Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úspěšná aukce českého státního dluhopisu... a další zprávy z trhů dluhopisů

Úspěšná aukce českého státního dluhopisu... a další zprávy z trhů dluhopisů

23.04.2009 10:59
Autor: 

Americké dluhopisy včera oslabily, jejich výnosy vzrostly po celé délce křivky a výnosová křivka zestrměla. Důvodem byly obavy z přílivu nových emisí a příznivé zprávy z realitního trhu, kde druhý měsíc po sobě rostly ceny rodinných domů. K novým emisím federálních dluhopisů se přidalo oznámení o přípravě emisí dluhopisů státu Kalifornie za necelých 7 mld.$. Vyššímu růstu výnosů bránilo pak jen očekávání, že Fed dnes bude pokrčovat v odkupech dluhopisů.
 
Dnes ráno začíná asijské obchodování mírnou korekcí cenových ztrát amerických dluhopisů. Rostou však i asijské akcie a také futures na americké akcie jsou kladné. Začátek dne bude proto spíše neutrální, pokud se vyplní pesimistické odhady dnešních statistik, pak se zájem o dluhopisy opět zvýší, zvláště když Fed bude pokračovat v odkupech. Svou roli bude hrát i pokračování výsledkové sezóny, dnes by to měla být mimo jiných i Microsoft.

Evropské dluhopisy ve středu oslabovaly a výnosová křivka zestrměla, když na delším konci vzrostla o téměř 7 bps. Při absenci nových evropských čísel se zájem přesunul na akciové trh, dluhopisy ale také oslabovaly v dozvucích úterního oznámení britského ministra financí, že U.K. emituje ve fiskálním roce 2009/10 dluhopisy za 220 mld.GBP, tedy výrazně více než dříve uvažovaných 147,9 mld.GBP. Zájem o dluhopisy nakonec nepodpořil ani člen ECB A.Weber poznámkami, že současná recese poskytuje jen malý prostor pro nákupy cenných papírů na sekundárním trhu.
 
Dnešek je ve znamení předběžných hodnot nákupních manažerů. Odhady jsou mírně pozitivní, včerejší odhady poklesu HDP od MMF ale mohou optimismus silně zchladit, Dnes proto čekáme spíše korekci cenových oslabení minulých dnů, pokud by výsledky společností nevykázaly překvapivě optimistická čísla.

Včerejší aukce českého státního dluhopisu 5,00/2019 skončila podle očekávání úspěšně, při nabídce 7 mld.Kč bylo poptáváno papírů za 17,47 mld.Kč. Prodáno bylo nakonec o necelou 1 mld.Kč více, z toho si ale samo ministerstvo ponechalo 1,5 mld.Kč. Průměrný výnos dosáhl 5,434% a je tedy vyšší, než výnos 5,299% předcházející tranže z poloviny března.
 
Dnešek je bez čerstvých čísel. Nižší averze k riziku, která posílila včera akcie, by se mohla přelít i na začátek dnešního obchodování a hrát spíše proti dluhopisům. Pokud evropské indexy se opravdu vylepší, pak by mohly trend zvrátit případně ještě odpolední slabé výsledky amerických společností.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data