Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Japonsko podpoří ekonomiku dalšími 150 miliardami dolarů

ČTK: Japonsko podpoří ekonomiku dalšími 150 miliardami dolarů

10.04.2009 11:38
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Tokio (ČTK) - Japonská vláda podpoří ekonomiku dalším stimulačním opatřením, jehož rozsah bude činit až 15,4 bilionu jenů (asi 154 miliard USD; 3,07 bilionu Kč). Kabinet kvůli tomu vydá státní dluhopisy až za deset bilionů jenů a peníze využije převážně na veřejné výdaje. Cílem je podpořit životní úroveň lidí a zajistit, aby se ekonomika vrátila k růstu.
 
"O japonské ekonomice lze říci, že je v krizi," řekl premiér Taró Aso, když oznamoval podrobnosti stimulačního plánu. Stav ekonomiky se podle něj rychle zhoršuje, prudce klesá export a průmyslová výroba a horší se i situace na trhu práce. Rozsah nových opatření odpovídá asi třem procentům hrubého domácího produktu (HDP) Japonska.

Japonsko už má dva soubory opatření na podporu ekonomiky, ale žádný není tak velký jako ten poslední. Částka 15 bilionů jenů, kterou chce vláda vynaložit na veřejné výdaje nyní, doplní 12 bilionů jenů, které jsou součástí předchozích dvou balíků.

V rámci nového souboru opatření na podporu ekonomiky slibuje liberálně demokratická vláda další půjčky pro malé a střední podniky, které na krizi doplácejí nejvíce. Větší podpory by se měli dočkat i lidé, kteří přišli o práci, počítá se ale i s podporou výroby solárních článků, kterým Japonsko dává přednost v rámci alternativní výroby elektřiny.

Soubor opatření počítá také s podporou nákupu automobilů, což vítají hlavně jejich výrobci. "Je to velmi dobré, očekával jsem to," řekl k podrobnostem stimulačního plánu provozní ředitel třetí největší japonské automobilky Nissan Motor Tošijuki Šiga. Opatření by podle něj mohlo lidi přesvědčit, aby si nový vůz koupili právě teď.

Japonsko nyní prochází nejhlubší recesí od druhé světové války. Země má silně exportně orientovanou ekonomiku, kterou zasáhl bezprecedentní propad globální poptávky. Japonské firmy vyvážejí hlavně na americký trh, kde je situace ze všech vyspělých zemí asi nejhorší.

Aso řekl, že vláda počítá s emisí dalších dluhopisů, aby měla peníze na financování stimulačních opatření. Japonsko má druhou největší ekonomiku na světě, a pokud se podaří plán úspěšně realizovat, měl by nový soubor zvýšit reálnou výkonnost japonské ekonomiky v současném finančním roce asi o dvě procenta. Současný finanční rok skončí v březnu 2010.

Se započítáním plánované emise se zvýší celkový objem státních dluhopisů vydaných v tomto roce minimálně o třetinu a dosáhne rekordních 44 bilionů jenů (asi 8,76 bilionu Kč). Zadlužení Japonska je už teď nejvyšší ve vyspělém světě a dosahuje asi 150 procent HDP. Ozývají se proto varovné hlasy, že země si další dluhy už nemůže dovolit.

"S tímto balíkem opatření ale bude objem japonských státních dluhopisů vyšší, než jsou daňové příjmy," upozornil hlavní ekonom výzkumného ústavu Dai-Ichi Life Hideo Kumano. "Myslím, že v budoucnu to bude předmětem velké kritiky," dodal.

Japonská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí klesla o 3,2 procenta a prudce se snižuje i důvěra mezi podnikateli. Podle analytiků lze očekávat, že se bude situace ještě zhoršovat.

Imunní vůči hospodářské a finanční krizi ale nejsou ani další země. Například Spojené státy mají na podporu ekonomiky připravený soubor opatření za zhruba 787 miliard dolarů (asi 15,7 bilionu Kč), země Evropské unie plánují fiskální stimul v objemu tří až čtyř procent HDP.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university