži téhož papíru v polovině minulého roku byl výnos 4,828%.

Dnešek je bez čerstvých dat, hlavní událostí pak bude zasedání ČNB. I když se změna sazeb nečeká, trhy budou čekat na komentář, který musí reagovat jak na pokles dynamiky ekonomiky. Ve světle událostí by očekávaný neutrální komentář neměl trh příliš ovlivnit, včerejší růst výnosů by ale mohl iniciovat korekci.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.