Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý zaostal za zisky regionu... a další devizové zprávy

Zlotý zaostal za zisky regionu... a další devizové zprávy

27.04.2009 9:32
Autor: 

České koruně se na konci minulého týdne dařilo, což lze přičíst lepší náladě na akciových trzích. Měnový pár EUR/CZK se tudíž dostal zpět pod úroveň 27,0.
 
Zprávy o šířící se prasečí chřipce nebudou pro měny z emerging markets těmi pravými, což ukazuje nejvážnější příklad mexického pesa, které po ránu ztrácí 4 5 %. Česká koruna v takové situaci jen těžko rozšíří své zisky, naopak obavy z globálního poškození turistického ruchu mohou koruně spíše ublížit.

Euru se podařilo na konci minulého týdne proti dolaru zabodovat, a to nejen díky lepšímu než očekávanému indexu Ifo. Euru pomohla pokračující dobrá nálada na akciových trzích, kterou živily lepší než očekávané zisky amerických firem. Kurz eurodolaru tak na konci týdne testoval hranici 1,330.

Zprávy o šířící se prasečí chřipce a spekulace o tom, že jedna z amerických bank neprošla stress testem ministerstva financí USA jsou vodou na mlýn nízko-úročenému dolaru. Kurz EUR/USD tudíž otevírá nový týden výrazně níže (v blízkosti 1,31), přičemž další zisky dolaru z titulu špatných zpráv nelze vyloučit. 

Polský zlotý v pátek zaostával za zisky regionu a zůstal bez větších změn v okolí 4,5 EUR/PLN. Negativní revize rozpočtu dříve v týdnu pravděpodobně ochladila zájem globálních investorů sázet na zisky zlotého vůči ostatním regionálním sousedům, především pak vůči koruně.

Náš střednědobý výhled na lepší výkon zlotého a jeho zisky vůči koruně zatím neměníme. V nejbližších seancích ale budou pohyby EUR/CZK a EUR/PLN opět více podobné a výraznější pohyb na PLN/CZK nečekáme. 

Forint v pátek posílil, po ranních EUR/HUF 299,88 uzavíral den na 293,30. Forint při absenci domácích událostí těžil z příznivé nálady na rizikovější aktiva podpořený i příznivě přijatými čtvrtečními emisemi domácích dluhopisů.

Dnešek je opět bez významných domácích událostí. Korekce pátečního vývoje a především obavy z šíření chřipky by měly dnes hrát proti středoevropským měnám včetně forintu

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data